Lubics Szilvi már egy újabb sivatagra vetett szemet

2018. október 31. szerda 12:43

Még ki sem rázta az Atacama homokját a hálózsákjából, Lubics Szilvia ultrafutó legenda máris egy újabb sivatagi versenyre adta be a nevezését. Tavasszal irány a Namib-sivatag!

“De miért a Namib-sivatag?” - kérdezte a MOL-csapat meglepett riportere.
“Mert az lesz legközelebb” - vágta rá magától értetődő természetességgel Lubics Szilvia.

Hát, igen, Lubics Szilvi egy kicsit beleszeretett a sivatagokba. A magyar ultrafutó legendában olyan emocionális gránátot robbantott az Atacama-sivatagban teljesített verseny, hogy még haza sem ért, a fejében már a 4 Deserts sorozat következő állomása járt.

Új kedvenc versenye van a sírva célba érő Lubics Szilvinek

A gondos felkészülés és a tudatos versenyzés miatt fizikailag sem terhelte meg az egyhetes sivatagi futóverseny az ultrafutó legendát, aki zokogva

 Miután levezetésként megnyerte a magyar bajnokságot hatórás futásban (72,3 km-rel, pedig “csak az volt a célom, hogy végigfussam a hat órát”), lélekben már talán a végtelen homokdűnék között látta magát, és két nappal ezelőtt Facebookon jelentette be, hogy benevezett a sivatagi ultrasorozat következő állomására, a Namib Race-re.

A lebonyolítás hasonló, a terep más

A Racing The Planet sorozat koronaékszere a 4Deserts, amely négy, a legkeményebb futókat is alaposan próbára tevő sivatagi versenyből áll össze. Az Atacamát Szilvia kirázta a kisujjából, a Namib-sivatagban esedékes második állomást 2019 tavaszára időzítette, majd talán jöhet a Gobi March a Góbi sivatagban, és mindez miért? “Azért, mert két sivatagi szakaszt kell teljesíteni ahhoz, hogy az ember kvalifikáljon a kétévente megrendezendő antarktiszi versenyre, a The Last Desertre” - mondta Lubics.

 
Fotó: Lubics Szilvia/Facebook
 
Ahhoz, hogy végleg leessen az állunk, tudnunk kell, hogy Szilvai két dolgot nem kedvel: a sziklás talajon futást, valamint a hideget. A sziklás szaladgálást letudta idén Korfun, aztán persze az Atacamában is volt ilyen szakasz, ráadásul ott kénytelen volt hosszú ideig a jeges vízben is futni. A hidegért pedig egy kihívásokhoz mindennél jobban ragaszkodó ultrafutónő nem átugrik Szlovéniába, ami egy óra kocsival Kanizsáról, hanem oda megy, ahol tényleg hideg van: az Antarktiszra.

“Az ember mindig azt keresi, hogyan tudja legyőzni saját félelmeit és korlátait. És ha ez sikerül, akkor megtanulja szeretni azokat a dolgokat is, amiket korábban nem kedvelt. Pont az a lényeg, hogy le kell győzni, és akkor meglátja benne az ember a szépséget” - magyarázta Szilvia.

 
Fotó: Lubics Szilvia/Facebook
 
“Őszintén szólva egy aszfalton rendezett verseny már nem emeli meg a pulzusomat. Nem izgat különösebben, edzésnek jó, de most más kihívásokat keresek. Az Atacama alatt nagyon megszerettem ezt a típusú versenyt, és a Namib Race is hasonló lesz, így már most mondhatom, hogy maga a felkészülés is olyan motivációt ad, hogy alig várom a versenyt.”

Mit kell tudni a Namib Race-ről?

“Az Atacamához képest a legnagyobb változás, hogy ez tengerszinten van, ami nekem jól jön, mert a vártnál nehezebben viseltem a nagy magasságot." Nyilván meleg lesz, a szervezők azt mondják, melegebb, mint az Atacama, bár ezt egyelőre nem tudom elképzelni, mert Chilében is 45-47 fok volt bizonyos szakaszokon” - mondta nevetve Szilvi. “Akkor azt mondták a szervezők, hogy 32-35 fokra kell számítani, de kiderült, hogy kifogtunk egy borzalmasan meleg évet. Nos, állítólag még ehhez képest is meleg lesz a Namib-sivatagban, ahol ráadásul folyamatosan fúj a szél. Látszik is a korábbi versenyek képein, hogy mindenki csősálban fut, gondolom, a homok miatt, amit folyamatosan hord a szél.”

 
Fotó: Lubics Szilvia/Facebook
 
“Maga a verseny hasonló lebonyolítású, mint az Atacama volt: hat etapra van osztva az összesen 250 km-es táv. Sokszor fogunk az Óceán partján futni, így egészen biztosan hasonlóan káprázatos lesz a táj, mint Chilében, és több lesz a homokos szakasz is, de aki a sivatagba vágyik, az ne tartson a homoktól” - tette hozzá nevetve Szilvia.
 

A versenyt 2019 áprilisában rendezik, addig még biztosan kifaggatjuk Szilviát a felkészüléséről, a verseny kihívásairól és persze magáról a Namib Race-ről is. Addig is jó munkát, Szilvia, önnel leszünk végig!

MOL Sportágak
MOL Csapat