Előbb a szerbek játékát, majd a játékkedvüket vettük el

2021. március 23. kedd 14:50

Elek Gábor tizenhárom évnyi szünet után juttatta ki az olimpiára a női kézilabda-válogatottat, a kapitánnyal pszichés nyomásról, keretösszeállításról és tokiói reményekről beszélgetünk.

“Hullafáradtan… de nagyon boldogan” - válaszolta széles mosollyal az obligát nyitókérdésre Elek Gábor, a női kézilabda-válogatott kapitánya, aki csapatával kiharcolta a tokiói olimpiai kvótát a győri selejtezőcsoportban. A magyar csapat tizenkét - vagyis a pandémia miatt tizenhárom - év után játszhat újra olimpián, nem véletlen tehát a nagy boldogság.

Ahogy a fáradtság sem, hiszen a kapitány is elkapta a koronavírust, és csak közvetlenül a győri olimpiai selejtező előtt tudott csatlakozni a csapatához, amely távollétében a Danyi Gábor-Görbicz Anita párossal készült. “Természetesen végig kapcsolatban voltunk, sőt az éjszakákat együtt dolgoztuk át, rengeteget elemeztünk, videóztunk, és tényleg mindent a selejtezőnek rendeltünk alá” - tette hozzá Elek.

Rendesen ráfeszültünk a feladatra

A Ferencváros és a válogatott edzője elmondta, nemcsak fizikai fáradtságot érez, hanem mentálisat is, hiszen óriási nyomás alatt készültek az olimpiai selejtezőre. A közvélemény, a szakma és a vezetőség elvárása is a kijutás volt, ráadásul a körülmények is nekünk kedveztek, így súlyos kudarc lett volna, ha nem sikerül kiharcolni a kijutást.

“A hazai pálya előnye, illetve a meccsek sorrendje is nekünk, illetve az oroszoknak kedvezett, de meg is kellett ragadni a lehetőséget. Elképesztő nyomás is volt rajtunk, és egy nem kifejezetten jól sikerült Eb után voltunk."Hozzáteszem, az Európa-bajnokság előtt nem tudtunk tesztmeccseket játszani, és ez meg is látszott a tornán. Viszont legalább az olimpiai selejtezőre rendbe tudtuk tenni a dolgokat.”

 
Fotó: MKSZ
 

“Szerintem nemcsak az én pályafutásomban, hanem a kézilabda történetében sem volt még olyan mérkőzés, amire bő egy évet készült a csapat” - mondta nevetve Elek. “Gondoljunk bele, milyen nyomás volt a játékosokon, akik egy éve csak azt hallják, hogy olimpia így, olimpia úgy, ráadásul tizenhárom éve vártunk a lehetőségre, hogy ott legyünk a játékokon. Legalább olyan fontos volt, hogy fejben rendben legyünk, mint a fizikai és taktikai felkészülés” - szögezte le a kapitány.

Elek hozzátette, sokat is változott a csapat összetétele a kapitányváltás óta, és erre érzékletes példát is hozott. “A 2019-es világbajnoksághoz képest a norvég válogatott keretében egy, a vb-győztes hollandokéban három személycsere történt. Nálunk nyolc.”

“Más úton haladunk, mint korábban, és mivel menet közben több játékos is visszatért a szülési szabadságról, természetesen számítottam rájuk a válogatottban is. Amikor minden egy meccsen múlik, a rutin, a tapasztalat szerepe mindent felülír, és hát látszott is, hogy Szöllősi-Zácsik, vagy Kovacsics mennyit tett hozzá a szerbek elleni győzelemhez.”

A szerbek elleni mentális harcról

Furcsa volt, hogy a szerbek már a győri selejtező első sajtótájékoztatóján az olimpiai érmekről beszéltek, és minden megnyilvánulásuk arról árulkodott, hogy határtalan önbizalommal érkeztek a négyes tornára.

“Ez olyan szerb, vagyis inkább balkáni dolog. Próbálták mutatni, hogy erősek, magabiztosak, de csak azért, hogy minket megfélemlítsenek. "Készültünk rá, tudtuk, hogy mindent megtesznek, hogy kizökkentsenek minket, ráadásul új elemeket is beépítettek a játékukba, rendszert kapott a 7-6 elleni támadójátékuk, és régen nem látott, zárt védekezést mutattak, úgyhogy a mentális felkészülés mellett taktikailag is készen kellett állnunk a harcra. A mérkőzés végül azt mutatta, hogy elvégeztük a házi feladatunkat.”

 
Fotó: MKSZ
 

Nem úgy a szerbek! Az embernek valahogy olyan érzése volt a mérkőzés alatt, hogy Szerbia a rá jellemző erényekből semmit, a hozzájuk tapadó negatív sztereotípiákból meglepően sokat vonultat fel. Vértelennek, sőt egy idő után kimondottan unottnak tűnt az ellenfél, pedig számukra ugyanúgy a ciklus legfontosabb meccse volt a magyarok elleni, mint nekünk.

“Azért, mert elvettük a játékukat. Felkészültünk mindenre, amivel próbálkozhattak, és sikerült ellenük fordítanunk az összes fegyverüket, és amikor megérezték, hogy aznap hiába próbálkoznak, összetörtek. "Nem jött be az a fajta önbizalomtuning, ami nagyon jellemző rájuk, mert mentálisan is a magyar lányok voltak az erősebbek, és azt gondolom, teljesen megérdemelten nyertük meg a kulcsmeccset.”

 
Fotó: MKSZ
 

“Megvolt a jó védekezés, a kiváló kapusteljesítmény, ami számunkra egyértelműen a siker záloga, és ha ehhez 3-4 klasszisteljesítmény is párosul, akkor a szerbnél sokkal jobb csapatokat is képesek vagyunk legyőzni."Ezúttal a szélsőkön kívül Szani és Misi is kiválóan játszott, abszolút felnőttek a feladathoz, és igazi vezérek voltak támadásban, de kiemelném Kisfaludy Anettet is, akinek a játékát talán csak a szakmabeliek vették észre, pedig elképesztően fontos volt, amit a közösbe tett.”

Felvetettük a kapitánynak, hogy meglepő módon izgalommentes befutóval nyertük meg az utóbbi évek legfontosabb mérkőzését, ám Elek szerint ez csak kívülről tűnt ennyire egyszerűnek. “A szünetben az öltözőben még feszültek voltunk, és azt követeltük a lányoktól, hogy nyerjék meg a második félidőt is. Ne őrizzük az előnyünket, hanem menjünk tovább előre, hajtsuk az ellenfelet, és építsünk fel minél nagyobb előnyt. A lányok is érezték, hogy nem engedhetnek ki, így lett végül valóban sima a befutó.”

Az oroszok ellen jött az olimpiai ízelítő

A csoportelsőségről döntő, Oroszország elleni mérkőzésen jól harcolt, de játékban alulmaradt a magyar csapat, így a címvédő nyerte meg a csoportot. Elek szerint más meccset játszottak volna, ha a mérkőzések sorrendje másként alakul.

 
Fotó: MKSZ
 

“Ha egy évet készülsz egy meccsre, és végül megnyered, akkor másnap már nagyon nehéz olyan lelki és pszichés többletet meríteni, ami egy olyan erős csapat legyőzéséhez elengedhetetlen, mint az orosz."Mondom ezt úgy, hogy ők is messze voltak attól a szinttől, amivel olimpiai bajnoki címet szereztek, mi azonban még messzebb voltunk az egy nappal korábbi játékunktól.”

Az oroszok elleni vereséggel belekóstolhattunk abba a minőségbe, ami majd az olimpiai tornán is vár a csapatunkra, ráadásul Tokióban mindössze 14 + 1 játékost nevezhet be a kapitány, azaz a mozgástere is szűkebb lesz a stábnak.

“A keretszűkítés minden kapitány rémálma, de készen állok rá, hogy objektív döntést hozzak. Szerencsére kiváló az összhang a stábban, Görbicz Anitával és Danyi Gáborral mindent alaposan körbejárunk, mielőtt döntenénk, de a végső döntés, és így a felelősség is az enyém. Sok idő van még az olimpiáig, de a csapat programját már összeraktuk, és körvonalazódik a szűk keret is, ám erről egyelőre nem szeretnék beszélni.”

 
Fotó: MKSZ
 

“A csapatunk legnagyobb erőssége az egység, ezt mindenképpen szem előtt kell tartani. Az olimpia speciális torna, sokkal nehezebb kijutni, mint ott jó eredményt elérni, ezért mi is nagy tervekkel indulunk majd útnak. A legfontosabb, hogy az a fajta támogató, egymást segítő közeg, ami a csapatunkat jellemzi, megmaradjon, mert ha így lesz, képesek lehetünk akár komoly bravúrra is” - zárta a gondolatait a kapitány.

MOL Sportágak
MOL Csapat