Lubics Szilvi a pofonért utazik a korfui versenyre

2018. április 12. csütörtök 12:57

A magyar ultrafutó klasszis egyáltalán nem szereti a hegyi versenyeket, irtózik a sziklás meredélyektől. Akkor mégis miért indul el a korfui versenyen? Ezért.

Lubics Szilvia ultrafutónk péntektől az egyik legszebb görög szigeten, Korfun tartózkodik majd néhány napot, de szemben a legtöbb ide látogató magyarral, őt nem a Sissy-kastély, Paleokastritsa káprázatos tengerpartja, vagy Sidari sziklás meredélyei vonzzák a szigetre. A háromgyerekes nagykanizsai fogorvosnő egy pofonért utazik Görögországba.

“Tulajdonképpen egy meghívásnak teszek eleget azzal, hogy rajthoz állok a Corfu Mountain Trailen, de azért az is hozzá tartozik, hogy szándékosan választottam a versenyt, mert az ilyen típusú versenyek a gyengéim. Ez az, ami nem megy nekem igazán, én inkább futok sivatagban, mint hogy sziklás hegyoldalban szaladgáljak fel, le” - mondta a MOL-csapatnak vidáman a futónő.

Lubics elmondta, sem a táv (104 km) nem számít hosszúnak, sem a legmagasabb pontja (770 m) nem mondható egy hegycsúcsnak, viszont a versenytáv 4200 méteres összesített szintkülönbsége már komoly hullámvasúttá teszi a Mountain Trailt.

“Felhívtam a szervezőket egy félelmem miatt, de megnyugtattak, hogy nincs túl sok sziklás rész a kijelölt versenyútvonalon. Bevallom őszintén, a sziklás lejtő a mumusom, és hát ezekre Nagykanizsa környékén nincs is sok esélyem felkészülni. A Zalai-dombságban szintkülönbséget össze lehet ugyan szedni, de a korfui körülményekre, különösen a talajra azért nehéz itt felkészülni.”

Miért kell az a pofon?

Ultrafutó klasszisunk korábban a MOL-csapatnak elmondta, most már gondosabban válogat a versenyek között, elsősorban arra koncentrál, hogy élvezze a futást, de persze továbbra is a kihívásokat keresi.

“Tizenhárom év ultrával a hátam mögött már nagyon kellett egy kis változatosság. Az idei évet egyébként is úgy terveztem meg, hogy csak olyan versenyen induljak, ahol korábban még nem jártam. Már nem motivált, hogy ugyanazokon a pályákon nyolcadszor is végigfussak, inkább olyasmit kerestem, ami új impulzust, inspirációt ad, így esett a választásom erre a versenyre is.”

“Célom persze Korfura is van, több is, de egyik sem kifejezhető helyezésben. Az egyik az, hogy élvezzem a versenyt, és teljesíteni tudjam a távot. A másik, hogy szemben a korábbi hegyi versenyekkel, ezúttal végig tudjak futni, legalább a futóképes részeken. Ahogy mondtam, az ilyen típusú pályák nem mennek igazán, és korábban előfordult, hogy az utolsó 30-40 kilométeren már csak gyalogolni tudtam.”

Speciális felkészülés

Leírni is furcsa ilyesmit, de Lubics sokkal könnyebben oldotta meg a 42 fokos hőségben teljesített Badwaterre való felkészülését, amikor egy felfűtött szaunában futott edzésként. Sziklákat és hegyeket azonban nem lehet csak úgy összehordani, így a nagykanizsai ultrafutó legendának is állítania kellett kicsit a megszokott edzésterven.

“Elvégeztünk egy teljesítménydiagnosztikát, ami sokat segített az edzésterv beállításában. Egészen más pulzustartományban edzettem, mint ahogy Korfun is az lesz a cél, hogy ne fussam szét magam. Jobban kell tisztelnem a hegyeket, ezért az alacsony pulzusszám fenntartása lesz a célom. Nem támasztok magammal szemben olyan elvárást, ami miatt túlstresszelhetném magam, csak annyit szeretnék, hogy futva teljesítsem a táv nagy részét.”

“Nagyon jól sikerült egyébként a téli alapozás. Ahogy a környezetemet elnéztem, már azért is hálásnak kell lennem, hogy engem nem döntött le a lábamról az influenza egyszer sem, mindössze néhány nap volt, amikor gyengélkedtem” - mondta nevetve Lubics.

Majd jön a versenydrukk is

“Volt két edzőversenyem, jó volt kicsit kimozdulni az edzések monotóniájából, de most már nagyon bizsereg a talpam. Egyelőre versenydrukk nincs bennem, csak olyan “Menjünk már, kezdjük már!” érzés. Úgy állok hozzá, hogy szuper verseny lesz, és nagyon jól fogom érezni magam. Semmi stressz!”

Természetesen az edzések elengedhetetlen kelléke volt az ország vélhetően legfittebb kutyája, Marcipán, aki örömmel kíséri el a gazdáját a legkeményebb edzésre is. A futókommuna ráadásul idén bővült is egy taggal. “Marcipán kapott egy társat, és bár futni még nem olyan egyszerű a kicsit még természetesen kajla Mangóvall, biztos vagyok benne, hogy belőle is remek futótárs lesz majd” - mondta az ultrafutó.

A háromszoros Spartathlon-győztes nem először utazik Korfura, igaz, a legutóbbi látogatása óta jó sok év telt el. “Még a szüleimmel jártunk ott annak idején, és emlékszem, hogy nagyon tetszett a sziget. Most viszont csak egy napunk lesz kirándulni, úgyhogy városnézés és túrázás helyett inkább hosszában végigfutjuk az egész szigetet” - mondta nevetve Lubics.

MOL Sportágak
MOL Csapat