Gaál Zsóka már veri azokat, akiknek a partijain felnőtt

2021. december 06. hétfő 10:46

A MOL Alapítvány ifjú sakkzsenije élete első felnőtt Európa-bajnokságán egyből sokkolta a mezőnyt, és nemcsak sakktudásával, hanem szabályismeretével is.

“Eddigi sakkpályafutásom legmozgalmasabb hónapján vagyok túl” - mondta a MOL Csapatnak Gaál Zsóka, aki 14 évesen még nem tekint vissza igazán hosszú pályafutásra, ám ez csak az időintervallumot jelenti, mert az ajkai hölgy egyik óriási sikerről ugrál a következőre. Nyáron teljesítette mindhárom normát, ezzel a legfiatalabb női nemzetközi mester lett, és bónuszként bemutatkozott a felnőtt válogatottban is.

Zsóka október végén a Vezérképző nagymester versenyen ült asztalhoz Budapesten, a Várnegyedben, ám itt egy hajszállal lemaradt a célkitűzéséről. “Ez valójában számomra egy felkészülési verseny volt a felnőtt csapat sakk Európa-bajnokság előtt. Szerettem volna, ha sikerül a női nagymesteri normát teljesítenem, de sajnos fél ponttal lecsúsztam annak megszerzéséről” - magyarázta az ajkai versenyző.

Bundesliga, majd felnőtt Európa-bajnokság

Zsóka az osztrák Bundesligában is versenyez, de november fő eseménye számára az Európa-bajnokság volt, ahol először volt tagja a felnőtt női válogatottnak.

“November elején elutaztam Graz-ba, az osztrák női Bundesliga tagja is vagyok. Igazán hasznos versenynek bizonyult ez is, bár az utazás kicsit fárasztó volt. Hazaértem Ausztriából, néhány nap pihenés után, november 11-én Szlovéniában kezdődött a csapat sakk Európa-bajnokság.”

 
Fotó: Magyar Sakkszövetség
 

“Ez életem első válogatott kerettagsága. Motiváltan, jókedvűen, elszántan mentem, illetve érkeztem a versenyre. Kilenc fordulóból nyolcszor kaptam játéklehetőséget, ezeken négy győzelmet arattam, kétszer remiztem és kétszere vereséget szenvedtem.”

“A versenyterem hangulata szenzációs volt. Mindig szerettem a világversenyeket, az egy egész más érzés. Rendkívül boldog voltam, hogy ott lehettem a „nagyok” között. Láthattam sakkozni olyan nőket, férfiakat, akik partijait könyvekből, újságokból ismertem, de élőben látni sakkozni őket, az mégiscsak más. Volt néhány izgalmas partim...” - magyarázta Zsóka.

A szabályokból is alaposan felkészült

A magyar válogatott nagyszerűen menetelt az Eb-n, az utolsó fordulóban éremért ülhettek asztalhoz a hölgyek, de végül kikaptak Ukrajnától, és így alaposan hátracsúsztak. Zsóka sok élménnyel gazdagodott, és azt is bizonyította, hogy nem véletlenül került oda a legjobbak közé.

“A német válogatott ellen már csak az én táblámon folyt a küzdelem az egész versenyteremben. Veszve voltam, de van egy igazán különleges szabály a sakkban. "Ha ötven lépésen keresztül nem történik gyaloglépés vagy ütés, akkor döntetlent igényelhetek. A matt előtt eggyel történt meg az ötvenedik lépés, így én szabályosan remit igényeltem az ellenfél meglepetésére. Az Európa-bajnokság történetében ilyen eddig még nem fordult elő. Ezzel aznap 2-2-t sikerült kiharcolni a németek ellen.”

“A csapatunk a 11. helyen volt rangsorolva, az utolsó fordulóban éremért játszottunk a nagyon erős ukrán válogatott ellen. Óriási izgalmakkal teli csatában sajnos kikaptunk, így lecsúsztunk a 12. helyre.”

Zsóka elmondta, nagyon élvezte a versenyt, még úgy is, hogy az utolsó körben elment az éremesély. Viszont alaposan elfáradt a verseny alatt. “A csapatszellem igazán remek volt. Összetartó jó hangulat uralkodott közöttünk, egymást segítve töltöttük el a tíz napot.”

“Most egy hét szünet következik, ami készüléssel fog telni, hiszen indulok a felnőtt magyar női bajnokságon, ahol első kiemelt leszek. "Elvárásom magam felé pedig annyi, hogy jó partikat játsszak, a maximumot hozzam ki magamból. Bízom benne, hogy sikerülni fog! Én megteszek érte mindent!” - zárta a gondolatait az ajkai sakkozó.

MOL Sportágak
MOL Csapat