Sikeres évet zárhat a magyar ultrafutónő, Lubics Szilvia, aki több sikeres verseny mellett a 12 órás országos bajnoki címet és az Európa-bajnokság 9. helyét is begyűjtötte. Jövőre nagy tervei vannak: sivatagban futná le az ultramaratont. 

Az év eleje nehezen indult, de nagy sikereket hozott Lubics Szilvia számára. A magyar versenyző az évet egy 8000 méteres szintemelkedésű versennyel kezdte.

“Magyarországon felkészülni nem lehet ezekre a körülményekre, illetve én zömében még mindig aszfaltfutónak tartom magam. Sikerült teljesítenem, de borzasztó nehéz versenyem volt. Tavasszal volt még a 24 órás országos bajnokság, ahol harmadik lettem. Ott sem éreztem elégedettnek magam az eredményemmel” – értékelt a magyar versenyző.

Lubics Szilvia ezt követően május elején edzőt váltott.

“Ez mentálisan is nagyon sokat segített nekem, de fizikálisan is egészen más ingereket kaptam. Ezt követően nagyon szépen elindult az év: Franciaországban megnyertem egy 177 kilométeres terepfutóversenyt. Az Európa-bajnokságra fontos felkészülési állomás volt a 12 órás országos bajnokság, ahol szintén sikerült győznöm, majd az Európa-bajnokságon is bekerültem a legjobb tízbe. Ez már olyan eredmény volt, amit vártam magamtól. Ezekből a távokból, terhelésekből, ami 200 kilométer feletti, illetve 24 órán túli terhelés, elég egy évben három. Ez idén megvolt, általában ennyit vállalok egy évben. Közben azért egy-egy 100 kilométeres, vagy 12 órás verseny belefér, mint edzőverseny” – fejtette ki Lubics Szilvia.

A MOL-csapat tagja az év végén egy könnyebb hónapot is beiktatott magának, ekkor kevesebb futás mellett a jógára, vagy az erősítő edzésekre koncentrálhatott. Ezt követően kezdődik meg az alapozás, és a felkészülés a 2017-es szezonra.

“Van már egy terv a fejemben, hogy jövőre mit szeretnék. Persze ez változhat is. Tavasszal szeretnék futni 12 órán egy nagyon jó eredményt. Ha megfutnám a saját legjobbamat, akkor az legalább a korosztályos világcsúcsot jelentené, de szeretnék ezen akár még túl is lépni. Emellett szeretnék kijutni Amerikába a Badwater versenyre, ami az amerikai kontinens leghíresebb aszfaltos ultramaraton versenye. Európában ez a Spartathlonnak felel meg, amit már hatszor teljesítettem és háromszor meg is nyertem. Szeretnék egyszer az életben a Badwateren is részt venni.” – mondta Lubics Szilvia.

A magyar versenyző hozzátette: a Badwater egy 220 kilométeres verseny, nagy szintemelkedéssel, ugyanakkor van egy nagy különbsége az európai versenyekhez képest.

“A versenyt egy sivatagban tartják, így 50 és 60 fok között van az átlaghőmérséklet. Ez tehát egy elég extrém kihívás. De jövőre újra ott szeretnék lenni a Spartathlonon is. Ez lenne a három fő cél 2017-re.” – mondta a futónő.

Lubics Szilvia szerint ha az idén elvégzett munkát tovább tudják folytatni, jövőre újabb jó eredmények állhatnak majd a neve mellett.