Nyílt lapokkal is verte a kamionos Eb-mezőnyt Kiss Norbi

2021. november 23. kedd 10:19

Hiába fedte fel a tavalyi csonka szezonban a lapjait a Révész Racing, idén sem talált legyőzőre Kiss Norbi, aki MOL XXL Diesel naftával oktatta a kamionos mezőnyt.

“Szomorúan mondom: három” - mondta a MOL Csapatnak Kiss Norbi, kamion-Európa-bajnok pilóta, amikor azt kérdeztük tőle, háromszoros vagy négyszeres Eb-győztesnek érzi magát. A kérdés azért releváns, mert a tavaly a pandémia miatt idejekorán véget ért bajnoki szezonban Norbi állt az élen, amikor felfüggesztették a sorozatot.

“Nagyon sajnálom a tavalyi évet, mert egy borzasztó nehéz időszakban végeztünk kiváló munkát, jó eredményeket szállítottunk, és komoly esélyünk volt a végső győzelemre."Külön kiemelném Révész Bálintot, aki a pandémia közepén sem eresztette szélnek a csapatot, hanem kitartott, és ennek az idei győzelem lett a jutalma” - magyarázta Norbi, aki a MOL XXL Diesel üzemanyag segítségével utasította maga mögé a mezőnyt. 

Volt más baj is a félbeszakadt szezonnal

Norbi és a Révész Racing némi aggodalommal készült a 2021-es szezonra, mert - ahogy a pilóta fogalmazott - “tavaly felfedtük a lapjainkat”, és nem alaptalanul tartottak tőle, hogy innovációikat ellesik a versenytársak is.

 
Fotó: Révész Racing
 

“A kamionversenyzés más, mint a többi technikai sport, itt viszonylag szabad a fejlesztés, nem kötik a csapatokat olyan erősen a szabályok, mint más szakágakban, ahol maximum a futómű állítgatásával lehet játszani."Mi tavaly kijátszottuk a lapjainkat, és tartottam tőle, hogy nem az lesz a legnagyobb bajunk, hogy nem tudtuk eredményekre váltani a sok jó gondolatunkat, hanem hogy lekoppintják őket a versenytársak.”

Eredményre valóban nem sikerült váltani, hiszen a zárófutam elmaradt, így Norbiék csak a tabellával vigasztalódhattak, mert hivatalosan nem osztották ki az Eb-aranyat. A pilótát az év autóversenyzőjének választották Magyarországon, a Révész TRT-ből pedig Révész Racing lett, így kezdődött el a 2021-es szezon.

 
Fotó: Révész Racing
 

“Néhányan megpróbáltak másolni minket, de hiába köszöntek vissza az ötleteink más csapatoknál, az erőviszonyok nem változtak, és a szezon elejétől kezdve a mi kezünkben volt az irányítás” - mondta Norbi, aki a huszonhárom versenyből tízet megnyert, és további öt alkalommal a dobogóra állhatott.

Tarolt a Révész Racing

A fenti eredménysorból az is kiderülhetett, hogy nemcsak Norbi utasította maga mögé a mezőnyt, de a Révész Racing is megnyerte a csapatok versenyét, azaz mindent vitt az újszülött istálló.

“Amikor 2020 januárjában megalapítottuk a csapatot, az elhatározáson kívül nem volt semmink. Nemhogy versenykamionunk, de pilóták, szerelők, sőt szerszámok sem voltak. Ehhez képest óriási dolognak gondolom, hogy az első évünkben egyből megnyertünk mindent, igaz, mivel csak egy kamionunk volt, a csapatversenyben össze kellett dolgoznunk egy másik istállóval."Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy borzasztó büszke vagyok a mögöttünk hagyott idényre” - mondta a 36 éves pilóta.

“Nemcsak a leggyorsabbak, a legstabilabbak is voltunk, és egész évben nagyszerűen dolgoztunk össze csapatként. Nem hiszek a szerencsében, ahogy a balszerencsében sem, a döntéseink vittek minket előre, legyen szó akár jóról, akár rosszról. Amikor elrontottunk valamit (mint például a Hungaroringen, ahol az első helyről kellett kiállnunk egy leszakadt turbócső miatt), azt is leckének fogtuk fel, levontunk a tanulságokat, és mentünk tovább előre.”

 
Fotó: Révész Racing
 

“Az utolsó verseny Misanóban tökéletesen visszaadja, milyen munka folyik a Révész Racingnél. Szombaton, egyből az első versenyen sikerült bebiztosítanunk az Eb-győzelmemet, ám nem tudtam futamot nyerni, mert utólag kaptam egy 5 mp-es büntetést, így csak második lettem. A fiúk már ünnepeltek, de azt mondtam nekik, toljuk el egy nappal a fiesztát, és koncentráljunk rá a vasárnapra, hogy úgy zárjuk a szezont, ahogy illik.”

“Vasárnap sokkal jobban ment minden, gyorsabbak voltunk, jobb időket mentünk, és a futamgyőzelem is összejött. Így már tényleg úgy éreztem, hogy jogosan ünneplünk, hiszen valóban minden álmunkat valóra váltottuk.”

Egy háromszoros Európa-bajnoktól már érdemes megkérdezni, melyik a kedvenc győzelme. Norbi elgondolkodott a kérdésen, és végül így felelt. “Talán az idei, mert amin tavaly keresztül mentünk, az nem volt mindennapi. Elképesztően kalandos időszakon vagyunk túl, és utólag azt mondom, a tavaly télen meghozott döntéseknek köszönhettük, hogy idén mi voltunk a legjobbak” - zárta a gondolatait Norbi.

A MOL és a Révész cégcsoport közti együttműködés részeként a csapat a kifejezetten nagy lökettérfogatú motorok számára kifejlesztett MOL XXL Diesel üzemanyagot használta a versenyeken. Büszkék vagyunk, hogy hozzájárulhattunk Norbi Európa-bajnoki címéhez!  

MOL Sportágak
MOL Csapat