Blanka & Bence: Így emlékeznek 2020-ra az év kézilabdázói

2021. február 23. kedd 12:18

Bíró Blankát, a Fradi kapusát, illetve Bánhidi Bencét, a MOL-Pick Szeged beállósát kérdeztük, hogy telt az az év, aminek a végén őket választották az év játékosainak.

Ha egy játékost az év kézilabdázójának választanak, akkor logikusnak tűnik, hogy az illető jó szívvel, csupa szép pillanatot felidézve emlékszik vissza az évre. Ehhez képest Bíró Blanka a MOL Csapatnak azt mondta, “szürke volt és csonka”, Bánhidi Bence pedig még mindig amiatt bosszankodik, hogy idejekorán véget ért a MOL-Pick Szeged 2019/20-as szezonja.

“Jól ment a játék, és a csapattal is futott a szekér, ezért nagyon csalódott voltam, amikor az EHF tulajdonképpen lefújta a Bajnokok Ligáját. "Úgy érzem, komoly esélytől estünk el a szövetség döntésével, és ez sokkal kellemetlenebb érzés volt, mint hogy a szurkolóink nélkül kellett játszanunk szinte egész évben” - magyarázta a férfiak között az év legjobbjának választott Bánhidi Bence.

 

“A lányokkal abból a szempontból jobb helyzetben voltunk, hogy nem törölték, csak elhalasztották a 2020-as olimpiai selejtezőt, illetve az olimpiát is. Az esély továbbra is ott van a kezünkben, de azért a tavalyi évről így sincs sok jó emlékem. Hogy mi a legrosszabb? Ezen nem kell sokat gondolkodnom: hogy nem élvezhettük a világ legjobb szurkolótáborának támogatását” - tette hozzá Blanka.

Válogatott: nagyon jó, illetve közepes

Az év játékosai természetesen válogatottjaikkal is fontos tornákon vettek részt. A magyar női válogatott csalódást keltő eredményt ért el az Európa-bajnokságon, a férfiaknak azonban rendkívül biztatóan sikerült a 2020-as Európa-bajnokság, amit 2021 januárjában egy egészen kiváló 5. hellyel zárt világbajnokság követett. Mondanunk sem kell, Blanka és Bence abszolút kulcsszereplők voltak

“Csalódottak voltunk az Eb után” - sóhajtott nagyot Blanka. “Végre, hosszú idő után nem voltak sérültjeink, így mi is sokkal jobb eredményt vártunk magunktól, mint ami végül összejött. Sajnos többször is jól tartottuk magunkat a hajráig, de ezúttal nem tudtuk megnyerni a fontos rangadókat. Rengeteg hasznos tapasztalattal gazdagodtunk, remélem, ezeknek már a márciusi olimpiai selejtezőn is hasznát látjuk.”

 
Fotó: MKSZ
 

Rákérdeztünk Blankánál, hogy milyen tapasztalatokra gondol. “Az első Eb-mérkőzésre, illetve aztán a horvátok szereplésére. Lesajnálta őket mindenki, erre óriási menetelésbe kezdtek, miközben bennünk ott maradt az első meccs veresége ellenük. Az ilyen tornákon - és ez vonatkozik az olimpiai selejtezőre is - az első pillanattól kezdve koncentrálni kell, bárki is az ellenfél.”

Egészen más hangulatban idézte fel az elmúlt két válogatott tornát Bence, aki az Eb-n az álomcsapatba is bekerült, a vébén pedig egyre gyakrabban hangzottak el vele kapcsolatban olyan vélemények, hogy a világ egyik legjobb beállósává vált a MOL-Pick Szeged játékosa.

 
Fotó: MKSZ
 

“Hallom ezeket a hangokat, és megerősítenek abban, hogy jól dolgozom, de ennél sokkal fontosabb, hogy a csapat kiválóan szerepelt. A tavaly januári Európa-bajnokságon inkább a játékunkkal leptük meg az ellenfeleket, a végeredmény nem volt annyire kimagasló, idén azonban már az eredmény is tükrözte, hogy felfele jövünk egy nagyon fiatal csapattal."Büszke vagyok rá, hogy engem választottak az év játékosának, de arra még büszkébb, hogy ötödik helyen zártuk a világbajnokságot” - szögezte le Bence.

2020 legütösebb slágerei

Amikor a két játékosnak szegeztük a kérdést kedvenc 2020-as mérkőzéseikkel kapcsolatban, egyiküknek sem kellett több egy fél percnél, hogy rábökjenek egy-egy meccsre.

 
Fotó: EHF
 

“Ha maradéktalan élményt keresünk, azt az év elején kell keresni. Amikor hazai pályán, telt ház előtt tíz góllal legyőztük a CSM Bucurestit, az hátborzongató élmény volt. Nekem is jól ment a védés, és soha nem felejtem el, amikor a meccs hajrájában Elek Gábor lehívott a pályáról, és a Fradi-tábor a nevemet skandálta. Ilyesmi nem sokszor adatik meg egy sportoló életében” - idézte fel a Bajnokok Ligája középdöntőjében lejátszott januári meccset a kapus.

Bence is egy középdöntőre bökött rá, bár nem klubmeccsre. “Az Európa-bajnokságon Szlovéniával játszottunk a középdöntő második meccsén, és óriási meccsen, egy góllal legyőztük őket. Nekem is jól ment, kilencet lőttem nekik” - mondta széles mosollyal Bence, aki egy klubmeccset is kiemelt a tavalyi évből.

 
Fotó: MKSZ
 

“Aalborgban remek meccset játszottunk, azt hiszem, örökös szegedi rekord a BL-ben az első félidőben lőtt 22 gólunk. Akkor nekem is elég jól ment, 11 gólt vállaltam.”

Az üres csarnokok átka

A 2020-as év úgy általában nem hozott sok örömöt a sportolóknak, hiszen számtalan versenyt töröltek, vagy halasztottak el, és ami mindennél rosszabb, kénytelenek voltak szinte egész évben nézők nélkül, zárt kapus meccseken pályára lépni.

“Hát ez számunkra talán nagyobb csapás, mint bárki más számára. Ismerem a Bajnokok Ligája mezőnyét, pályára léptem már szinte minden nagy csapat otthonában, de leszögezhetem, hogy nincs még egy tábor, amelyik olyan hazai pályát varázsol az arénába, mint a Ferencvárosé."Nem túlzás, nálunk valóban óriási előny a hazai pálya, mert még a legjobbak is beremegnek a Fradi-tábor által keltett hangulattól” - mondta Blanka, és hasonló véleményen volt Bence is.

“Először szinte elviselhetetlenül furcsa volt, hogy egymás hangját halljuk a meccseken, pedig a fülsüketítő szurkoláshoz voltunk hozzászokva. De még ez is jobb, mint amikor karanténba kellett vonulnunk, ami jó néhányszor megesett velünk 2020-ban. Most már legalább játszhatunk” - tette hozzá a MOL-Pick Szeged beállósa.

Bence közelebb került a koronavírushoz, mint Blanka, hiszen a szegedi beállós nemcsak elkapta a fertőzést, de nagyon keményen meg is küzdött vele, míg a Fradi kapusa azon kevesek közé tartozik, akit elkerült a Covid19.

Bence már nem akar a vírussal foglalkozni, csak előre tekint. “A nézők nélküli meccsek, a folyamatos tesztelés, illetve az életünk minden szegmensét meghatározó vírusprotokoll beépültek a mindennapjainkba. Ahogy mindenki, mi is várjuk a végét, és szeretnénk újra nézők előtt kézilabdázni, de türelmesnek kell lennünk. Ez most egy ilyen év volt.”

MOL Sportágak
MOL Csapat