A világbajnoki éllovas német Nico Rosberg (Mercedes) nyerte a Formula-1-es Japán Nagydíjat a holland Max Verstappen (Red Bull) és az angol Lewis Hamilton előtt.

A rajtnál Hamilton beragadt, visszaesett a nyolcadik helyre, ahogy a páros – néhol kissé még nedves – íven indulók többsége sem kezdett acélosan, kivéve Vettelt, aki javítani is tudott. A négyszeres világbajnok Riccardót megelőzve előrelépett a negyedik helyre, a Ferrari egyértelműen előnyben volt a riválisokhoz képest a célegyenesben.

A kerékcserék előtt Rosberg alaposan elhúzott Verstappentől és Pereztől, mögötte Vettel, Ricciardo és Raikkönen autózott.

Az első bokszkiállás után Hamilton a hatodik helyre jött fel, majd kifékezte Ricciardót. A középmezőnyben csatáztak a versenyzők, az élen Rosberg, Verstappen és Vettel haladt.

A második kerékcsere után Vettel Hamilton mögé került, a Ferrari azonban lágy gumikkal küldte csatába a négyszeres világbajnokot, miközben a címvédő kemény gumikon autózott. Nem vált be a húzás, Vettel nem tudott előzni, Hamilton pedig közeledett Verstappenre. Rosberg eközben senkitől sem zavartatva győzött. Hamilton mindent megpróbált, de nem tudta megelőzni Verstappent, így 33 pontra nőtt a hátránya Rosberghez képest. A Mercedes megnyerte a konstruktőri vb-címet.

A világbajnokság másfél hét múlva Austinban folytatódik.