Szombaton kezdődik a Divizió 1/A Jégkorong világbajnokság. A magyar válogatott egy hét alatt Ukrajnával, Ausztriával, Dél-Koreával, Lengyelországgal és Kazahsztánnal játszik majd az A csoportos részvételért.

A Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára szerint nincs meglepetés a magyar válogatott szűkített keretében. Kovács Zoltán elmondta: a válogatott edzője figyelt arra, hogy ne legyen túl sok honosított játékos az Ukrajnába utazó csapatban.

„Biztos, hogy keményen küzdő, pörgős válogatottunk lesz, jól korcsolyázó és harcos csapatunk van. Reméljük, hogy jó lesz a védekezésünk és a támadójátékunk is, mindegyik poszton jól állunk, hiszen a kapus Rajna Miklóssal annak idején feljutottunk Krakkóban az A csoportos világbajnokságra, de a másik kapus, Bálizs Bence is igazolta az elmúlt években a válogatott szintű tehetségét. A csatároknál és a hátvédeknél rutinosabb és fiatalabb játékosok vegyesen találhatóak, ami jó kohéziót alkot” – értékelt a főtitkár.

Az első ellenfél szombaton a házigazda Ukrajna válogatottja lesz. Kovács Zoltán nehéz mérkőzésre számít, ami alapjaiban befolyásolhatja mindkét csapat szereplését.

„Ez az ukránoknak is nagyon fontos meccs lesz: nyitómérkőzés, ráadásul a két csapat egymás elleni eredménye sokban eldönti a későbbieket. Aki itt nyer, az egy kicsit megnyugodhat, aki veszít, annak viszont kapaszkodnia kell, mert utána csak nehezebb mérkőzések következnek” – fogalmazott Kovács Zoltán.

A Magyar Jégkorong Szövetség főtitkára a legnagyobb ellenfélnek a kazah válogatottat tartja.

„A kazah válogatott két orosz profiligás csapatból állt össze. De a többi csapat sem lesz gyenge: Dél-Korea jövőre olimpiát rendez, a csapat honosított kanadai játékosokkal több éve együtt készül. A lengyelek évről évre egyre erősebbek. Az ukránok otthon játszanak. Azt hiszem, nem lesz egy könnyű mérkőzés sem, de nem csak számunkra, az ellenfelek számára sem. Leet akár egy teljes körbeverés is” – mérlegelte az esélyeket a főtitkár.

Kovács Zoltán konkrét célt nem határozott meg a világbajnokságra. Úgy fogalmazott, hogy egy dobogós helyezést mindenki örömmel elfogadna, de ilyen erős mezőnyben a negyedik hely sem lenne csalódás.

A keret:

Kapusok (2+1 tartalék): Rajna Miklós (Fehérvár AC19), Bálizs Bence (MAC Budapest), tartalék: Arany Gergely (MAC Budapest)
Védők (7): Garát Zsombor (Austin Bruins, amerikai), Stipsicz Bence (Cedar Rapids RoughRiders, amerikai), Varga Arnold (Debreceni HK), Gőz Balázs (DVTK Jegesmedvék), Sagert Kalvin (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Wehrs Kevin (Villach, osztrák)
Csatárok (13): Dansereau Keegan (Dunaújvárosi Acélbikák), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Vas János (Fehérvár AV19), Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Hári János (Leksands IF, svéd), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Terbócs István (MAC Budapest), Bartalis István (Schwenningen, német), Benk András (UTE), Csányi Karol (UTE), Kóger Dániel (Fehérvár AV19)