Szatmári András bronzérmet nyert a férfi kardozók Gerevich-Kovács-Kárpáti világkupaversenyén, Győrben. Szilágyi Áron, a MOL-csapat kétszeres olimpiai bajnok tagja, a Vasas versenyzője ötödik lett.

Szatmári a francia Maxence Lambert-t magabiztosan, 15-6-ra verte a főtábla első fordulójában, majd szoros asszóban, 15-14-re a világranglista éllovasánál, a dél-koreai Kim Jung Hvannál is jobbnak bizonyult. A következő körben Decsi Tamást győzte le 15-10-re, és a hosszabb szünetet követően az olimpiai és világbajnok olasz Aldo Montanón is túljutott 15-9-es eredménnyel. Az első vereségét az elődöntőben szenvedte el, a későbbi aranyérmes dél-koreai Oh Szang Uk 15-11-gyel állította meg őt, de a harmadik hellyel így is eddigi legjobb világkupa-eredményét érte el.

“Elégedett vagyok, de kicsit azért bosszankodom is, mert az elődöntőben is éreztem az esélyt” – értékelt az MTI-nek Szatmári. Hozzátette: fejben továbbra is erősödnie kell, bár szombaton ez a problémája csak a végén mutatkozott meg. A ranglistavezető Kim Jung Hvan elleni győzelmét fontos sikernek nevezte, már csak azért is, mert előzőleg – emlékei szerint – nem verte őt meg normál mérkőzésen, legfeljebb csak csapatversenyen. A másik dél-koreai, Oh Szang Uk ellen az elődöntőben szerinte az volt a gond, hogy bár tudta, a pást végéig le kell szorítania ellenfelét, többször közbevágott, mert úgy érezte, elég közel van hozzá, az ázsiai azonban jól tartotta a távolságot és elhajolt a támadás elől.

Szilágyi a spanyol Inaki Bravón (15-8), a dél-koreai Ju Jung Hón (15-9) és az olasz Enrico Berrén (15-8) keresztül jutott el a negyeddöntőig, ahol a francia Bolade Apithyval szemben alulmaradt (15-8).

Az ötkarikás címét Rióban megvédő magyar klasszis a világkupa sajtótájékoztatóján másfél hete azt mondta, hogy nincs olimpiai formában, de ebből az állapotból is megpróbálja kihozni a maximumot. A győri vk-n edzője, Decsi András hasonlóan nyilatkozott, jelezve, hogy csak novemberben kezdték az igazi felkészülést, de nem kell kapkodniuk, mert nincs rajtuk nyomás.

Az Audi Arénában rendezett péntek-szombati egyéni viadalon 23 magyar induló közül öten kerültek fel a 64-es főtáblára a 184 fős mezőnyben.

A végeredmény: 1. Oh Szang Uk, 2. Gu Bon Gil, 3. Szatmári András és Bolade Apithy, 5. Szilágyi Áron, … 13. Decsi Tamás, … 23. Gémesi Csanád, … 47. Nagy Pál, … 65. Gémesi Bence, … 67. Iliász Nikolász, … 72. Singer Martin, … 77. Urbán Ádám, 78. Ravasz Etele, … 85. Kossuth Bálint, … 103. György Lehel, … 112. Péch Miklós, … 114. Mészáros Áron, … 121. Galgóczy Tamás, … 154. Nagy Martin, … 158. Pálovics Bálint, 159. Szlama Vilmos, … 167. Kozmanovics Gábor, … 171. Balázs Boldizsár, 172. Morvai Ákos, … 174. Kovács István

Vasárnap a csapatok vk-küzdelmeire kerül sor a Zarándi Csaba emlékverseny keretében.

Fotó: MTI (A képen: Szatmári András)