Golovin ott folytatná, ahogy az Eb-t zárták a kézisek

2023. március 03. péntek 10:21

Bár a női kézilabda-Eb nem sikerült igazán jól, a folyamatosan javuló játék az utolsó fordulóban a házigazdák elleni győzelmet ért. Innen folytatná Vlagyimir Golovin kapitány.

A balul sikerült Európa-bajnokság után a kapitány azt mondta a MOL Csapatnak, “mire összeállt a csapat játéka, már véget ért az Eb”, ezért a március elején esedékes németországi tornán elvben már az Eb utolsó meccsén bravúros győzelmet arató válogatottat várhatnánk. Igen ám, csakhogy a balszerencse továbbra sem engedi el a női kéziválogatott kezét.

 
Az Eb-n a támadósor, most a védelem... (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
 

“Bár Szöllősi-Zácsik Szandra és Bíró Blanka visszatérésével rutinosabb lett a válogatott, sajnos a védelem közepén nem ideális a helyzet, hiszen Hornyák Dóra sérülése miatt nem lehet velünk” - mondta Vlagyimir Golovin, aki a debreceni hármas védő kiesésével a magyar fal legfontosabb szereplőjéről kénytelen lemondani.

Ismerős arcok

A két visszatérő fradista mellett beleszagolt a válogatott légkörébe Cirjenics-Kovacsics Anikó is, a klasszis irányító azonban még nem játékra kész (a játékossal az edzőtábor után beszélgettünk). A németországi tornára az Eb-csapat gerincével utazik a kapitány, ám mivel felkészülési mérkőzésekről van szó, a fókusz már az áprilisi, Izland elleni világbajnoki selejtezőkön lesz.

 
Az edzőtábor végén (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
 

“Mivel az Eb-re nem a legjobb állapotban érkeztünk, ám aztán fokozatosan javult a csapat teljesítménye, az egység kialakításával jól haladunk. Óriási különbség, hogy itt van velünk [Zácsik] Szani, akinek a személyisége és a játéktudása is kulcsfontosságú, és hasonló a helyzet [Bíró] Blanival is, aki a sérülése előtt a csapat kapitánya volt.”

“Az Eb mélypontja a horvátok elleni meccs volt, ott látványosan kiütközött a csapat rutintalansága, illetve az, hogy a rendszeresen nemzetközi meccseket játszók jelenléte milyen sokat jelent mentálisan. A hangulat most nagyon jó a csapaton belül, megvan az összhang a lányok között, és biztos vagyok benne, hogy a gondjaink ellenére egészen más meccset játszunk pénteken a németekkel, mint az utolsó találkozásunkkor.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

A kapitány az Európa-bajnokság előtti utolsó felkészülési meccsre célzott, ahol széteső, gyenge játékával alaposan ráijesztett szurkolókra a válogatott. Azt a meccset tíz góllal nyerték meg a németek.

Lőjenek inkább a szélekről

Golovin a németek és a lengyelek elleni felkészülési meccseken nem fogja tudni a legerősebb felállást tesztelgetni, de úgy fogalmazott, a hiányzók ellenére fontos lesz megtalálni a magyar fal egyensúlyát, mert Hornyákkal a csapatban is voltak gondjai a csapatnak a hármas posztokon.

“Arra fektettük a legnagyobb hangsúlyt Telkiben, hogy a falunk minél kompaktabban mozogjon együtt, és a kettes védők is be tudjanak segíteni a hármasoknak. "Már az Eb után is elmondtam: a hármas védőket nem lehet a többiektől függetlenül értékelni, és bizony látszott, hogy az összhangon dolgoznunk kell. Így is tettünk.”

 
Fotó: MKSZ/Kovács Anikó
 

A két debreceni beálló, Bordás Réka és Füzi-Tóvizi Petra, a siófoki Papp Nikolett vagy a mosonmagyaróvári páros, Albek Anna és Pásztor Noémi kerülhet a védelem közepére a németek és a lengyelek ellen. A kapitány elmondta, többféle párosításban is megfordulhatnak a játékosai a két meccs alatt.

“Az lesz a célunk, hogy lábbal gyorsan, keményen ütközve zárjuk le a belső területeket, és vagy átlövésekre, vagy szélső befejezésekre kényszerítsük az ellenfeleket. "Természetesen már túl vagyunk a videózáson, ismerjük a németek és a lengyelek támadójátékát, és mindenki tudja a saját feladatát” - tette hozzá a kapitány.

A magyar válogatott március 3-án, pénteken (19.30) Ludwigsburgban találkozik Németországgal, 4-én, szombaton (18.00) pedig Lengyelország lesz az ellenfele Heidelbergben. A következő tétmeccs április 8-án, Hafnafjördurban vár a mieinkre, a vb-selejtező visszavágójára 12-én Érden kerül sor.

MOL Sportágak
MOL Csapat