Mindegy, milyen bringa van a MOL Alapítvány klasszisa alatt

2020. február 05. szerda 12:01

Vas Kata Blanka csak téli crosstrainingként kezdett cyclocrossozni, máris vb-ezüstérmes, de az országúti- és a mountain bike szakágban is kiválóan szerepel.

Vas Kata Blankának szinte mindegy, milyen típusú kerékpár van alatta. Akár országúti, akár mountain bike, akár cyclocross, a MOL Alapítvány ifjú tehetsége minden szeren otthonosan mozog, pedig alig múlt el 18 éves.

A kiskunlacházi kerékpározó tavaly egy felnőtt magyar bajnoki címmel kezdte az évet országúton, majd egymás után junior Eb-n és vébén is negyedik lett a hegyikerékpárosok mezőnyében, hogy aztán az országúti szakágban szerezzen egy hetedik helyet az U19-es világbajnokságon. Ezt fejelte meg Blanka egy egészen elképesztő U23-as világbajnoki ezüsttel - ismért cyclocrossban, amit nevezhetünk terepkerékpárnak az egyszerűség kedvéért.

 Fotó: Vanik Zoltán/Bringasport
 
“Nem kérdés: megnyert ezüst” - válaszolta határozottan Blanka az obligát kérdésre, ami minden második helynél felmerül: ez egy megnyert ezüst, vagy egy elveszített arany? “A francia lány nagyon jó taktikát választott, az elején elhúzott tőlünk, és folyamatosan növelni tudta az előnyét, mert mi, akik az üldözőbolyt alkottuk, sokszor egymást akadályoztuk, különösen a futós részeknél” - magyarázta Blanka a MOL Csapatnak.

Magyar bringatörténelem az ezüst is

“Marion Norbert-Riberolle-t nem lehetett utolérni, így inkább nekem is arra kellett figyelnem, hogy a mögöttem hajtó brit lány, Anna Kay ne érjen utol."Volt, hogy egészen megközelített, de végül sikerült magam mögött tartani, aminek nagyon örülök. Borzasztó sokat jelent nekem ez az ezüstérem, óriási motivációt ad a jövőre” - tette hozzá Blanka.

Ebben a szakágban Magyarországnak még soha nem volt érme, így a MOL Alapítvány kerékpározója sporttörténelmi tettet hajtott végre. Ez még elképesztőbb eredmény, ha tudjuk, hogy a cyclocross tulajdonképpen egy téli keresztedzésnek indult, és először Blanka nem is kedvelte különösebben.

 
“Apukám erőltette, hogy csináljuk, mert így télen is tudok versenyezni, és először nem igazán éreztem rá a dologra. Nem a sárban kerékpározással volt bajom, ezt a mountain bike nyergében már megszoktam, hanem a sárban futással… vagyis inkább általában a futással” - mondta nevetve a 18 éves versenyző.

A cyclocrossban - pályától függő mennyiségben - sokszor előfordul, hogy nem lehet tekerni a pályán, ilyenkor fel kell kapni a kerékpárt, és futni vele. “Azt kimondottan kedvelem, amikor nagy sár van. Élvezem, hogy csúszik a bringa, és fekszik is nekem a dolog, mert elég jól érzem, hogy kell irányítani a kerékpárt."Futni viszont továbbra sem nagyon szeretek vele, úgyhogy úgy áll a helyzet, hogy van pálya, amin nagyon szeretek versenyezni, és akad, amin nagyon nem.”

“Bár tényleg úgy indult a dolog, hogy csak a téli edzések miatt vágtam bele, tavaly átfordult komolyra a dolog, és nem tagadom, meg is kedveltem ezt a szakágat. Komoly céljaim is vannak, szeretnék elitben világbajnoki címet szerezni, de természetesen továbbra sem a cyclocross a legfontosabb versenyszámom.”

Mountain bike és olimpia

“Bár elég sokat készültem erre a világbajnokságra, és külön edzőtáborban is voltam a minél jobb szereplés érdekében, azért a távlati terveim között nem csak a cyclocrossozás szerepel. Nagyon boldog vagyok az ezüstéremmel, ez életem eddigi legfontosabb eredménye, de a szívem azért az olimpiai szakág, a mountain bike felé húz.”

Fotó: Hamvas Bálint/Cyclephotos.co.uk 
 
Blanka karrierje csak most kezd igazán beindulni, az pedig egészen különleges dolog, hogy három szakágban is ennyire eredményesen tud versenyezni. A szép eredmények értékét pedig tovább növeli, hogy többször is kimondottan szerencsétlen tényezők hátráltatták.

“A mountain bike Európa-bajnokságon csak az utolsó kör második felében szakadtam le a dobogóról, mint ahogyan a világbajnokságon is a negyedik hely jutott. Az egész versenyt élveztem, nagyon boldog voltam. "Nem úgy, mint az országútin. Ott a verseny elején kitörték két küllőmet, és a neutrál kocsitól a karbonkerék helyett alumíniumot kaptam, ezáltal a fékjeim sem működtek. A magyar kocsi picivel hátrébb volt, ha nem vagyok rutintalan és megvárom, akkor másképp alakult volna a vége. A sprintet hátulról kellett kezdenem, miután a kanyarokat sem tudtam rendesen bevenni. Szomorú voltam.”

 Fotó: Schöff Gergely/Crossliget
 
Blanka elmondta, a MOL Alapítványtól kapott támogatást általában felszerelésekre költi. “Sajnos nem olcsó sportág a miénk, minden profi felszerelés nagyon drága, ezért hálás vagyok a MOL Alapítvány támogatásáért” - mondta Blanka.
MOL Sportágak
MOL Csapat