Az első napot másolták a magyar úszók a windsori rövidpályás világbajnokságon: ismét megvan a komplett kollekció, az aranyat és az ezüstöt Hosszú Katinka szállította (200 vegyes, 50 hát), míg a bronzot ezúttal Verrasztó Dávid hozta 400 vegyesen. Gyurta Gergely és Jakabos Zsuzsanna szintén döntőzött a vegyeszámokban, 6., illetve 8. helyen értek célba – számol be hírlevelében a magyar szövetség.

Hosszú Katinka megvédte címét 200 vegyesen (2:02.90), ebben a számban rövidpályán gyakorlatilag 2012 óta nem tudták legyőzni – utoljára az isztambuli vb-n végeztek előtte egy FINA-viadalon, a Világkupában az utolsó három szezonban 26-ból 26-szor nyert ezen a távon. Egyszersmind újabb rekordot állított fel: még senki sem szerzett egy vb-n 6 egyéni aranyérmet, sem nagypályán, sem a 25-ös változatban. Szintén döntőbe jutott Jakabos Zsuzsanna, és keményen harcolt, de végül a falhoz nyolcadikként érkezett (2:08.95).

Hogy Hosszú Katinkánál valami átbillent – erről a tévében is beszélt –, és talált némi extra frissességet, azt először a 100 pillangó középdöntője mutatta meg. Itt életében másodszor sikerült 56 másodperc alatt úsznia (55.82, megközelítve 2014-es szentpétervári országos csúcsát), és második idővel került a fináléba. Majd következett az 50 hát, az egyetlen sprintszám, amelyben itt elindult, és ezen is sikerült dobogóra állnia, sőt, mindjárt második lett, eggyel jobb eredményt érve el, mint két éve, Dohában (még ha az ideje – 25.99 – 0.03-mal gyengébb is az akkori országos rekordnál). Windsorban már nyolc éremnél tart, hat arany és két ezüst a mérlege.

A négyszáz vegyes döntőjében Verrasztó Dávid a riói dráma után, romjaiból gyakorlatilag két hónap alatt felépülve, óriási küzdelemben egymás után a harmadik rövidpályás vb-n tudott bronzérmet szerezni. Gyurta Gergely délelőtt hősiesen harcolva előbb ezt a finálét harcolta ki, majd az 1500 gyors döntőjét is – azaz a többiekkel ellentétben ő még délután fél kettő tájban is úszott, mégis, este sikerült hatodiknak beérnie, ami remek teljesítmény.

A női 4×200-as gyorsváltó Késely Ajna betegsége miatt nem tudott rajthoz állni a délelőtti előfutamokban. Hargitay András szövetség kapitány közölte: „Úgy döntöttünk Katinkával, dobjuk a váltót a regenerálódás miatt. Nem jutott volna ideje a pihenésre az esti program előtt, ha még a váltót is bevállalja délelőtt.”

Nyilatkozatok

Hosszú Katinka: „Egy picit most már átbillentem, minden könnyebbnek tűnik. Öt nap volt eddig, de azért a fejemben ez hosszabbnak tűnt. Nem is az úszás volt igazán fárasztó, hanem hogy minden egyes számra külön fel kellett készülni, két-három órával a kezdés előtt már itt voltunk az uszodában, éjfél körül értünk vissza a szállodába, a reggel hetes busszal pedig jöttünk is vissza. Nagy kihívás volt ennyi számban úszni, az a holnapi egy már könnyen fog menni. Nagyon élveztem a világbajnokságot, szerettem volna világcsúcsot is úszni Windsorban, ez ugyan nem jött össze, de így is nagyon örülök az eddigi sikereknek. Holnap a száz pillén nagy csata lesz az amerikai lánnyal, aki igazi sprinter, az első ötven méteren kell figyelnem arra, hogy ne lógjon meg.”

Verrasztó Dávid: “Persze, hogy megérte kijönni. Ez két hónap felkészülésének a műve. Emiatt is nem maradt már több bennem az utolsó ötvenre, amit picit sajnálok. Próbáltam a brit sráctól jobban elmenni mellen, meg ki is úsztam kicsit a szélére, de így sem tudtam meggátolni, hogy végül megelőzzön. Ez a harmadik vb-bronzom zsinórban, ami nagyon jó érzés, meg az is, hogy végül is jobb időt úsztam, mint két éve.”

Gyurta Gergely: „Az ezeröt után ez már nagyon fájt, de tényleg nagyon – és mégis, élveztem minden másodpercét. Nagyon örülök ennek a hatodik helynek, a végén még a japán srácot is sikerült lenyúlnom egy századdal, most úgy érzem, ma minden összejött!”

Jakabos Zsuzsanna: „Nehéz mit mondani, mert nem tudom, hol rontottam el. Az elején megnyomtam a pillangót kicsit jobban, ahogy megbeszéltük, és egyáltalán nem éreztem, hogy a folytatással baj lett volna, még a mellúszással sem, pedig az nálam azért a csillagok állásától is függ… És mégis, miközben a Világkupákon 2:06-07-eket jöttem gond nélkül, most itt ez a 2:08.9 vége, amit nem értek. Annak örülök, hogy sikerült egy vb-n egyéni döntőt úsznom, de ennél jobb időt kellett volna elérnem, ez egyértelmű.”

Eredmények

Férfiak:
4×50 m vegyesváltó, világbajnok:
——————————–
Oroszország (Andrej Sabaszov, Kiril Prigoda, Alekszandr Popkov, Vlagyimir Morozov) 1:31.52 perc
2. Egyesült Államok 1:31.97
3. Fehéroroszország 1:32.49

50 m pillangó, világbajnok:
—————————
Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 21.98 másodperc
2. Tom Shields (Egyesült Államok) 22.40
3. David Morgan (Ausztrália) 22.47

400 m vegyes, világbajnok:
————————–
Szeto Daija (Japán) 3:59.24 perc
2. Max Litchfield (Nagy-Britannia) 4:00.66
3. VERRASZTÓ DÁVID 4:01.56
…6. GYURTA GERGELY 4:04.89

Nők:
200 m vegyes, világbajnok:
————————–
HOSSZÚ KATINKA 2:02.90
2. Ella Eastin (Egyesült Államok) 2:05.02
3. Madisyn Cox (Egyesült Államok) 2:05.93
…8. JAKABOS ZSUZSANNA 2:08.95

50 m hát, világbajnok:
———————-
Etiene Medeiros (Brazília) 25.82
2. HOSSZÚ KATINKA 25.99 3. Alexandra Margaret De Loof (Egyesült Államok) 26.14

100 m mell, világbajnok:
————————
Alla Atkinson (Jamaica) 1:03.03 perc
2. Lilly King (Egyesült Államok) 1:03.35
3. Molly Hannis (Egyesült Államok) 1:03.89

4×200 m gyorsváltó, világbajnok:
——————————–
Kanada (Katerine Savard, Taylor Ruck, Kennedy Goss, Penny Oleksiak) 7:33.89
2. Egyesült Államok 7:38.65
3. Oroszország 7:39.93