Netflix helyett: Az ajkai Vezércsel is világsiker lett

2020. december 26. szombat 11:04

A MOL Alapítvány 13 éves sakkzsenije, Gaál Zsóka döntőbe jutott az U14-es online rapidsakk-vb-n, de a fináléban végül vereséget szenvedett a gyanúsan jól játszó holland ellenfelétől.

Sportközhely, hogy minden mezőny legszomorúbb tagja az ezüstérmes, hiszen nincs rosszabb egy karnyújtásnyira a végső győzelemtől elbukni. Ez azonban nem minden esetben igaz, Gaál Zsóka például néhány órával az U14-es online sakk-világbajnokság szoros mérkőzésen elveszített döntője után már tudott mosolyogni.

Óriási siker, hogy a döntőig jutottam - mondta a MOL Csapatnak a MOL Alapítvány ifjú sakkozója. 'Nem volt zökkenőmentes a fináléig vezető út, mert az amerikai Yan Ruiyang ellen armageddon partit kellett játszanom, de fejben nagyon erős tudtam maradni!"

 

"A tegnapi parti után volt némi kesergés, de este már a barátaimmal tényleg önfeledten tudtam nevetni. Az egyik legjobb barátom mondta vigasztalásképp, hogy 'Szerintem én egy napig nem szállnék le a Földre, ha csak egyszer is a top 10-ben lehetnék!'”

Min múlott a győzelem?

A 13 éves ajkai leányzó hatalmas menetelést mutatott be a sakk-vb-n, a negyeddöntőben például a fent említett armageddon (azaz hirtelen halál) játszmában győzte le amerikai partnerét, de a fináléban megdöbbentően jól játszó ellenféllel találta szemben magát.

Zsóka jobb Élő-pontszámmal áll, mint a nála egy évvel idősebb holland lány, Eline Roebers mégis olyan minőségű játékkal rukkolt elő, hogy néhányakban az is felmerült, talán külső segítséget kap. "Mi úgy éreztük a szakmán belül, hogy lehet, az első partiban még minket is megvert volna ezzel a teljesítménnyel" - mondta az Utánpótlássportnak Papp Gábor nagymester a döntő után.

"Úgy érzem, minden tőlem telhetőt megtettem. A fináléra lelkiismeretesen felkészültem, GM Papp Gábor és GM Bánusz Tamás segített a felkészülésben. Kicsit balszerencsésen kezdődött az első forduló, hiszen Roebers nagyon magas színvonalon játszott."A második fordulóban így már nyerési kényszerrel ültem a monitor elé, ez már az idegek harca volt, és a nyert állást időzavarban sajnos döntetlenre rontottam. Hozzáteszem, ha még egyszer kezdődhetne ez a nap, akkor is mindent hasonlóan csinálnék- mondta Zsóka.

Nem a kedvence az online rapid sakk

Zsóka rendkívül büszke rá, hogy világbajnoki döntőt vívhatott, ráadásul egy olyan szakágban, ami nem áll annyira közel a szívéhez. "Az online rapid sakk nem tartozik a kedvenceim közé, de a vírusidőszak miatt előtérbe kellett kerülnie ennek a műfajnak. Úgy gondolom, ha igazán jó sakkozó akarsz lenni, akkor ebben is remekelned kell. Őszintén szólva sokkal jobban kedvelem a klasszikus időbeosztású partikat, tábla mellett, hús-vér emberekkel, akár 5-6 órás mérkőzésekkel. Erre tudok igazán ráhangolódni."

 
Fotó: Ajkai Szó
 

"A verseny előtt azt gondoltam, hogy a 16 játékosból bárki megnyerheti a világbajnokságot. Nagyon büszke voltam, hogy Magyarországot képviselve a döntőben játszhattam. Büszkeséggel töltött el, hogy szülővárosomon, Ajkán kívül is mekkora szeretet övezett. Rengeteg lelkesítő üzenetet kaptam, nemcsak az ország különböző pontjaiból, hanem a határon kívülről is, amiktől még motiváltabb lettem. A HelloSakk jóvoltából élőben lehetett követni a partikat, ami utólag visszanézve nagyon szórakoztató volt" - mondta Zsóka.

A Netflix mindenkinek elhozta a sakkot

A streaming szolgáltatónál nagy sikerrel futó sorozat, a The Queen's Gambit (A Vezércsel) igazi sakklázat hozott magával. A sakk népszerűsége ugrásszerűen megnőtt, és természetesen Zsóka is látta a sorozatot (egy korábbi interjúból tudjuk, hogy a hölgy nagy film- és sorozatbarát), ami nagyon tetszett neki.

"Igen, a film óriási siker és ennek hatására a sakk jobban előtérbe került. Abból is látszik, hogyha valakivel találkozom, az első kérdése mindenkinek az, hogy láttam-e a filmet. Rengeteget segít a sakk népszerűsítésében, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. A filmmel kapcsolatban egyébként az a véleményem, hogy nagyon jó és élvezhető, de a valóságban a főszereplő életmódjával nem lehet kimagasló eredményt elérni - tette hozzá az ifjú sakkzseni. 

MOL Sportágak
MOL Csapat