Herczig: Tudom, mi az elégedettség, és ez még nem az!

2019. december 20. péntek 08:37

Egy helyet javított debütáló évéhez képest a MOL Racing Team a rali Eb-n, de az ötödik hely és a sok remek verseny sem tudta ellensúlyozni Herczig Norbiék balszerencséjét. Interjú.

“Tudom, milyen, amikor elégedett az ember. És ez nem teljesen az” - mondta a MOL Csapatnak hosszas töprengés után Herczig Norbi, amikor megkérdeztük, elégedett-e a 2019-es évével. Aki ismeri, tudja, hogy a MOL Racing Team négyszeres abszolút magyar bajnok pilótája kérlelhetetlen maximalista, így nem is nagyon lepődtünk meg a válaszán annak ellenére sem, hogy a tavalyi, debütáló szezonhoz képest egy helyet javítva az ötödik pozícióban zárták az Európa-bajnoki idényt Ferencz Ramón navigátorával.

“Inkább afféle kettősség van bennem. A körülmények ismeretében elégedettnek kellene lennem az eredményekkel, de én a szezon előtt megfogalmazott célokhoz mérek mindent, márpedig mi ennél is jobban akartunk szerepelni. "Nem kocsikázni jöttünk az Eb-re, és amikor nem voltak ilyen-olyan gondjaink, pariban voltunk az élmezőnnyel, ami miatt még inkább fájó, hogy nem tudtunk még jobban szerepelni.”

A balszerencse végig fogta Norbiék kezét

A MOL Racing Team akár gumisműhellyé is alakulhatott volna menet közben, annyi defekt hátráltatta Norbiékat idén - általában a legrosszabb pillanatban adták meg magukat az abroncsok -, de volt itt váratlan technikai hiba, váltógondok, cseréltek lengéscsillapítót, és amikor már azt hittük, túl vagyunk mindenen, jött a ciprusi büntetés, mert az egyik stábtag véletlenül betévedt egy gyorsasági szakaszra a verseny előtt

 
“A technikai sportokban mindig benne van egy váratlan esemény, amire nincs hatása a pilótának. Ezzel nincs mit tenni, ennyi év versenyzés után pontosan tudjuk mi is, hogy megy ez. Ezért nem is ezzel foglalkozunk, hanem azt nézzük, hogy amikor problémamentesen tudtunk versenyezni, mindig jó időket autóztunk, sokszor az élmezőnyben, alig lemaradva a győztesektől. 

“Idén új autóval mentünk, amit meg kellett szoknunk, még ha kiváló versenyautó is a VW Polo GTI. Sok új pályával, illetve szakasszal kellett megismerkednünk, és hát tényleg elég sok gondunk is volt, úgyhogy mindent mérlegre téve tényleg elégedettnek kellene lennem az ötödik hellyel."Csak hát ott dolgozik a kisördög a vállamon, aki azt súgdossa a fülembe, hogy ennél is sokkal több volt benne” - tette hozzá nevetve Norbi.

 
“Nekem általában nem ad semmit olcsón a sors. Hozzá vagyok szokva, hogy mindenért keményen meg kell dolgoznom, és nem is bánom, hogy így van. 2009-ben bajnoki címet szereztünk Magyarországon, de aztán autót kellett váltanunk, és egy hasonló időszak következett, mint az idei ERC-szezon: hiába tettünk meg mindent, harcoltunk, küzdöttünk, de nem jött az újabb siker. Hat évvel később sikerült újra abszolút bajnoki címet szereznünk de ezt követően zsinórban három alkalommal is megnyertük a magyar bajnokságot, úgyhogy ebből is kiderülhet, nem vagyok feladós típus.”

A legszebb és a legcsúnyább

Megkérdeztük Norbi, melyek voltak a MOL Racing Team legemlékezetesebb pillanatai az idei évből, és bár nagyjából sejtettük a választ, a MOL Csapat pilótája meglepett minket a válaszával.

 
“Nem tudom elmondani, milyen sokat jelentenek nekünk a magyar szurkolók. Amikor egy kigyorsításnál meglátunk egy magyar zászlót, vagy magyar hangokat hallunk a szervizparkban , az mindig megdobogtatja a szívünket, éppen ezért a legszebb és a legkellemetlenebb élményünk is a magyar szurkolókhoz köthető. 

“A legszebb természetesen Nyíregyháza, a Rally Hungary. A mostoha körülmények ellenére rengeteg néző volt, nagyon jól esett a szurkolók támogatása, és bár maga a verseny sikerülhetett volna jobban is, ezt az emléket magunkkal visszük az idei évből. Ha még egyet mondhatok, az a Kanári-szigeteki verseny, ahol nagyon jó volt a tempónk, jó időket autóztunk, és élveztük a versenyzést. ”

 
“A nyíregyi versenyhez hasonló okból kifolyólag a Barum Rally miatt vagyok a legcsalódottabb. Egyrészt az egy szuper verseny, mi pedig másodszor voltunk kénytelenek műszaki hiba miatt kiállni Csehországban. Másrészt pedig nagyon sok magyar szurkoló volt ott, miattuk is szerettünk volna jól menni, és a dobogóért küzdeni, ám ez sajnos idén sem sikerült” - mondta szomorúan Norbi.

Jövőre is az Eb-n megy a MOL Racing Team

A holtszezon raliban kicsit mást jelent, mint a legtöbb sportágban. Norbiék egyik tárgyalásról a másikra szaladnak, és nagyon úgy néz ki, összeállt a következő szezon, és a MOL Racing Team jövőre is az Európa-bajnoki sorozatban versenyez majd.

“Világítanak a zöld lámpák, nagyon úgy néz ki, hogy jövőre is az ERC-ben megyünk. Az eltökéltségünk mit sem változott, jó autó van alattunk, remek stábbal dolgozhatunk együtt, és ha minden jól megy, a harmadik szezonunk lehet az, ahol tényleg kijön a lépés. Ezért fogunk dolgozni egész évben, ezt megígérhetem” - tette hozzá Norbi.

 
“Jól jön a karacsányi szünet, hiszen van mit kipihennünk. A kis családozás mellett most még a hobbimra is jut idő, úgy néz ki, hódolhatok egyik nagy szenvedélyemnek, mert elmegyünk síelni egyet” - mondta Norbi, akinek egy különleges ok miatt is nagyon fontos lesz a 2020-as év.

“Nagyfiam megnyerte a ralikrossz bajnokságban az STC-1600 kategóriát a felnőttek között mindösszesen 16 évesen. Próbáltam volna nem engedni a rali bajnokságba de nagyon kitartó és elszánt, így jövőre a rali első osztályban fog versenyezni. Megvan mindene hozzá, hogy sikeres legyen, nagyon bízom benne, hogy töretlenül fog fejlődni ebben a szakágban is” - tette hozzá a MOL Racing Team pilótája. 

MOL Sportágak
MOL Csapat