Jó hír Tokió előtt: Péni Istók újra világcsúcsot lőtt

2021. január 12. kedd 11:43

A MOL Alapítvány ifjú sportlövője sajnálja, hogy nem mérhette le az olimpián a 2020-as formáját, de 2021-ben egy még jobb Péni István áll majd a lőállásba a játékokon.

Kiválóan sikerültek az Európa-bajnoki válogatóversenyek Péni Istók számára, a MOL Alapítvány ifjú sportlövő klasszisa az első, majd a második versenyt is megnyerte, sőt utóbbin világrekordot lőtt. Igaz, a világcsúcsokat csak világversenyeken hitelesítik, ezért Istók nagyszerű eredménye megmarad a jó edzésmunka mementójának.

“Nem először lövök világcsúcsot kisebb versenyeken, országos bajnokságokon, és bár egy kicsit bosszant, hogy a koronavírus miatt minden olyan verseny elmaradt, ahol hitelesíteni lehetett volna a világcsúcsot, igazából nem ez érdekel. "Az olimpia évében minden a felkészülésről szól, és én úgy érzem, nagyon jól haladok a célom felé” - mondta a MOL Csapatnak Istók.

Minden hiába volt?

Alig néhány órával azután, hogy beszélgettünk, kiderült, hogy Finnország nem kívánja megrendezni a márciusi Európa-bajnokságot. Istókot sokkolta a hír, elsősorban azt nem értette, hogy miért ilyen későn szólnak a finn rendezők, hiszen így már nagyon nehéz lesz megoldani az esemény megrendezését.

“Van némi remény, hogy meg tudják rendezni az Európa-bajnokságot, de az már biztos, hogy nem Finnországban, és nem az eredeti, márciusi időpontban lesz. Nagyon bízom benne, hogy sikerül megoldást találni, hiszen az Eb kvalifikációs verseny is, és bár ez a része engem nem érint, mert a ciklus első versenyén megszereztem a kvótát, a nagy tét miatt biztosan szoros, kemény verseny lenne az Eb” - dohogott a MOL Alapítvány ifjú klasszisa.

“Egyébként is nagyon fáj, hogy hiába lőttem egész évben kiváló formában, a koronavírus miatt elmaradtak a versenyek, és így tulajdonképpen ez a szezon ment a kukába. "Ezt már nem adhatja vissza senki, és csak tippelni lehet, milyen eredményeket tudtam volna elérni, ha megrendezik a versenyeket.”

Minden Tokióról szól

“Tőlem akár holnap reggel is kezdődhetne az olimpia, készen állok!” - szögezte le magabiztosan Istók, amikor a tokiói játékokra terelődött a szó. “Ott tartok, ahol egy olimpia évében tartanom kell, és megvan bennem a magabiztosság is. Tudom, hogy sokan érmet remélnek tőlem, de ezzel nem igazán foglalkozom, csak azzal, hogy lövésről-lövésre meg legyek elégedve magammal" - tette hozzá.

“Ha az eredeti időpontban, tavaly megrendezték volna a játékokat, akkor sem álltam volna másképp a dologhoz, hiszen egy nagyon jól átgondolt és felépített felkészülési tervvel vágtunk neki az évnek” - mondta edzőjével, a MOL MesterM díjával kitüntett Kissné Oroszi Edittel végzett munkával kapcsolatban Istók, de egyből hozzátette, mivel folyamatosan fejlődik, 2021-ben egy még jobb Péni Istók áll majd a lőállásba Tokióban.

“Sikerült emelnem az átlagteljesítményemen, már nem izgulok el lövéseket, magabiztos vagyok a lőállásban. Most már inkább azzal a problémával küzdök, hogy soha nincs egy nyugodt percem sem, mert mindig jobb és jobb akarok lenni, így soha nem vagyok igazán elégedett a teljesítményemmel."De ebben is fejlődök, az Eb válogató döntője (ami egyébként még jobban sikerült, mint az alapverseny) után például maradéktalanul boldog volt” - tette hozzá széles mosollyal Istók.

“2020-ban Európa-bajnoki címet szereztem, és az Eb-döntő megerősített abban, hogy egy összehangolt, jó felkészülés után nagy nyomás alatt is képes vagyok elitszinten teljesíteni. Ennél jobb omen nem is kell az olimpiára, nem igaz?” - tette fel a költői kérdést a MOL Alapítvány lövője.

MOL Sportágak
MOL Csapat