Fa Nándor hajója, a hazai építésű és fejlesztésű Spirit of Hungary belépett a Déli-óceánra a Vendeé Globe földkerülő vitorlásversenyen.

A verseny honlapján közölt adatok szerint a magyar hajós budapesti idő szerint péntek este hajózott át a Cap Leeuwin fok vonalán, és továbbra is a mezőny 11. helyén halad.

“Megyek tovább, most már egyedül. Nem lesz ugyanaz a menet, nagyon messze van mindenki,  nyomom ahogy tudom, csak ez a kis hamisítatlan verseny nem lesz tovább. Kár érte” – közölte honlapján Fa Nándor, utalva arra, hogy riválisa, Stéphane le Diraison árbóctörést szenvedett.

“Nem sok napsütést élvezek. Kemény menetünk volt az éjszaka, és nyilván a Stéphanenak ugyanez. Nagy rohanásokkal, megtorpanásokkal, furcsa, agrasszív hullámzással, amiben hol elkaptak bennünket és vittek, mint a rongyot, hol falnak mentem és árbocig beleálltam a hullámba. Haladok szépen, de nem sétagalopp” – tette hozzá.

A Déli-óceán a 60. déli szélességi kör és az Antarktisz közötti víztömeg neve, a Déli-sarkvidék körüli, különállóan áramló víztömeg. Az élen továbbra is a francia Armel Le Cléach hajózik, akinek már kevesebb, mint 9300 tengeri mérföld van hátra a célig. A Spirit of Hungary hátránya 4029 tengeri mérföld az éllovassal szemben. A világ legnehezebbnek tartott vitorlás viadalán tíz ország 29 hajósa vágott neki a több mint 40 ezer kilométeres távnak, közülük 22 hajó van versenyben.

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.