Görbicz: Kezd visszatérni az érzés a kezembe

2017. november 30. csütörtök 19:05

Furcsa, de úgy érzi, vissza kell szoknia az irányító szerepkörébe, idő viszont nincs sok, mert nyakunkon a világbajnokság. Görbicz Anitával beszélgettünk.

“Görbe nagyon harap” - mondta a válogatott másodedzője, Siti Bea a MOL-csapatnak (az egykori világklasszis irányítóval történt beszélgetés(ek) a filozófiaváltásról, keretről, vb-ről és Kim Rasmussenről hamarosan a Molcsapat.hu-n). A győri kézilabdakirálynő harapós kedvének elsősorban az az oka, hogy míg nevelőegyesületében szélsőként számol vele Ambros Martín, ő irányítónak érzi magát, és ugyanígy gondol rá Kim Rasmussen kapitány is. Erre mondják: win-win.

“A nyolc közé akarok jutni a csapattal! Pályára akarok lépni Hamburgban, még ha tudom is, hogy ehhez borítanunk kell a papírformát néhányszor” - szögezte le teketóriázás nélkül Görbicz Anita.

Ambíciózus terv, hiszen a magyar válogatott nehéz csoportba és még nehezebb ágra került a németországi világbajnokságon. A csoport négy továbbjutó helyéért a norvégokkal, svédekkel, lengyelekkel és csehekkel küzdünk, és nem mindegy, hányadik helyen harcoljuk ki a továbbjutást (“Meg sem fordul a fejünkben a kiesés gondolata”), hiszen az A csoportból jönnek a franciák, románok, spanyolok. “A franciákat mindenképpen szeretném elkerülni a nyolcaddöntőben, nagyon erős csapatuk van most” - tette hozzá Görbicz.

Még vissza kell szoknia középre

A rangos norvégiai felkészülési tornán már megvillantotta klasszisát, Görbicz mégsem elégedett. Ennek kívülről is jól látható jelei voltak, az irányító a legkisebb hibát sem bocsátotta meg saját magának. “Érzem én is, hogy kicsit túl szigorú vagyok magamhoz, de nagyon bosszant, amikor hibázom. Bizonyítani akarom, hogy képes vagyok kiemelkedő teljesítményre ezen a poszton. Norvégiában már úgy éreztem, kezd visszatérni az érzés a kezembe.”

 
Görbicz tudja, hogy nem helyezheti saját magát még nagyobb nyomás alá, mert egyébként is nagy terhet cipel. “Megszoktam a nyomást, és tisztában vagyok vele, milyen felelősséggel jár a magyar válogatott irányítójának lenni. De vissza kell még szoknom ebbe a szerepbe, a szélső és az irányító poszt a két véglet a kézilabdában, más mozgás, más fókusz, más feladatkör.”

“Viszont ez nem klubcsapat, hanem a válogatott. Itt nincs sok idő begyakorolni dolgokat, kevés időt tölt együtt a csapat, és egy nagyon intenzív tornán kell a pályára tennünk a filozófiánkat. Még nincs meg az önbizalmam, amit ez a poszt kíván, de bízom benne, hogy hamarosan visszatér minden mozdulat.”

Igazából most mutatkozik be Kim Rasmussen

A németországi vébé nem Rasmussen első nemzetközi tornája, de a 2016-os Európa-bajnokságot lehetetlen értékelni, hiszen a csapat gerince ilyen-olyan okok miatt nem állt a dán kapitány rendelkezésére. “Tizenkettedikek lettünk tavaly, de nem volt az egy elpazarolt torna. Nagyon sokat tanultunk egymástól, egymásról Kim Rasmussennel, jobb csapat lettünk. Szerintem egyértelműen fejlődik a csapat” - mondta magabiztosan az irányító.

“Akkor leszünk jók a vébén, ha meg tudjuk valósítani Kim gondolatait. Akkor nagy dolgok várnak ránk!”

Görbicz elmondta, elég mélyről indult a csapat, és nagyon jót tettek a társaságnak azok a változások, amiket a dán szakember hozott. Ami a kézilabdafilozófiát illeti, Rasmusennél is a védekezés a legfontosabb, de ő ezt a támadás első lépéseként is értelmezi.

 
“Nagy súlyt fektet a lerohanásokra, a gyors indításból lőtt könnyű gólokra. Új játékstílust képviselünk, vannak új védekezési formációink, figuráink, amiket már tudunk eredményesen alkalmazni, de még nem 60 percen át. Ez jól látszott a norvégok elleni meccsen is. Természetesen minél több időre van szükség, hogy minden flottul menjen, de nem panaszkodunk, mindenkinek ugyanannyi ideje van felkészülni.”

Kemény világbajnokság lesz

A magyar válogatottnak nemcsak a továbbjutásra kell figyelnie, hanem a minél jobb helyezésre is, mert a párhuzamos csoportból jó lenne minél gyengébb ellenféllel találkozni. “A csoportban mindent megteszünk a norvégok és a svédek ellen is, de a másik három meccsen kell bebiztosítanunk a továbbjutást.” Görbicz hozzátette, a franciák mögött nagyon kiegyenlített a párhuzamos (A) csoport, és nekünk amúgy is magunkra kell figyelnünk, nem az ellenfelekre.

 
“A nyolcaddöntő klasszikus ki-ki-meccs, ott lépnek előtérbe az olyan tényezők, mint a formaidőzítés, a fizikai erő, illetve persze a szerencse” - mondta az irányító, akinek felidéztük a kettővel ezelőtti vébét, amikor a nyolcaddöntőben bombameglepetésre 28-21-re legyőztük az olimpiai elődöntős spanyolokat. “Nem volt rossz meccs, egy hasonlóval kiegyeznék Lipcsében is” - mondta a spanyoloknak hat gólt vágó Görbicz.  
MOL Sportágak
MOL Csapat