Az elmúlt két évben több tehetséges úszója is elhagyta a Kőbánya SC vezetőedzőjét, Turi Györgyöt, így gyakorlatilag új csapatot kellett építenie az olimpia előtti időszakban. Az InfoRádiónak elmondta: szakmailag hatalmas feladat elé állították a klubváltások.

„A szakosztályunk életében is borzasztóan nagy érvágásnak számít, ha a sportolók legjobb eredményeit már nem takaríthatjuk be. Főleg, hogy ha olyanokról van szó, akik már 10-16 éve az egyesületünkben dolgoztak. Ugyanakkor a szakosztályt életben kell tartani, a kényszer pedig rávitt minket, hogy a legtöbbet hozzuk ki azokból, akik addig kevésbé voltak sikeresek. Örömteli meglepetésünkre ezek a versenyzők közül többen is kijutottak az olimpiára, amire nagyon büszke vagyok” – fejtette ki.

Turi György szerint nyolc úszó okozott csalódást Rio de Janeiróban, de csak négyet nevezett meg közülük.

„Azokra gondolok, akik elhagytak. A nagy váltás után először azzal kecsegtettek, hogy majd az olimpián robbantanak, sajnos nem ez történt meg. Gondolok Bernek Péterre, Kozma Dominikra, akik a négy évvel ezelőtti olimpián döntőt úsztak, utóbbi ráadásul két számban is, ezúttal viszont egyszer sem jutottak fináléba. Szilágyi Liliána a 2015-ös kazanyi világbajnokságon szintúgy döntős volt, azóta tovább kellett volna fejlődnie, mégsem került a döntőbe” – fogalmazott a Kőbánya SC mestere.

A tapasztalt tréner hozzátette: a lelke mélyén nekik is drukkolt, de a riói eredményükkel csak azt bizonyították, hogy nem sült el jól a váltás.

Cseh László 2014 decemberében zárta le 16 éves együttműködését Turi Györggyel, felkészülését azóta Plagányi Zsolt irányítja Törökbálinton, illetve alkalmanként Egerben.

„Előtte le a kalappal, nagyon szépen teljesített az ötkarikás játékokon. Sajnos, vele kapcsolatban is hozzá kell tennem, hogy a nagy álom, az olimpiai bajnoki cím megszerzése az új környezetében sem sikerült. Ő sem tudta átugrani a saját árnyékát. Lelkileg nem tudott a megfelelő állapotba kerülni a 200 pillangó olimpiai döntőjében. A 100 pillangón elért teljesítménye nagyon szimpatikus és tiszteletre méltó volt, ezüstérmet szerzett. De hát ilyet csinált már máskor is. Nem is egyet, hanem hármat is gyűjtött a pekingi olimpián” – jegyezte meg Turi György az InfoRádióban.