Péni két érmet hazahozott a világkupa szuperdöntőről

2021. november 15. hétfő 10:13

A MOL Csapat sportlövő klasszisa nem teljesen érti a lebonyolításban bevezetett változtatásokat, de megpróbál alkalmazkodni a furcsa szabályokhoz. Interjú.

Péni István felemás érzésekkel tért vissza a sportlövők világkupájának szuperdöntőjéről, vagy más néven a President’s Cupról. A MOL Csapat sportlövő klasszisának az egyéni versenyek nem sikerültek igazán jól, amit a vegyes csapatokkal szerzett két érmével, egy arannyal és egy ezüsttel kompenzált.

A lengyelországi versenyen minden az új szabályokról szólt, és amikor a MOL Csapat elérte Istókot, a beszélgetés első részében egészen messze kalandoztunk a sportlövészettől. Konkrétan az öttusa került szóba, amelyből a sportági szövetség mindenféle sportolói vita nélkül kivette a lovaglást, és az eset nem nélkülöz minden hasonlóságot a sportlövőknél zajló lebonyolítási rutinnal.

A kulcsszó az volt a világkupa döntő előtt, hogy “experimental”, azaz kísérleti lebonyolítású a verseny. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy lement az első versenynap, a szövetség pedig másnap megszavazta, hogy ez így jó lesz” - mondta kesernyés mosollyal az újpesti sportlövő klasszis.

Ami eladható, az életképes

Istók apró részletekbe menve magyarázta az új szabályokat - ezek részleteitől megkímélnénk olvasóinkat -, amikből laikusként is átjött, hogy a szövetség célja a sportlövészet eladhatóbbá, közvetítés-barátabbá tétele. Ennek köszönhetők a párbajszerűvé tett döntők lebonyolítása, illetve az a rendkívül meglepő változtatás, hogy tulajdonképpen nem számít, ki milyen magas átlagot lő egy versenyen.

 
Fotó: Péni István/Facebook
 

“A négyfős mezőnyben már nem az számít, hogy ki lövi átlagban a legjobb eredményeket, hiszen már nem a találatot nézik, hanem minden kör után feláll egy sorrend, és pontokat osztanak. Az első négyet kap, a második hármat, és így tovább. Mivel kieséses rendszerű a verseny, előfordulhat hogy hiába lősz végig 10-eseket, ha mindig más előz meg, akkor simán kieshetsz” - próbálta magyarázni a legfontosabb változást Istók.

“A 10 méteres versenyben például úgy estem ki, hogy az összesített eredményem a harmadik legjobb volt az egész mezőnyben” - sóhajtott nagyon. “De nincs mit tenni, a NOB jelezte a szövetségnek, hogy minél gyorsabban tesztelje le az új lebonyolítást, mert Párizsban valószínűleg már ebben a rendszerben zajlik az olimpiai verseny is. Egyébként a kvalifikációba is alaposan belenyúltak, és ott is hoztak néhány meglepő új szabályt.”

 
Fotó: Péni István/Facebook
 

“Összességében úgy tudom összefoglalni a változásokat, hogy kevesebbet lövünk, gyorsabb, pörgősebb a verseny, és sokkal nagyobb szerepe lett a szerencsefaktornak, ami nyilván nem a jó lövőket segíti. Azt tudom mondani, hogy a mentális erő szerepe felértékelődött: aki jobban alkalmazkodik az új lebonyolításhoz, az sikeres lesz” - magyarázta Istók.

Egy arany és egy ezüst azért hazajött

Az egyéni számokban nagyjából megtartotta az olimpiai helyezését az újpesti sportlövő, 10 méteren 5., a 3x40 lövéses számban (ami 3x20 lövéses számmá változott) a 10. helyen végzett, (“Érmet szerettem volna, így természetesen nem lehetek elégedett magammal”), ám aztán a vegyes számokban kárpótolta magát.

 
Fotó: Péni István/Facebook
 

“A két mixed számban sorsolják a párokat, 10 m-en a dán Rykke Maeng, 50 m-en az egyéni versenyben is brillírozó amerikai Maddalena Sagen lett a párom. Mindkét hölgy nagyszerűen versenyzett, két döntőt is lőhettünk, Sagennel meg is nyertük, Maenggel ezüst jutott nekünk, így nincs okom panaszra.”

“Az amerikai hölggyel nem hagytunk sok kétséget, végig kiegyensúlyozottan versenyeztünk, és a döntőt is nagyon simán nyertük meg. "A dán lánnyal már kicsit másképp alakultak a dolgok, az első körben nekem nem jött ki a lépés, így neki köszönhettük, hogy egyáltalán továbbjutottunk, de aztán belelendültünk, és a középdöntőben az egész mezőnyt magunk mögé utasítottuk. A döntő viszont nem sikerült jól, alaposan elvertek minket” - mesélte Istók, aki az ezüst miatt sem volt csalódott, kivált, mert ebben is megvolt a szerepe az új lebonyolításnak.

“Miénk volt a második elődöntő, ami azt jelentette, hogy a döntőbe jutásunk után kimentünk a teremből, vettünk egy mély levegőt, és már mentünk is vissza döntőt lőni, miközben az ellenfél egy órát pihenhetett.”

Istók megoldásorientált versenyzőnek tartja magát, nem kesereg az új szabályokon, hanem megpróbálja kihozni belőlük a legtöbbet. “Lesz, amikor jól jövök ki az új lebonyolításból, és lesz, amikor rosszul. De alkalmazkodó típus vagyok, bízom benne, hogy fel tudom venni a ritmust, és még az sem kizárt, hogy a mostani szabályok véglegesek. Meglátjuk, mi lesz.”

MOL Sportágak
MOL Csapat