Minden csepp olimpiát magába szív Özbas Szofi

2021. július 13. kedd 12:31

A MOL Alapítvány ifjú cselgáncsozója 19 évesen első olimpiájára készül, helyezésekkel nem nyomasztja magát, de minden percét meg akarja élni a gyönyörű utazásnak.

Kevés olyan sportolóról tudunk, akinek nem jött rosszul a pandémia, de a MOL Alapítvány támogatottjai között pont akad egy. No, nem arról van szó, hogy a mindössze 19 éves Özbas Szofi élvezte volna a koronavírus-fertőzést (bár később látni fogjuk, hogy még ebből is jól jött ki az ifjú cselgáncsozó), hanem arról, hogy az olimpia egyéves elcsúsztatása sok mindenre elég volt a szolnoki hölgynek.

“Nem tudom megmondani, ott lettem volna-e Tokióban, ha az eredeti időpontban rendezik meg a játékokat” - mondta a MOL Csapatnak az utánpótlásban minden létező serleget begyűjtő Szofi, akivel még 2019-ben beszélgettünk, és akkor azt mondta, az érettségi és a felvételi a prioritás.

“A junior eredményeim miatt nem kellett volna sok pont a kvalifikációhoz, de sokkal jobban érzem magam így, hogy volt egy évem fejleszteni magam. El tudtam indulni jó néhány versenyen a felnőttek között, és értem is el jó eredményeket, jobb cselgáncsozó lettem, és sokkal komfortosabban tudok elutazni az olimpiára, mint ahogy 2020-ban tettem volna - már ha sikerült volna kiharcolni a kvótát” - tette hozzá széles mosollyal Szofi.

A vébén megvillantotta magát

Az ifjúsági olimpiai bajnok, junior világ- és Európa-bajnok Szofi a felnőtt világbajnokság előtt a világranglista 27. helyén állt, ami éppen kijutást jelentett. A 19 éves cselgáncsozó azonban gyorsan biztossá tette az olimpiai kvótáját, miután a 32 között legyőzte a többszörös vb-érmes, rutinos holland klasszist, Juul Franssent, majd a nyolcba jutásért a mongol Gankhaich Bold ellen ipponnal jutott tovább.

 
Fotó: MJSZ/Horváth György
 

“Talán 2020-ban is ki tudtam volna harcolni a kvótát, de sokkal jobban érzem magam így, hogy olyan tapasztalatok vannak mögöttem, mint életem első felnőtt vébéje” - mondta Szofi, aki már a 16 közé jutással bebiztosította a kijutását. A negyeddöntőben közel volt az újabb bravúr, de sem a nyolc között, sem a vigaszágon nem jött össze a csoda a világranglista 13., illetve 9. helyezettje ellen.

“Nagy örömmel és büszkeséggel gondolok vissza a budapesti világbajnokságra. Bevallom, voltak kétségeim a szereplésemet illetően, hiszen a koronavírus, majd egy sérülés miatt is kénytelen voltak hosszú heteket kihagyni a felkészülés közben, de szerencsére minden jól alakult.”

A Békés Megyei Kano JSE cselgáncsozója végül a hetedik helyen végzett az első felnőtt világbajnokságán, ami önmagában is ragyogó szereplés, de még inkább az, ha a felkészülés nehézségeit is latba vetjük.

“Grúziából utaztam Törökországba, előbbiben még negatív volt a tesztem, utóbbiban viszont a második pozitív lett. Nagy szerencsém volt, hogy pont Törökországban történt, hiszen édesapám itt lakik, így nála húztam ki a karantént. A pandémia miatt egyébként is kevesebbet tudtunk találkozni, úgyhogy külön öröm volt számomra, hogy tudtunk egy kis időt együtt tölteni apuval” - magyarázta Szofi.

Mit jelent egy vb-7. hely az olimpián?

A 19 éves dzsúdós szerint elsősorban azért nehéz kontextusba helyezni a vb-szereplést, mert a felnőtt Eb-n a koronavírus miatt nem tudott elindulni, de azért is küzd az érzéseivel, mert az olimpia teljesen új élmény lesz számára.

“Most először élem meg ezt a nagyszerű érzést, hogy olimpikon lehetek. Egyelőre tapogatózom, megengedem magamnak, hogy megtapasztaljam és teljességgel átéljem, és nem tagadom, élvezem is. Elsősorban az a célom, hogy ennek a szép útnak minden lépését magamba szívjam.”

A világbajnokságon elért sikerek, és a tudat, hogy top versenyzőket is képes legyőzni a felnőtt mezőnyben, megerősítették Szofit, de nem stresszeli magát azon, hogy hányadik helyen fog végezni élete első olimpiáján. Csak arra koncentrál, hogy azon a bizonyos napon úgy ébredjen fel, mint a világbajnoki versenynapon.

 
Fotó: MJSZ
 

“Hogy mi volta siker titka? Azt hiszem, az, hogy nagyon jó napra ébredtem aznap, át tudtam szellemülni, és magamévá tudtam tenni a verseny hangulatát. Még arra is tudtam figyelni, hogy ne bekebelezzem az egészet, hanem falatról falatra haladva élveztem ki a pillanatokat. Végig koncentrált voltam, és le tudtam venni magamról a terhet, ami azt mutatja, hogy mentálisan is készen állok, amire az olimpián is nagy szükségem lesz.”

“Magam felé is vannak elvárásaim, de ezek nem a helyezésről szólnak. Azt várom magamtól, hogy ne görcsöljek rá a versenyre, és ne kalandozzak el, maradjak végig koncentrált, és hozzam ki magamból a legjobbat. Hogy ezek számszerűen milyen eredményt hoznának, azzal nem foglalkozom, mert nem akarom sarokba szorítani magam azzal, hogy egy soha át nem élt helyzetet próbálok megjósolni.”

Nem akartuk elengedni a témát, ezért még egyszer rákérdeztünk Szofinál, hogy mit jelentett számára, amikor a világranglistán messze előtte álló versenyzőket győzött le. “Nem nézem a sorsolást, sőt sokszor azt sem tudom, ki az ellenfelem. A holland lány elleni meccs után akkor tudtam meg, hogy egy kétszeres vb-dobogóst győztem le, amikor a csapattársak gratuláltak a tatami mellett” - mondta nevetve Szofi.

“Én úgy vagyok vele, hogy arra koncentrálok, amire van ráhatásom. A sorsolásra nincs, az ellenfelek korábbi eredményeire sincs, így ezekkel nem foglalkozom, és a világbajnokság jó visszacsatolás volt a taktikát illetően. "Természetesen az olimpián is a legjobbra fogok törekedni, a sikert pedig abban mérem, hogy mennyit hozok ki a tudásomból” - zárta gondolatait a 19 éves ifjú hölgy.

(Címlapkép: Özbas Szofi/Instagram)

MOL Sportágak
MOL Csapat