A testek és a lelkek készen állnak, a fejeket meglátjuk

2022. január 12. szerda 10:17

Amit edzésen el lehetett végezni, azzal készen van az Eb-re készülő válogatott, a tűzkeresztség után pedig talán már a hazai pálya nyomása sem okoz gondot Gulyás István szerint.

Napok választanak el minket a kortárs magyar kézilabdasport legfontosabb eseményétől, a részben hazai rendezésű férfi Európa-bajnokságtól. Nem túlzás kijelenteni, hogy a férfi szakágban az elmúlt két és fél évben minden a szlovákokkal - eredetileg a csehekkel hármasban - közösen gründolt eseményről szólt, 2019 óta az összes világversenyt az Eb-felkészülés részének tekintette a vezetőség.

Miután összeállt a Nagy László alelnökből, valamint a Gulyás István-Chema Rodriguez kapitánypárosból álló agytröszt, élet költözött a férfi válogatottba, a korábban több csalódást keltő eredményt produkáló csapat mind játékban, mind eredményességben óriási fejlődésen ment keresztül, nem csoda, hogy egy ország várja körömrágva az Eb nyitómeccsét.

A legfontosabb kérdés

Nem is kezdhettük volna mással a Gulyás István kapitánnyal készült beszélgetést, mint az obligát kérdéssel: napokkal az Európa-bajnokság előtt ott tart a csapat, ahol a kinevezésekor tervezte, hogy tartani fog?

 
Fotó: MKSZ
 

“Két válaszom is van. Egyrészt a munkát elvégeztük, úgy a közvetlen felkészülést, mint az elmúlt két év csapatépítő munkáját. Másrészt van az előttünk álló feladatnak egy olyan tényezője, amire nincs hatásunk: rendkívül fontos lesz, hogy fejben hogy viselik a játékosok a hazai Eb-szereplés nyomását, a médiafelhajtást, az elvárásokat."

Ezt nem lehet gyakorolni, mert edzésen lehetetlen modellezni egy ilyen élethelyzetet, és bár nagy súlyt fektettünk a mentális felkészítésre, csak akkor derül ki, jó munkát végeztünk-e, amikor a fiúk kifutnak a pályára a hollandok elleni nyitómeccsen.”

“Természetesen dolgozik a csapat mellett szakember, aki a mentális felkészítést segíti, és az is optimistává tesz ebben a kérdésben, hogy több rutinos, sok nagy csatát megélt játékos is van a keretben. Az ő tapasztalatuk sokat fog segíteni azoknak, akik még nem játszottak ekkora tétért, ekkora csarnokokban, ennyire felfokozott érzelmi állapotban” - mondta az egykori veszprémi klasszis.

 
Fotó: MKSZ
 

“A tűzkeresztséget meg kell élni, nincs mese. De a hollandok elleni meccs után ez már nem fog gondot okozni senkinek” - tette hozzá.

Mi a helyzet a játékkal?

Ha csak a Gulyás-Chema párossal lehozott nemzetközi tornákat nézzük, az optimizmus abszolút indokolt. A tavalyi vébén úgy végeztünk az 5. helyen, hogy hosszabbításban buktuk el a negyeddöntőt a világklasszis franciák ellen, a 2019-es Eb-n pedig egy elrontott meccs miatt nem végeztünk a 9. helynél előrébb, miután a csoportkörben hazaküldtük a legutóbbi elődöntős dánokat. Az minimum kijelenthető, hogy felfele ívelő pályán van a csapat.

 
Fotó: MKSZ
 

“Szeretnénk a legjobb csapatok, a legjobb nyolc közé tartozni, nagy és közös álmunk és célunk a döntő hétvégén, azaz a legjobb hat között szereplés. Fontos, hogy ez igenis ambiciózus célkitűzés, hiszen rendkívül erős a mezőny, de nem nyomasztja a játékosokat, amit itt-ott a sajtóban olvashattak, hogy éremért megy a csapat. A kollégákkal beszélgettünk a női világbajnokság után arról, hogy mekkora különbségek voltak a csapatok között, és hogy a férfiaknál mennyivel kiegyensúlyozottabb a mezőny, főleg egy Európa-bajnokságon, ahol minden csapat erős.”

 
Fotó: MKSZ
 

Az éremről szóló vágyálmok nem pusztán a magyar sajtóban jelentek meg, az egyik legnevesebb kéziszakértő, a dán Rasmus Boysen már a sorsolás után jelezte, hogy az elődöntőbe várja a magyarokat, és ezt az állítását a napokban is megerősítette azzal kiegészítve, hogy szerinte Máthé Dominik lesz a gólkirály.

“Nem mondom, hogy rosszul esik ilyesmit hallani, de nem is tulajdonítok neki túl nagy jelentőséget, és bízom benne, hogy mindenki ki tudja zárni a fejéből az ilyen gondolatokat. A mentális felkészülésünk egyik legfontosabb eleme, hogy mindig csak az előttünk álló feladatra koncentrálunk, mert közhely, hogy aki túl messzire néz, az orra bukik az első kőben.”

Már a csoport sem könnyű

A magyarok - ebben a sorrendben - Hollandiával, Portugáliával és Izlanddal játszanak a csoportkörben. A négyes elég kiegyenlített, az utóbbi évek legtöbbet fejlődött csapatának címét birtokló portugálok, illetve a hasonló babérokra törő hollandok sem lesznek könnyű ellenfél, utóbbi kivált a nyitómeccs nyomása miatt sem. Izland talán most kevésbé erős, mint a csoport többi tagja, de a kapitány szerint a csapat szokatlan játéka miatt az egyik legnehezebb meccsünk lehet az északiak elleni.

 
Fotó: MKSZ
 

“Nagyon nehéz az erőviszonyokról beszélni, mert sajnos a koronavírus napról-napra írja át a csapatok keretét, de ha csak az utóbbi időszak eredményeiből indulunk ki, a portugálok tűnnek a legerősebb ellenfélnek. Három erős csapattal találkozunk, mindegyik másban jó, a hollandok pedig abszolút teher nélkül játszhatnak” - mondta a kapitány.

“Lehetne több információnk az ellenfelekről, de a koronavírus a felkészülési meccsekbe is beleszólt. Izland meccse elmaradt, a portugálok hozzánk hasonlóan csak egyet tudtak játszani. Nem tehet mást egy kapitány, mint imádkozik, hogy senki ne fertőződjön meg, mert egy-egy kulcsjátékos kiesése beláthatatlan következményekkel járhat. Csak annyit tehetünk, hogy nagyon vigyázunk magunkra, szigorúan betartjuk a protokollt, és azzal foglalkozunk, amire hatásunk van.”

Gulyás elmondta, az érkezése után egyből pozitív mintát adó Máthé Dominik kiesése felborította kicsit a programot, és vannak még kisebb egészségügyi gondok a keretben, de a jobbátlövő már napok óta a csapattal készül, és összességében mindenki jól van. Már a meccsdrukk is beköszönt a fiúknál.

 
Fotó: MKSZ
 

“Mondanom sem kell, a nyitómeccs rendkívül fontos lesz, mert az egész tornát befolyásolhatja. Nemcsak az eredmény, a mutatott játék is lényeges, de ezúttal egy bármilyen arányú győzelemnek tudnék örülni.”

Bahrein a frászt hozta ránk

A mieink egy Bahrein elleni felkészülési meccsel zárták a felkészülést (a fehéroroszok ellen lekötött meccsünk az ellenfél egyik játékosának pozitív mintája miatt elmaradt), és az első félidőben hátrányban volt a csapnivalóan védekező magyar csapat. Gulyás, aki időkérés nélkül hozta le a meccset, a fiaira bízta, hogy összeszedjék magukat, és ez meg is történt, a második játékrészben jól játszva fordított a csapat.

“A győzelem mellett fontos tapasztalat volt, hogy a csapat - ha nem is védekezett az első félidőben jól - képes volt sebességet váltani."Ez a képesség döntő jelentőségű lehet az Európa-bajnokságon is, és nagyon jó visszajelzés volt, hogy a fiúk sebességben, robbanékonyságban fel tudtak javulni, mert az első félidőben elég lassú volt a társaság.”

 
Fotó: MKSZ
 

“Készen állunk az Európa-bajnokságra” - vett mély levegőt a kapitány. “Végignézek a csapaton, és látom, hogy mindenki tudja: azért dolgozott az elmúlt két évben, hogy most itt lehessen. Nagy dolog mindannyiunk életében, ami előtt állunk.”

MOL Sportágak
MOL Csapat