Lubics laza futást tervezett, mégis elverte a mezőnyt

2018. május 23. szerda 11:54

Lubics Szilvia úgy indult neki élete első 100 mérföldes versenyének, hogy élvezni akarja a futást, erre csak egy férfi tudta megelőzni Floridában. Interjú.

Lubics Szilvia úgy utazott el Floridába, hogy fut egy jót a káprázatos szépségű Keys 100 versenyen, mindenféle teher nélkül letudja élete első 100 mérföldes futását, és a táv teljesítésével megelégedve hazatér. Ehhez képest az ultrafutó királynő - bár menet közben, sőt a célba érés utáni órákban sem volt tisztában - lazán kifújta a teljes női mezőny orrát, sőt mindössze egyetlen versenyző ért célba nála jobb idővel.

Ízlelgessük kicsit: egy 43 éves, nagycsaládos fogorvosnő nemcsak a női mezőnyt verte el, de abszolút második helyen végzett élete első 100 mérföldes versenyén.

“A folyamatos esőtől, illetve a kidörzsölődéstől olyan állapotba került a lábam, hogy a verseny utáni estén 20 perc alatt vonszoltam el magam a kétszáz méterre levő étterembe” - mondta a MOL-csapatnak az érthetően fáradt, de roppant boldog Lubics Szilvi.

Stabil voltam, a vártnál is jobban ment

A háromszoros Spartathlon-győztes futónő elmondta, a vártnál jobban viselte az időjárás változékonyságát, az esőt, a hőséget és a szokatlan távot is, így ennek köszönhetően alaposan túlszárnyalta saját várakozásait is.

“20 óra körüli időt vártam magamtól, ehhez képest a 16:22 kimondottan szuper, főleg, hogy csak egy negyedórát kaptam az abszolút első fiútól. Amikor célba értünk, nem is tudtuk, hogy állunk a helyezéseket tekintve, mert idősávos rajt volt, de nem sokkal később kiderült, hogy bár nagyon sok, legalább 50 nő indult a versenyen, sikerült a női mezőny élén végeznem, és a fiúk közül is csak a győztes előzött meg.”

 
Fotó: Lubics Szilvia
 
“Én általában elég jól bírom a meleget, de most erre nem volt nagy szükség, mert bár volt néhány szakasz, ahol 34 fok és tűző nap volt, azért jobbára zuhogott az eső. A legnagyobb sikernek azt tartom, hogy sikerült végig egyenletesen, az előzetesen belőtt pulzustartományban maradva futnom. Még magamat is sikerült meglepnem azzal, hogy 80 km körül volt egy komoly holtpontom, amiből sikerült olyan jól visszajönnöm, hogy a hajrát is hasonló tempóban tudtam teljesíteni, mint a verseny első szakaszát” - tette hozzá Lubics.

“Ezúttal nem voltak gyomorproblémáim sem, és a lábfejemen kívül, ami azért elég szörnyű állapotba került a verseny végére, tényleg csak egy gondom volt: a kiszáradás. Pedig tudtam, hogy rengeteget kell innom a verseny alatt, és így is tettem, mégis kiszáradtam a végére. Tegnap borzasztó gyengének éreztem magam.”

Nézegetni is volt idő

Lubics Szilvi korábban elmondta, idén az a legfontosabb számára, hogy élvezze a futást, de azért igyekszik olyan versenyeket választani, ami egyrészt komoly kihívást jelent számára, másrészt új élményekkel ajándékozza meg.

“Mivel szép, egyenletes tempóban sikerült teljesítenem a versenyt, ezúttal volt időm kicsit nézelődni is, hiszen valóban káprázatos környezetben rendezték a versenyt. Élveztem a futást, jól éreztem magam a verseny közben, és abszolút nem érdekelt, hányadik helyen végzek a végén.”

És ha már az eredmény szóba került: a futónő a MOL-csapatnak még a szezon elején elmondta, hogy már nem igazán mozgatja, hányadik helyen végez. Ehhez képest Korfun, a neki abszolút nem fekvő sziklás-köves pályákon harmadik lett a nők között, a Keys 100-on pedig maga mögé utasította a mezőnyt.

“Nem azt mondtam, hogy soha többet nem akarok nyerni, csak azt, hogy már nem ez a legfontosabb. Ettől még persze az emberben folyamatosan dolgozik a vágy, hogy minél előkelőbb helyen végezzen, hiszen mégis csak egy versenyről beszélünk. Azt akartam, hogy senki ne várjon tőlem eredményt, csak hagyják, hadd élvezzem a futást. Ez most elég jól sikerült” - tette hozzá egy mosoly kíséretében.

“Tizenkét év ultrafutás után ez volt az első 100 mérföldes versenyem, ezért különleges helyet foglal el a szívemben az itteni győzelem, de még olyan friss az élmény, hogy fel sem fogtam igazán, mit értem el.”

Lubics Szivi, akit még Floridában értünk utol, egy nem várt problémával zárta gondolatait. “Fogalmam sincs, hogy visszük fel a repülőre ezt az óriási kagylót. De azért valahogy biztosan megoldjuk, korábban is volt már olyan, hogy szép, nagy trófeát kellett felcipelnünk a repülőre, és mindig sikerült” - mondta nevetve az első helyezettnek járó, hatalmas kagylóról.

MOL Sportágak
MOL Csapat