Hihetetlen teljesítmény, óriási eredmény Fa Nándor nyolcadik helye a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen – mondta az InfoRádiónak Méder Áron, aki 2006 és 2009 között maga is körbehajózta a Földet Carina nevű vitorlásával.

„Nem kockáztatott, végig megbízható teljesítménnyel, jó sebességgel és taktikával hajózott” – értékelte az eredményt.

A 37 éves vitorlázó emlékeztetett arra, hogy a mezőnyben a magyarnál jobb és gyorsabb hajók versenyeztek. A Spirit of Hungary nehezebb volt, és az uszonya is régebbi technológiával készült.

Méder Áron szerint Fa Nándornak már nagy tapasztalata volt abban, hogyan kezelje az egyedüllétet, hiszen nem először kerülte meg így a Földet.

„Fa Nándornak rutinja van az egyedüllétben és a problémák egyedüli megoldásában. Ezt mindenki másként kezeli. Én 800 napot voltam vízen, sokat tartózkodtam kikötőben, bejártam a világot, de az más volt. Nándi viszont megállás nélkül ment” – fejtette ki.

A vitorlázó szerint ilyenkor lefoglalják a napi munkák, hiszen állítani kell a vitorlát, nézni az időjárást, így ritka az a pillanat, amikor azon gondolkodhat, hogy milyen is egyedül lenni.

„Fontos, hogy minél többet pihenjen az ember. Ilyenkor csak 10-20 perceket tud aludni, mert folyamatosan körbe kell nézni, hogy van-e másik hajó, hogyan lehet gyorsabban haladni, mennyit változott a taktika, figyelni kell a műszaki problémákra, ez pedig komoly munka. A nyugodt és hosszú alvás hiányozhat a legjobban” – hangsúlyozta Méder Áron.