TOVÁBB FEJLŐDHET A MOL LIGA

2017. május 09. kedd 18:27

A Magyar Jégkorong Szövetség évadzáró estjén átadták az év legjobbjainak járó díjakat, és más fontos bejelentések is elhangzottak.

„Mélységek és magasságok: erről szól a versenysport, és erről szólt a mi életünk a magunk mögött hagyott szezonban is – kezdte a Tüskecsarnokban tartott eseményen évértékelését Such György, a szövetség elnöke. – Ennyi rendezvénye a Magyar Jégkorong Szövetségnek még talán soha nem volt: a saját felnőtt- és utánpótlás-bajnokságaink mellett rendeztünk férfi U20-as és női U18-as világbajnokságot, női U16-os Európa Kupát. De lebonyolítottunk több nemzetközi kupát és felkészülési mérkőzést is stabil A-csoportos résztvevőkkel, és három év után Winter Classic is volt a Városligeti Műjégpályán.”

Továbbá kiemelte, sikeres és eredményes MOL Ligát zártak, amely erősebb és értékesebb, mint valaha. Majd a Glen Williamson nevével fémjelzett utánpótlás-programot méltatta, felidézve az U20-as válogatott decemberi sikerét, a divízió I/A csoportba való feljutást.

Megemlítette a felnőttválogatott világbajnoki szereplését, és szólt a fantasztikus szurkolótáborról, amely akár jövőre – a csapattal együtt – Budapesten is megmutathatja az erejét. A szövetség ugyanis megpályázza a 2018-as vb rendezési jogát.

Az elnök dicsérte a női válogatottat, amely feljutóként remekül helyt állt a divízió I/A csoportban, megtartva ezzel a tagságát.

Such György bejelentette: nem hosszabbítják meg Rich Chernomaz szövetségi kapitány szerződését.

„Váltani kell, ha fel akarjuk rázni és új pályára akarjuk állítani a nemzeti csapatot. Más egyéniségre, más szemléletre, más módszerekre van szükség ahhoz, hogy eredményesen tudjuk felvenni a versenyt a világ élvonalával” – emelte ki.

Such György köszönetet mondott a kanadai szakvezetőnek, akinek sokat köszönhet a sportág, és akivel tavaly a világ legjobbjai között szerepelhetett a válogatott, ám mint fogalmazott, most olyasvalakire van szükség, aki teljes munkaidőben, minden energiájával erre a feladatra tud koncentrálni.

Chernomaz szerződése az áprilisi, kijevi divízió I/A világbajnoksággal lejárt, és akkor hosszabbodott volna meg automatikusan, ha a magyarok feljutnak az A csoportba, de végül az ötödik helyen végeztek.

A kanadai edző személyesen nem tudott megjelenni az esten, ám egy levelet juttatott el a szövetséghez, amelyben elbúcsúzott a játékosoktól.

A magyar szövetség vezetője bejelentette, hogy a MOL Ligára még több forrást szánnak. A szervezet is akkora összeggel támogatja a sorozatot, mint a névadó szponzor.

Augusztusban közös magyar-szlovák kupa indul, amelyben mindkét országot négy, később kijelölendő élcsapat képviseli majd. Kiderült az is, hogy új nemzeti jégcsarnok épül, amelyről már kormánydöntés született.

Átadták az idény legjobbjainak járó díjakat is: a férfiaknál Bartalis István (Schwenningen, német), a nőknél Pintér Lili (SDE Stockholm, svéd) érdemelte ki az elismerést.

A díjazottak:

Vedres Mátyás vándorkupa (legjobb kapus): Adorján Attila / DVTK Jegesmedvék
Leveles Kupa (legjobb ifjúsági korú játékos): Révész Marcell / Zürich Lions
Miklós Kupa (legtechnikásabb játékos): Bartalis István / Schweninger Wild Wings
Kósa Kupa (legjobb elsőéves felnőtt átékos): Sági Martin / DVTK Jegesmedvék
Séra Miklós-díj (legjobb utánpótlásedző): Székely-Mádai László / Vasas-Continental
ifj. Ocskay Gábor díj (legjobb csatár): Sebők Balázs / KalPa
Az Év női jégkorongozója 2016: Pintér Lili / SDE HF
Az Év férfi jégkorongozója 2016: Bartalis István / Schweninger Wild Wings
Az Év Inline játékosa 2016: Fekecs Norbert / Győri DANA ETO HC
A 2016/17-es versenyévad legjobb női kapusa: Németh Anikó / Karlskrona HK
A 2016/17-es versenyévad legjobb női hátvédje: Kiss-Simon Franciska / SKIF Nizhny Novgorod
A 2016/17-es versenyévad legjobb női csatára: Kiss Andrea / SC Weinfelden Ladies

MOL Sportágak
MOL Csapat