A Videoton labdarúgó-csapatának vezetőedzője csak komoly célokért akar dolgozni. Henning Berg az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban kiemelte, hogy a székesfehérvári együttes egyre inkább olyan formában játszik, amellyel versenyképes lehet az európai kupasorozatokban. A korábban a lengyel bajnokságban alkalmazott szakember szerint a Videoton Lengyelországban is az élmezőnyben lehetne. Henning Berg a Sir Alex Fergusonnal és Kenny Dalglishsal való kapcsolatáról is beszélt.

Másodikként várja a csapat a bajnokság hétvégi folytatását. Hogyan értékeli a Videoton szereplését 15 forduló után?

Nyár óta folyamatosan fejlődik az együttes. Nagy erősségünk, hogy sok gólt szerzünk, és külön örülök neki, hogy már több játékosunk is számos alkalommal eredményes volt. A támadójátékunkkal elégedett vagyok, de fejlődnünk kell még, a Vasas és a Diósgyőr ellen sok helyzet kimaradt, ebben javulnunk kell a folytatásra. A védekezésünk is rendben van, nyilván itt is vannak még hibák, amelyeket ki kell javítani. A Videoton most máshogy játszik, mint tavaly, máshogy, mint ahogyan az a magyar futballban megszokott. A játékosoknak kellett némi idő az átálláshoz, de ez is része a fejlődési folyamatnak. Elégedett vagyok a körülményekkel és játékosok hozzáállásával is, a klubnál mindenki azért dolgozik, hogy még jobb legyen a csapat. Hiszek benne, hogy még fejlődhetünk és elérjük a klub céljait, és sikeresek lehetünk valamelyik európai kupasorozatban.

A csapat a bajnokság elején gyengébben teljesített. Minek köszönhetően vált stabilabbá három-négy forduló elteltével a Videoton játéka?

A szezon eleje új stábbal, új játékosokkal, új játékrendszerrel, heti két mérkőzéssel nem volt könnyű. Akkor még nem volt olyan a keretünk, amely alkalmas lett volna arra, hogy sikeresek legyünk minden sorozatban. Azóta azonban minőségileg is előreléptünk, de már csak a bajnokságban és a Magyar Kupában vagyunk versenyben. Így viszont nem jut elég játéklehetőség mindenkinek, hiszen nagy a versenyhelyzet a csapatba kerülésért. Erre azonban szükség van ahhoz, hogy elérjük a céljainkat.

A Vidi rúgta eddig a legtöbb gólt a bajnokságban, 34 találatot szereztek a játékosok. Mennyire céljuk, hogy az együttes minél több gólt szerezzen egy-egy meccsen?

Akármi is legyen az eredményjelzőn, mindig azt várom, hogy a maximumot nyújtsák a pályán lévők. Minden mérkőzést ki kell használni arra, hogy fejlődni tudjunk, ehhez pedig koncentrálni kell a lefújásig. Semmi okunk arra, hogy akár kétgólos vezetésnél kiengedjünk, tétmeccsekről van szó, szeretnénk annyi gólt szerezni, amennyit csak tudunk.

A nyáron igazolt futballisták mennyire váltak be? Volt olyan játékos, akitől többet kapott, mint várt, és volt-e olyan, akitől esetleg jobb teljesítményt várna?

Csak olyan játékosok jöttek, akiket régóta figyeltünk, tudjuk, hogy képesek beilleszkedni és segíteni a klubnak. Néhány futballistának kicsit több idő kell, hogy megszokja az új környezetet és a versenyhelyzet is nagyobb, nehezebbek az edzések, mert komoly elvárások vannak. Voltak, akiknek nem volt túl ideális a felkészülésük a nyáron, őket fizikailag is fel kellett építeni, ez sem megy egyik napról a másikra. De mindenképpen minőségi játékosok jöttek, ezt öröm látni.

A klubvezetők egyértelmű célja a bajnoki cím megszerzése. Érez-e a nyomást a szakmai stábon? Ön mivel lenne elégedett a szezon végén?

A futballban, ha nincs nyomás, akkor nincs miért játszani. Örülök az elvárásoknak, örülök annak, hogy komoly címekért kell focizni. Inkább vagyok vezetőedzője egy olyan klubnak, amelynek nagyok az elvárásai, mint egy olyannak, ahol a bent maradás a cél. Hozzászoktam az elvárásokhoz játékosként és edzőként is. Mindenki azért dolgozik, hogy a csapat a lehető legjobb legyen. Szomorú lenne, ha nem lennének célok, amelyekért harcolni lehet.

Várható-e változás a keretben a téli szünetben? Mennyire kész a mostani Videoton a nemzetközi kupaszerepelésre? Kell-e további változás, erősítés a nemzetközi kupameccsek előtt?

Nyáron még nem álltunk készen, de ha most kellene kezdeni a selejtezőket, már nem mondanék ilyet. Még sok időnk van arra, hogy még jobban összeálljunk nyárig, addig még fejlődhetünk. A téli átigazolási időszakban majd kiderül, hogy változik-e a keret. Ez a Vidi most jobban kész arra, hogy odaérjen valamelyik kupasorozat főtáblájára. Bízom benne, hogy ez így lesz jövő nyáron is.

Három-négy hónapja dolgozik Magyarországon, milyennek látja a magyar bajnokság színvonalát? Milyen az NB I a lengyel élvonalhoz képest, ahol korábban dolgozott?

A lengyel bajnokságban meghatározóbb a játékosok erőállapota, keményebbek a meccsek, mint a magyar élvonalban. Taktikában és technikai felkészültségben nincs jelentős különbség. Jelenleg azért valamivel erősebb a lengyel első osztályt a magyarnál.

A mostani Videoton hol végezne a lengyel bajnokságban?

Biztosan az első felében lennénk, talán az első háromban is, de ezt azért nehéz így megmondani. Jó csapatunk van, folyamatosan fejlődünk, érdekes meccseink lennének, biztosan sok mérkőzést nyernénk ott is.

Milyen edzőnek tartja magát Henning Berg? Milyen edzői filozófiát követ?

Egyszerű filozófiám van, minden meccsen nyerni akarok. Olyan játékosokat keresek ehhez, akik jól kiegészítik egymást és igazi csapatként működnek együtt a pályán. Ha új játékost nézünk, én mindig azon gondolkodom, hogy kivel hogyan működne együtt a csapatban. A legfontosabb mindig a csapat, nem pedig az egyének. Nekem azt a kezdőket kell pályára küldenem, akik az adott mérkőzésen a legjobbak lehetnek együtt. Nagyon örülök annak, hogy az a csapat, amelyik tavaly nem szerzett olyan sok gólt, most sokszor eredményes.

A játékos-pályafutása alatt már tudatosan készült az edzői pályára? Játékosként melyik edzője, trénere volt önre a legnagyobb hatással? Kitől mit tanult el?

Nem gondolkodtam túlságosan előre játékos koromban, mindig az adott feladatokra koncentráltam. Szükségem volt erre, mert tisztában voltam a képességeim határaival, így viszont, hogy százszázalékosan az előttem álló dolgokra figyeltem, sikerült kihoznom magamból a maximumot. Azon meglepődtem volna, ha valamilyen szinten nem maradok a futballban, de nem volt biztos, hogy edző leszek, ezt csak a pályafutásom befejezése után döntöttem el. Minden komoly edzőtől más dolgokat tanultam. Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere fantasztikus vezető volt, éhezte a sikert és hatalmas önbizalmat adott a játékosoknak. Egil Drillo Olsen, korábbi norvég szövetségi kapitány taktikailag nagyon felkészült volt, kicsit más focit játszatott, mint akkor a többség. Remek tanár volt, de ugyanezt tudom elmondani Kenny Dalglishról is, aki nagyon sokat segített nekem akkor, amikor Angliába igazoltam. Értett a játékosokhoz, tudta mit szeretne elérni, és ahhoz milyen futballisták kellenek. Nagyon komplex feladatokból áll össze a szakmánk, ezért is lehet annyiféle stílusú vezetőedző, mindenki másban jó. Nincs egy jó és egy rossz irány, nem fekete-fehér a szakma. Ami biztos, hogy úgy kell dolgozni, hogy élvezed a munkád, az egyik legfontosabb célod pedig nem lehet más, minthogy fejleszd a játékosaid és a csapatod. Ha ez a hozzáállás megvan, akkor lehet valakiből sikeres vezetőedző.

Melyik Videoton-játékos játszhat olyan jegyzett csapatokban, bajnokságokban, mint korábban akár Henning Berg? 

Vannak itt olyan játékosok, akik tehetségesebbek, mint én voltam, és csalódnék, ha nem látnám őket később erősebb bajnokságban. Lang Ádám például már egy topligában játszik. Fontos, hogy nem csak eligazolt, hanem hétről-hétre pályán is van. Ez jó a klubnak, hiszen látják a többiek is, hogy a Vidiből egy jobb bajnokságba lehet kerülni és nem nehéz az átállás. Jelenleg viszont nem szabad, hogy ezen gondolkodjanak a játékosok. Napról-napra nálunk kell jól teljesíteni, mert csak így lehet esélyük erősebb bajnokságba kerülni.

Mennyiben más egy szakember munkája ma, mint 10-20 évvel ezelőtt?

Ma már rengeteg információ áll egy vezetőedző rendelkezésére. Videóelemző is dolgozik a kluboknál az erőnléti edzők, fizioterapeuták, egyéni fejlesztők mellett. Egy edzőnek vezetőnek is kell lenni, foglalkozni kell a stábbal és a játékosokkal is. Biztosnak kell lenned abban, hogy minden adott ahhoz, hogy fejlődni tudjanak a játékosok. 20-25 éve nem voltak ekkora stábok, nem voltak ilyen elemzések, nem volt ennyi információ az ellenfélről. Ma már szükség van erre, hiszen senki nem szeretne lemaradni a vetélytársak mögött. Viszont fontos, hogy értsük is a számokat, nem szabad, hogy elvakítson minket a statisztika. Tudni kell, hogy melyek az igazán fontos adatok a számunkra.