Új külföldi szakemberekkel bővült a stábja Miklós Edit olimpiai hetedik, világkupa-harmadik alpesi sízőnek, aki a következő szezonban minél többször dobogóra akar állni a vk-sorozatban.

A Magyar Sí Szövetség pénteki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a csíkszeredai születésű versenyzőt a továbbiakban az osztrák Walter Hubmann készíti majd fel a viadalokra. A szakember korábban Ivica Kostelicnek segített a lesiklásra és a szuper-óriásműlesiklásra való felkészülésben akkor, amikor a horvát síző összetett világkupát nyert. Miklós szervízembere a horvát Renato Gaspar lesz, fizikoterapeutája Benjamin Isakee marad, a szárazedzéseket pedig változatlanul Zakariás Zsolt irányítja.

“Az, hogy egy nagyobb és komolyabb csapatot tudunk odaállítani Edit mellé, köszönhető annak is, hogy bár nem kerültünk be a kiemelt sportágak közé, de az államtól a Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül fejlesztési támogatást kaptunk, s remélem, hogy erre a továbbiakban is számíthatunk majd” – mondta Kaszó Klára, a hazai szövetség ügyvezető elnöke, aki kiemelte a szponzorok által nyújtott segítséget is. Hozzátette, sílövészetben és sífutásban is külföldi szakember készíti majd fel a magyar sportolókat, s ez reményei szerint a 2018-as pjongcsangi téli olimpiára komoly előrelépést eredményezhet.

“Stark Márton, aki az elmúlt években Miklós Editet kísérte a versenyekre, mostantól az utánpótlás-nevelésben is kiemelt szerepet kap, ő lesz ugyanis a korosztályos válogatottak edzője, s a fiatal trénerek továbbképzésében is részt vesz” – nyilatkozta Kaszó Klára, s hangsúlyozta: a hazai sísport utánpótlása szempontjából fontos, hogy a jövő évi, lillehammeri ifjúsági téli olimpián már minden sportágban lesz Magyarországnak 1-1 férfi és női kvótája. Miklós Edit, aki az MTK versenyzője, s egyben a MOL-csapat tagja az előző idényre visszatekintve úgy fogalmazott, “aránylag sikerült megvalósítani a kitűzött célokat”.

A jelenről és a közeljövőről azt mondta, a nyár nagyobb részét Magyarországon tölti, most a fizikai felkészülésre koncentrál, de július közepén és augusztusban már havon is edz majd. “A következő szezonban szeretnék minél több vk-futamon dobogóra állni, minél több pontot szerezni, s rendszeresen, így a döntőben is a legjobb 15 között végezni” – jelentette ki a 27 éves lesiklóspecialista. Walter Hubmann azt mondta, elsősorban Miklós technikáján fognak majd csiszolni, mert a gyorsaságával és a tempós kanyarvételeivel nincs probléma. Hozzátette, a legfontosabb az, hogy kialakult egy jól működő csapat a versenyző körül, e nélkül ugyanis nem lehet komoly eredményeket elérni a sísportban.