Elfogadták a magyar ultrafutó, Lubics Szilvia nevezését az amerikai Badwater versenyre. A világ legkeményebb futóversenyén 217 kilométert kell teljesíteni, 50 Celsius-fokos átlaghőmérséklet mellett.

Az idei év három fő versenycélja közül Lubics Szilvia számára a legnehezebbnek az amerikai Badwater-ultramaraton tűnik. A 135 mérföldes (217 kilométeres) versenyt Kalifornia államban, részben sivatagban rendezik júliusban. A verseny különlegességét mutatja, hogy már a nevezés sem volt egyszerű feladat.

„A Badwaterre meglehetősen hosszadalmas a nevezési folyamat, és a nevezés sem jelent automatikus indulást, hiszen kiválasztják a versenyzőket. Megvannak a versenyek, amelyekkel lehet kvalifikálni. Ez nálam a hat teljesített és három megnyert Spartathlon volt, de kvalifikál az Ultrabalaton is, amelyet négyszer csináltam végig, kétszer meg is nyertem, valamintEurópa leghosszabb versenye, a Milano-Sanremo, amelyen szintén győztem már. Szintén le kellett adni a 100 mérföldnél hosszabb teljesítéseimet” – mondta a magyar ultrafutó.

A versenyeredmények mellett a nevezőknek még motivációs kérdéseket is meg kellett válaszolniuk. Ilyen eredménylista mellett a MOL-csapat tagja mégis izgult, hogy bekerül-e abba a szűk elitbe, amelynek tagjai egyáltalán elindulhatnak ezen a megmérettetésen.

„Egyáltalán nem volt egyértelmű. Az egész világról neveznek, nagyon sokan szeretnének indulni, az aszfaltos ultrafutásban a világ legnehezebb versenyének mondják. Mindenki azzal biztatott, hogy bekerülök, de nyilván az ember akkor nyugszik meg, amikor elhangzik a neve a 100 induló kihirdetésekor” – mondta Lubics Szilvia.

Az ultrafutó hangsúlyozta: ebben a versenyben nem a 217 kilométeres táv jelenti az igazi kihívást, hanem a körülmények, az 50 fokos átlagos hőmérséklet, amelyre Európában nehéz felkészülni.