Alapítási éve: 2008
Résztvevő országok: Magyarország, Románia, Szlovákia

Eddigi aranyérmesek:

  • 2008-2009: HSC Csíkszereda
  • 2009-2010: Vasas Bp. Stars
  • 2010-2011: HSC Csíkszereda
  • 2011-2012: Dab.Docler
  • 2012-2013: Dab.Docler
  • 2013-2014: HC Nové Zámky

A jégkorong az egyik legnépszerűbb csapatsport Európában. Ugyanakkor a magas költségek miatt a további szakmai előrelépést manapság a regionális összefogás garantálhatja. Jó példa erre, hogy a kontinens első számú versenysorozata, a KHL sem tisztán orosz bajnokság, abban kazah, fehérorosz és lett csapatok is vitézkednek. Hasonló elven működik itt Közép-Európában az osztrák EBEL (ebben indul a magyar bajnok Sapa Fehérvár AV19 is), illetve a szlovén, osztrák, horvát és szerb klubokat tömörítő Slohokej Liga is.

A magyar szövetség 2008-ban keleti szomszédunk felé nyitott, amit a szakmai megfontolások mellett elsősorban az indokolt, hogy a romániai hoki szíve-lelke-motorja Erdély, s az onnan bekapcsolódó csapatok keretét javarészt magyar nemzetiségű jégkorongozók alkotják. A magyar-romániai közös bajnokság azonban nem jöhetett volna létre, ha MOL névadó-szponzorként nem áll a kezdeményezés mellé.

Az erdélyi hoki erejét jelzi, hogy a MOL Liga első évadja, a 2008-2009-es bajnokság döntőjét a két csíkszeredai együttes, a HC, illetve a Sportclub vívta, s a végső győzelmet a HC szerezte meg. A magyarországi együttesek közül az egyik legnagyobb múltú honi csapat, az Újpesti TE szerepelt a legjobban, a harmadik helyet zárt. A tíz szereplős közös bajnokság színvonalát javította, hogy a résztvevő klubok kiváló légiósokkal erősítették meg keretüket: a Final Four különdíjain is ők osztoztak meg. Ekkor ismerhette meg például a magyar közönség az NHL előszobájáig jutó román-amerikai kettős állampolgárságú, de székely illetőségű Mihály Árpádot. Ő ma már az első számú honi együttes, a Sapa Fehérvár AV19 egyik erőssége.

A második szezonban új győztest avattunk, hiszen a HC Csíkszereda a főszponzor Kurkó János döntése nyomán megszüntette működését. Az indulók létszáma tehát csökkent valamelyest, mert Gyergyószentmiklós, a Steaua Bucuresti és az Alba Volán fiókcsapata sem nevezett, bár belépett új szereplőként a Fenestela 68 Brassó. A Dab.Docler szenzációs formában versenyezte végig az alapszakaszt, mindössze két (!) vereséget szenvedett. A dunaújvárosi Final Four elődöntőjében azonban elbotlott, és az aranyérem végül az a Vasas Bp. Stars hokisainak nyakába került. A káposztásmegyeriek sikerének értékét növeli, hogy felnőtt csapatuk a 2008-2009-es évadban debütált, vagyis mindössze két szezonnal a hátuk mögött lettek aranyérmesek! Már nem csak kiváló légiósok, hanem tekintélyes edzők is fémjelezték a MOL Ligát. Az élen végző Stars szakvezetője, Glen Williamson például dolgozott az NHL-esWinnipeg Jetsnél és Los Angeles Kingsnél is, míg az SC Csíkszeredát a négyes döntőbe kormányzó Ulf Weinstock két világbajnokságon is játszott a svéd válogatott színeiben.

A soron következő, vagyis a 2010-2011-es bajnokság kapcsán már olyan, a MOL Liga erősödő tekintélyét jelző hírek is felröppentek, hogy esetleg szlovák klub is bekapcsolódik a sorozatba, de végül maradt a magyar-romániai leosztás. A létszám viszont kilencre nőtt, visszatér ugyanis az Alba Volán fiókegyüttese és újra nevezett a Steaua Bucuresti is. A fehérváriak tele lesznek olyan motivált hokisokkal, akik azért küzdenek, hogy felkerüljenek az EBEL-keretbe, a Fradi az utóbbi tíz év legerősebb társulatát gyűjtötte össze, Miskolcon – először a Jegesmedvék története során – profi státusba kerültek a hokisok, ráadásul négy kanadaival erősítettek, egyszóval minden idők egyik legizgalmasabb MOL Liga-sorozata előtt állunk! S közben ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a 2011-es, hazai rendezésű divízió I-es világbajnokságon felnőtt válogatottunk arra készül, hogy visszatér a sportág elitjébe. Márpedig ehhez a szakmai alapot (az EBEL mellett) a MOL Liga teremtheti meg!