Te vagy a rejtőzködő tehetség, akit Zengőék keresnek?

2019. november 29. péntek 10:28

A MOL és a Zengő Motorsport együttműködése ezúttal is a magyar autósport szolgálatába állt, hiszen a szimulátoros roadshow alatt sorra bukkannak fel nagyon komoly tehetségek.

A MOL és a Zengő Motorsport együttműködése hosszú időre nyúlik vissza, és mivel mindkettő komoly súlyt fektet a tehetséggondozásra, nem meglepő, hogy legújabb közös projektjükben az úgynevezett rejtőzködő tehetségek felkutatását tűzték ki célul.

MOL Zengő Motorsport Drivers’ Academy egy igazi szerelemgyermek Zengő Zoltán számára, aki a Zengő Motorsporttal számtalan tehetséget talált meg, és nevelt ki a magyar autósport számára. Zengőék tíz állomásból álló roadshow-ja a hétvégi, budapesti helyszínen zárul le, a profi szimulátorokat mindenki számára elérhetővé tevő sorozat sikeréről pedig mindennél többet mond a jelentkezők száma.

‘A tíz helyszínen összesen 370 versenyzőjelöltnek tudtunk lehetőséget adni, hogy kipróbálja magát a szimulátorban, és a rendelkezésre álló helyek tizennégy óra alatt beteltek” - mondta a MOL Csapatnak büszkén Zengő Zoltán.

 
“Ez nem akármilyen lehetőség, hiszen ugyanazokkal a profi szimulátorokkal mehettek a jelentkezők, amiket a versenyzőink is használnak. Ez a berendezés annyira élethű körülményeket tud teremteni, amennyire csak lehetséges, így abszolút alkalmas arra is, hogy kiszúrjuk azokat a bizonyos rejtőzködő tehetségeket.”

Sorra dőltek a rekordok

Zengő elmondta, bár egy-egy versenyzőjelöltre nem jutott több idő tizenöt percnél, így is rengetegen mutatták meg a jelentkezők közül, hogy tehetségesek, és némi irányított segítséggel akár egy versenyautóban is megállnák a helyüket.

“Sok meglepetés ért minket, hiszen egymás után dőltek meg a rekordok, és voltak már-már hihetetlenül kimagasló teljesítmények is. Még két állomás van hátra, de nagyon szoros az élmezőny, úgy néz ki, nüanszok döntenek majd a végső győztesről.”

A fődíj nem akármi, a legjobb ugyanis egy egész napot tölthet el a Zengő Motorsport Drivers’ Academyn, ahol elméleti, technikai és szimulátoros oktatás mellett több kört is megtehet egy versenyautóval, és egy gyorskörre beülhet a Zengő Motorsport egyik pilótája mellé is.

 
“Keressük a tehetségeket, ami egyrészt egy óriási feladat, másrészt komoly felelősség is. Ez egy gyönyörű és népszerű sportág, ám sajnos nagyon drága. Nekünk és a leendő pilótáknak is észben kell tartani, hogy amikor beülnek egy 140 ezer eurós autóba, az nagyon komoly felelősség nekünk a pilóta felé, és neki felénk ugyanúgy” - magyarázta Zengő.

Mit tud ez a szimulátor?

Az egykori gyorsasági magyar bajnok versenyző arra biztatja a fiatalokat, hogy első lépésként játszanak sokat autós játékokkal, mert a mai konzoljátékok már annyira élethűek, hogy a belépő szint elérhető általuk. Aztán jöhet a profi szimulátor, ami már egy komolyabb ugrás.

 
“A mi versenyzőink is ezeket a berendezéseket használják, úgyhogy elmondható, hogy ez már egy komoly szint. A különböző vezetéstechnikai elemeket, mint a kormány, vagy a fékerő annyira élethűvé teszi, amennyire csak lehet, és bár ez még nem említhető egy lapon az éles autóversenyzéshez, a felkészítéshez tökéletes, a mi esetünkben pedig arra elég, hogy kiszúrjuk a tehetségeket.”

“A következő szint a gokart, ami már egészen más, hiszen a fizikai hatások is belépnek, figyelni kell a kanyarsebességre, a tapadásra, a fékmelegítésre, a gumimelegítésre, a féktávokra, és úgy általában mindenre, hiszen itt már hús-vér versenyzésről beszélünk. Van tempó, test-test elleni küzdelem. Aki ebben is tehetséges, azt pedig várja a Drivers’ Academy, ahol először instruktorral, aztán pedig már önállóan mehetnek a leendő pilóták igazi versenyautókkal.”

 
Zengő hozzátette, az első tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy nagyon sok tehetséges pilóta van Magyarországon, és a MOL és a Zengő Motorsport feladata, hogy megtalálja, és kinevelje őket.

“Az egész sorozat óriási siker volt. Sajnos, mivel egy kamionnal megy a roadshow, a tél nem kedvez nekünk, de egyértelműen úgy látjuk, hogy érdemes folytatni a munkát. Számunkra nincs is annál jobb visszaigazolás, amikor egy ilyen kezdeményezés során felbukkan egy igazi tehetség, akit mi indíthatunk el a pályáján.”

A karavánnak még két állomása van, november 30-án Pécsett, az Endresz úti MOL töltőállomáson lehet ismerkedni a szimulátorral, majd a sorozat záróállomása következik: december elsején Budapesten, a Vágány utcai MOL-kúton búcsúzik a roadshow. 

MOL Sportágak
MOL Csapat