A versenytáv második fele következik Fa Nándor számára, aki továbbra is a tizedik helyen halad de hamarosan előre léphet hajójával, a hazai építésű és fejlesztésű Spirit of Hungaryvel a Vendeé Globe földkerülő vitorlásviadalon.

A magyar sportember túljutott azon a helyen, ahol egyik versenytársa, Thomas Ruyant ütközött.

“Délebbre leszek jelentősen a hajózási utaktól, nagyon remélem, ott már tiszta a víz” – írta helyzetjelentésében Fa Nándor, aki a bajba jutott hajósok között Stéphane Le Diraisont is megemlítette, akinek hajója árboctörést szenvedett, “szükségvitorlázattal közeledik Ausztrália felé”. Hozzátette, hogy “két bajba jutott skipper igyekszik biztonságban partot érni”.

Stéphane Le Diraison hétfőn került vészhelyzetbe, míg Thomas Ruyant – akinek a hajója “belefúrta az orrát a vízbe”, miután azonosítatlan tárggyal ütközött – kedden jelezte, hogy kiszáll a versenyből. Amennyiben ez hivatalossá válik, Fa Nándor előrelép, mert Ruyant eddig előtte haladt.

A verseny honlapja szerint az élen továbbra is a francia Armel Le Cléach vitorlázik, neki már csak bő 8200 tengeri mérföldet kell megtennie a célba érkezésig. Fa Nándor hátránya vele szemben 4100 mérföld.

Fa Nándor honlapján arról írt, hogy elvégezte a vitorla javítását, és mesélt a körülményekről is.

„Ebben a hidegben megérzem, ha egy étkezés kimarad. A ruha az megóv, vigyáz a hőre, amit termelek, de maga nem termel hőt, csak a bevitt kalória, ami csak étellel lehetséges. Néha, valami miatt kimarad egy étkezés. Annyira tudok utána fázni, hogy remeg bele a testem. Nem ám csak egy kicsit, hanem kezdődik belül, a zsigereimben, aztán egyre jobban az egész testem átveszi, mint egy kocsonya. Nagyon kellemetlen érzés. Már megtanultam kezelni az ilyen fázós állapotokat, és tudom, hogy része a teljesítménynek, és mégis, ha lehet, elkerülöm” – közölte.

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, melyen a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.