Érmekért utazik az olimpiára az esküt tevő Péni Istók

2021. június 30. szerda 13:22

A MOL Csapat sportlövő klasszisa lassan maga mögött tudja az elmúlt időszak szörnyű eseményeit, és optimistán várja a tokiói játékokat, ahol több számban is esélyesként indul.

Nagyszerű teljesítménnyel zárta a tokiói olimpia előtti utolsó világkupát Péni István, a MOL Alapítvány sportlövő klasszisa egy arany- és egy ezüstéremmel tért haza Eszékről. Istók igen nehéz időszakon van túl, de már Európa-bajnoki győzelmével megmutatta, hogy ki tudja zárni az elmúlt időszak történéseit, és nem volt ez másként a világkupán sem.

Istók Mészáros Eszterrel vegyes párosban aranyat, a fiú csapattal (Pekler Zalánnal és Hammerl Somával) ezüstöt szerzett az eszéki Vk-n. Ezzel hivatalosan is lezárult a felkészülés, a következő éles versenyhelyzet már Tokióban vár a MOL Csapat sportlövőjére.

Ott tart, ahol tartania kell

“Nem mondanám, hogy csúcsformában vagyok, de ez nem is baj, sőt nem lenne jó, ha most lennék topon. Azt mondanám, ott tartok a felkészülési folyamatban, ahol tartanom kell, ami már önmagában nagy szó, hiszen kiesett egy hónap a munkából. A következő két hét nagyon fontos lesz, felfelé ívelő formában vagyok, és az a cél, hogy Tokióban legyek csúcsformában” - mondta a MOL Csapatnak Istók.

 

Nem mehetünk el szó nélkül az újpesti sportlövővel történtek mellett, a pályafutását, sőt egészségét veszélyeztető szabotázs ügyében azonban Istók nem szívesen nyilvánul meg.

“Élsportolóként kell viselkednem, mindent ki kell zárnom, ami akadályozza a felkészülésemet. Szerencsére szuper stáb dolgozik körülöttem, segítenek mindenben, és természetesen sportpszichológus is van mellettem."Nem ideális a helyzet, mert pont a felkészülés fontos részében terelődött el a figyelmem a lövészetről, de ezen most már kár bánkódni. Ebből kell kihozni, amit ki lehet.”

“El akarom felejteni ezt az egész ügyet, de nagyon nehéz, tudat alatt mindig ott van bennem, ami történt. Próbálok a pozitívumokra koncentrálni, sokan állnak mellettem, és nem hagyják, hogy elfelejtsem a legfontosabbat: ahhoz képest, ahogy két hónappal ezelőtt álltak a dolgok, már az is kész csoda, hogy ott lehetek az olimpián” - tette hozzá.

Minden számban az érem a cél

A MOL Csapat sportlövője légpuskában és a szabadpuskások 3x40 lövéses számában is az esélyesek közé tartozik a világranglista és az idei eredmények alapján, sőt a Tokióban debütáló vegyes páros számban is ott lehet az éremcsatákban Mészáros Eszterrel.

 

“Sportlövészetben rendkívül nehéz esélyekről beszélni, hiszen minden számban van nagyjából húsz lövő, akik közül bárki megnyerheti a versenyt. Közöttük az dönt, ki fogja ki a legjobb napot” - mondta Istók.

“A légpuskában annyiból más a helyzet, hogy ott nem húsz van, hanem rengeteg” - tette hozzá nevetve. “A 3x40-es szám annyiban más, hogy három testhelyzetben kell topon lenni, nem elég egyben jónak lenni. Olyan erős a mezőny, hogy ha az ember elrontja az egyik testhelyzetet, szinte minden reményét elveszíti a győzelemre” - mondta Istók, akinek térdelésből megy a legkevésbé jól.

“Már ez sem teljesen igaz, mert mostanában térdelő testhelyzetből egészen sokat fejlődtem, viszont az utóbbi versenyeken az állóban szenvedtem egy kicsit. Eszéken is próbálgattam néhány új beállítást, amik a végén nagyon jól működtek, úgyhogy optimistán várom az olimpiát.”

A vegyes párossal kapcsolatban Istók elmondta, a riói olimpián még álmodni sem mert volna arról, hogy lesz egy olyan párja, akivel az esélyesek között emlegetik őket, de öt év alatt nagyon sok minden történt.

 

“Mészáros Eszterrel nagyon erős párost alkotunk. Nem mondhatom, hogy abszolút esélyesek vagyunk, mert mindegyik páros erős, ha ki tudta harcolni az olimpiai részvételt, de nagy potenciál van bennünk.”

“Mindhárom számban, amiben lőállásba állok Tokióban, vannak komoly eredményeim. A két egyéni szám közül az egyikben Európa-bajnok, a másik Világkupa-győztes vagyok, Mészáros Eszterrel is vannak már mögöttünk szép győzelmek, korábban pedig Dénes Eszterrel világcsúcsot is lőttünk, úgyhogy nem vagyok pesszimista az olimpia előtt, de azért két lábbal a földön állok” - tette hozzá Istók.

“Nehéz kérdés, hogy mivel lennék elégedett Tokióban. Az álmom az érem, de ezt a világ legjobb lövője sem veheti biztosnak. Lépésről lépésre kell haladni, az első cél a döntő, és ha az megvan, utána már lehet az éremmel, illetve annak a színével foglalkozni” - mosolygott az Újpest sportlövője.

Az olimpiai eskü nagy dolog

Tegnap jelentette be a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy az olimpiai eskü szövegét felolvasó két magyar sportoló a hölgyeknél Késely Ajna, a férfiaknál pedig Péni Istók lesz.

“Meglepett, mert általában olimpiai bajnokokat kérnek fel, de nagyon boldoggá is tett a felkérés. Óriási megtiszteltetés, és szomorú aktualitást ad az én személyemnek, hogy az utolsó sportlövő, akit ez a tisztesség ért, a nemrég elhunyt legenda, Igaly Diána volt.”

“Azt hiszem, van egyfajta üzenete annak, hogy én mondom majd az eskü szövegét. Azt jelenti, hogy a magyar olimpiai csapat kiáll a tagjaiért, mert biztos vagyok benne, hogy sokan tudják a csapatból, min mentem át az utóbbi hónapokban. "Azon leszek, hogy méltó legyek a tisztességre, és az olimpián szerezzek örömet a magyar szurkolóknak”- zárt gondolatait Istók.

MOL Sportágak
MOL Csapat