Özbas Szofi a junior Eb után a vébét is megnyerte!

2019. október 18. péntek 09:42

A MOL Alapítvány fiatal cselgáncsozója elsőéves juniorként idén Eb-t nyert, majd a marokkói világbajnokságon sem talált legyőzőre! Bravú, kislány!

Kilencven ország közel hatszáz cselgáncsozója méri össze tudását a marokkói Marrákesben zajló junior-világbajnokságon. A második versenynapon a 63 kilogrammos lányok mezőnyében tatamira lépett a súlycsoport egyik favoritja, a 17 éves Özbas Szofi is - írja az utánpótlássport.

A magyar küldöttség joggal várt kiemelkedő eredményt a ceglédi lánytól, hiszen alig több, mint egy hónapja a finnországi junior Európa-bajnokságon is remekelt, aranyérmet akasztottak nyakába. Persze, abból a szempontból az a győzelem is nagy szám volt, hogy Szofi még csak elsőéves junior, de ha úgy nézzük, az ifjúsági korosztályban szinte mindent megnyert már, amit lehetett (Európa-bajnoki és ifjúság olimpiai arany-, világbajnoki bronzérmes), akkor talán kisebb a meglepődés.

Megállíthatatlanul menetelt Szofi

Az Eb után Radics Attila, a junior leányválogatott kapitánya nem is félt attól, hogy Szofi talán kienged a marokkói világversenyre. „Őt nem ilyen fából faragták; ha kitűz valamit maga elé, azért mindent megtesz. Pontosan emiatt lehet abban reménykedni, hogy Marokkóban is érem kerül a nyakába” – mondta.

 
Kiemeltként a második körben kezdett, és a francia Rania Dridet dobta el ipponnal elsőként, majd a kazah Akerke Kulas következett, akit kevesebb, mint húsz másodperc alatt intézett el. A negyeddöntőben wazari értékű akcióval múlta felül a német Dena Pohlt, az elődöntőben pedig újra ippon következett a cseh Renata Zachová ellen. A döntőben Anja Obradovics várt a magyar lányra.

A majd egy fejjel magasabb szerb versenyzőnél sokkal határozottabban kezdte a finálét Szofi, és ennek meg is lett az eredménye: wazarival szerzett pontot. Az ellenfelének igazán csak az utolsó percben lett sietős a dolga az addig nagyon taktikusan dzsúdózó Szofi ellen, de a nagy igyekezetét a magyar lány jól kezelte, sőt a szerb haja többször is kibomlott, ami miatt az órának is állnia kellett.

Viszont amikor 17 másodpercet mutatott a hátralévő időből, végleg megállt. Obradovics megkapta harmadik intését, így Özbas Szofi ismét ipponnal nyert, de ez a győzelem már a junior-világbajnoki címet jelentette.

MOL Sportágak
MOL Csapat