Olimpiai világnap: Péni Istók jól megríkatott minket

2020. június 23. kedd 23:28

A MOL Csapat olimpiai világnapra készített sorozatának első részében Péni Istók sportlövővel beszélgettünk első olimpiai élményeiről, de ennyi érzelemre mi sem számítottunk.

Az olimpiai világnap alkalmából egy sorozatot indítunk a MOL Csapat oldalán, ahol tehetségtámogató programunk ifjúsági olimpiai bajnokai mesélnek első olimpiai élményükről, legyen az akár személyes, vagy televíziós emlék.

A sorozatunk első részében nem várt problémába ütköztünk, Péni István ugyanis könnyekig megindulva fogadta a kérdést. A MOL Alapítvány ifjú sportlövő klasszisának meglehetősen friss, és roppant szomorú a legerősebb olimpiai emléke.

“Nemcsak a szerb, hanem az egész világ sportlövő közössége is gyászol, mi pedig különösen” - utalt szomorúan a június 22-én, tragikusan fiatalon elhunyt szerb sportlövő klasszis, Bobana Velicskovics halálára, aki szülés után fellépő komplikációk áldozata lett. A nyolcszoros Európa-bajnok sportlövő a női légpisztolyos mezőny meghatározó alakja volt, emellett pedig Péni Istók kedvesének, Szanja Vukaszinovicsnak a mentora és közeli barátnője is volt.

 
Bobana Velicskovics (Fotó: Getty)
 

“Rettenetes, ami történt, Szanjával próbáljuk feldolgozni a szörnyű tragédiát, de egyelőre csak sírni tudunk. Bobana igazi híresség volt Szerbiában, ahol egyébként is nagyon népszerű a sportlövészet, és egy csodálatos ember volt. Szanja mindig mindenben számíthatott rá, a téli, wroclawi Európa-bajnokságon - ahol egyébként Bobana aranyérmet szerzett - egy szobában laktak.”

“Az utóbbi hónapokban sokan kérdezték tőlem, hogy érinti az olimpiai felkészülést a játékok elhalasztása. Ilyenkor mindig azt mondtam, vannak a halasztásnak nyertesei és vesztesei is, és a nyertesek alatt mindig Bobanára céloztam. Nagyon szeretett volna anyuka lenni, az Eb alatt is arról beszélgettünk, hogy nyáron megszüli a kisbabáját, aztán ha jól alakulnak a dolgok, augusztusban beáll a lőállásba az olimpián. Aztán amikor kiderült, hogy egy évvel elhalasztották a játékokat, Bobana nevetve mondta, Látod, milyen szerencsém van?- idézte fel elcsukló hangon Istók, majd hozzátette, az elhunyt klasszisnak komoly szerepe volt Szanja tokiói kvótaszerzésében is.

Beszéljünk másféle könnyekről is

Istók elmondta, természetesen egésze kiskora óta követi az olimpiákat. Bár arra nem emlékezett pontosan, melyik volt az első élménye, a legmarkánsabb nyomot hagyóra gondolkodás nélkül válaszolt:

“Vajda Attila, kenu 1000 m., Peking. Soha nem felejtem el az egész versenyt, a hangulatát, és hogy mit jelentett az a bajnoki cím. Ha becsukom a szemem, látom magam előtt Vajdát a fekete karszalaggal, amit a nem sokkal korábban elhunyt Kolonics György emlékére viselt. Aztán elindult a futam, és sokáig úgy nézett ki, továbbra sem jön az első magyar aranyérem Pekingben, hiszen 250-nél a hatodik, 500-nál pedig a negyedik volt, és egy ellenfél nagyon meglépett. Itt viszont Attila hatalmas hajrát nyitott, 750-nél már első volt, de érezni lehetett, hogy a spanyol Callal óriásit fognak versenyezni az utolsó méterekig. Végül nem így lett, Vajda az utolsó 100 méteren megmutatta, hogy ő a legjobb, és majdnem egy hajóhosszal nyert. Csodálatos verseny volt” - idézte fel Istók.

A MOL Alapítvány sportlövő klasszisa természetesen megemlítette Igaly Diána olimpiai bajnoki címét is, amiről azt mondta, rendkívüli érzelmi motivációt adott neki nemcsak a bajnoki cím, hanem az is, hogy azt hibátlan versenyzéssel érte el Igaly.

“És ott van még Szilágyi Áron londoni bajnoki címe is. Amerikában szokták mondani, hogy vannak olyan történelmi pillanatok, amikről mindenki tudja, hol élte meg őket, mint például 911. Nos, nekem Áron bajnoki címe volt az első olyan élményem, amiről pontosan tudom, hol és kivel éltem át a kardvívó klasszis csodálatos menetelését” - tette hozzá mosolyogva Istók.

MOL Sportágak
MOL Csapat