Bárki erőt meríthet futóklasszisunk élményeiből

2017. szeptember 05. kedd 18:18

Szeptember 10-től elérhető Lubics Szilva Másfél nap az élet c. könyve, amelyben az olvasók egyszerre pillanthatnak be az ultrafutó klasszis egy napjába, és ismerhetik meg motivációját, az életről vallott nézeteit, és a szerző reményei szerint a mindennapi küzdelmekhez is erőt meríthetnek belőle.

“Erre nekem nincs időm” - mondogatta az érdeklődőknek Lubics Szilva hosszú időn keresztül, amikor kiadók, reménybeli szerzők és terjesztők keresték azzal, hogy könyvet írnának róla. A háromszoros Spartathlon-győztes magyar futófenomén aztán 2016-ban meggondolta magát.  

“Voltak megkeresések, valaki írni akart, valaki csak kiadni, de aztán a férjemmel úgy döntöttünk, hogy ha már mi vagyunk benne, írjuk meg mi. Úgy éreztem, ez a könyv csak akkor lesz olyan, amilyennek szeretném, ha mi ketten dolgozzuk ki a koncepciót, és mi írjuk meg” - mondta a MOL-csapatnak Lubics.

 
“Tavaly júniusban kezdődött a munka, de mivel rengeteg forrásanyagunk volt, így egy évig tartott, mire elkészültünk. A korábbi edzésnaplók felhasználásával készült a könyv, ami részben a 2014-es Spartathlon versenyen végigvezetve mutatja be az ultrafutás világát, míg a történet egy másik szála a verseny szintidejének megfelelő másfél napomról szól" - mondta a nagykanizsai ultrafutó, aki abban az évben megvédte 2013-as bajnoki címét az Athén és Spárta között rendezett, 245,3 km-es futóversenyen.

Miről szól a könyv?

Lubics számára nem újdonság, hogy komoly hallgatósághoz beszél, bár ezt könyv formájában most teszi először. Viszont 2012 óta rendszeresen hívják motivációs tréningeket tartani, amikre ha ideje engedi, örömmel mond igent.

“Ahogy ezeken az előadásokon, úgy a könyvben is azt próbálom elmondani az embereknek, hogyan élek és hogyan gondolkodom. Fontos, hogy a hétköznapi emberek is erőt tudjanak meríteni abból az útból, amit én sportolóként, anyaként és magánemberként bejártam. Ez a legfontosabb célom a könyvvel.”

Lubics elmondta, úgy érzi, a hétköznapokhoz is fontos útravalókat tartalmaz a könyv, ugyanúgy szól a mindennapi ember küzdelmeiről, mint az amatőrként profik és félprofik ellen versenyző ultrafutó megpróbáltatásairól.

 
“Többen mondták már, hogy ha valaki megpróbálna egy napra a helyembe állni, dél körül biztosan jelezné, hogy köszönte, ennyi volt” - mondta nevetve a futónő. “Persze néha jó lenne, ha egy napba több dolog beleférne, de mindenkinek 24 órából áll egy nap, azt kell ügyesen beosztani.”

A hozzá hasonlóan orvosként dolgozó férjével a magánkiadás mellett döntöttek, a könyvet azonban nem csak Lubics hivatalos oldalán lehet megrendelni, hanem a Budapest Sportiroda webshopjában, illetve több futóversenyen személyesen is megvásárolható lesz Az első alkalom máris a nyakunkon: a szeptember 9-10-én tartandó Wizz Air Félmaraton a szerző dedikálja is a művét.

Korábbi interjúnk Lubics Szilviával: 

Szaunában futva készült kedvenc versenyére Lubics Szilvia

"Célirányosan két hónapot készültem a versenyre, és hogy végül eredményes volt a felkészülésem, azt az is mutatja, hogy nemcsak teljesítettem a versenytávot, de a negyedik helyen végeztem" - mondta a MOL-csapatnak Lubics Szilva. A Badwater a verseny rajtjának otthont adó medencéből rajtol, amely 85 méterrel helyezkedik el a tengerszint alatt, a cél pedig 2530 méteres magasságban van.

 

MOL Sportágak
MOL Csapat