Hornyák Dodó az olimpiára terelné a csikócsapatot

2022. április 21. csütörtök 11:15

A debreceni átlövő tudja, mi az rutinosabb játékosok feladata egy ilyen fiatal válogatottnál, Portugáliában győzelemre számít, az Eb után pedig Párizsra fókuszálna.

Nem komolytalan célért utazik Portugáliába a női kézilabda-válogatott: Golovin Vlagyimir csapata egyrészt bebiztosíthatja kijutását a északmacedón-montenegrói-szlovén közös rendezésű Európa-bajnokságra, másrészt nagyot léphet a csoportelsőség felé. A rendkívül fiatal, több rutinos játékosát az egész selejtezősorozatban nélkülöző magyar válogatott a portugálok ellen arathatja le a spanyolországi győzelem gyümölcsét.

“Fejlődik a sportág Portugáliában, és bár a női válogatottjuk még nincs azon a szinten, mint a férfiak, annyit el lehet mondani róluk, hogy nagyon is tudnak veszélyesek lenni” - mondta a MOL Csapatnak a válogatott rutinos átlövője, Hornyák Dóra.

A spanyolok is megszenvedtek velük

A debreceni játékos határozottan kijelentette, “kötelező a győzelem”, ám ez nem ígérkezik könnyű feladatnak, hiszen a spanyol válogatott is mindössze egyetlen góllal tudott nyerni Portugáliában.

 
Fotó: DVSC Kézilabda/Facebook
 

“Felkészültünk az ellenfélből, ismerjük a gyengéiket, de maximális tisztelettel közelítünk a meccshez. Sok a fiatal a csapatunkban, kicsit szeszélyes még a válogatott, de ha a koncentráció rendben lesz, akkor a jó arcunkat fogjuk mutatni. Nem becsüljük le az ellenfelet, de azt is tudnunk kell, hogy mi vagyunk a jobb csapat, és ezt be is kell bizonyítanunk.”

“Nem mondok vele nagy újdonságot, mert ez ma már minden kézilabdacsapatnál alapkövetelmény, de a védekezésünk stabilitása döntő lesz. Ennek most még a szokottnál is nagyobb lesz a jelentősége, mert szeretnénk sok gyors, könnyű gólt szerezni a portugálok ellen” - avatott be egy kicsit a várható taktikába Hornyák.

Saját magunknak tettük magasra a lécet a spanyolok idegenbeli legyőzésével, és egy ilyen fiatal csapatnak különösen fontosak az ilyen bravúrok, mert önbizalmat nyernek vele. El kell hinnie mindenkinek, hogy képesek vagyunk a legjobb csapatokat is legyőzni, mert hit nélkül minden más hiábavaló.”

 
Fotó: MKSZ
 

Az átlövő szavait támasztja alá az is, hogy bár itthon kikaptunk Spanyolországtól, sokáig az a meccs is a fiatal magyar csapatnak állt. “Kiváló meccset játszottunk, ötven percen át domináltunk, irányítottuk a mérkőzést, de a vége a vendégeké volt. Viszont néhány nappal később bebizonyította a csapat, hogy tanult a hibákból, és nem követi el őket újra.”

Cél az Eb, aztán pedig Párizs

A női kézilabda-válogatottnál zajló generációváltás természetes folyamat, hiszen egyre inkább megszokja a felnőtt mezőnyt az utánpótlás szinten mindent megnyerő korosztály. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs szükség rutinos játékosokra, sőt most van rájuk igazán nagy szükség.

“Sok olyan fiatal játékos alkotja a keretet, akik kevésszer, vagy még egyáltalán nem szerepeltek nagy nemzetközi tornán, ezért a rutinos játékosokra extra felelősség hárul."Próbálunk mindenben segíteni, és nemcsak a pályán, hiszen mi, idősebb játékosok tudjuk, hogy néha csak egy biztató szó vagy egy ölelés hiányzik” - magyarázta a 30 éves átlövő.

 
Fotó: DVSC Kézilabda/Facebook
 

“Ígéretes korosztály nőtt fel, és most megvan a csapatban az a fiatalos lendület, ami gyors játékot eredményezhet, de még az út elején járunk. Sokan dolgoztak együtt Vovával az utánpótlásban, de a csapatnak az edzővel és a játékostársakkal is úgy össze kell csiszolódnia, hogy egymás gondolatát is ismerjék.”

Ez utóbbival nem lesz gondja Hornyáknak, hiszen vele együtt összesen hat játékost delegál a válogatottba a DVSC. “Nyilván egyszerűbb olyanokkal együtt játszani, akikkel sok meccset teljesítesz a klubcsapatban, de a válogatott akkor is egészen más. Itt nem számít, ki honnan jött, csak az, hogy az egész országot képviseljük.”

“Sok munka vár még erre a fiatal csapatra, de abszolút képesnek érzem a céljai elérésére. Az előttünk lévő cél az Európa-bajnoki szereplés, a távlati pedig a párizsi olimpia. Ha úgy összeérik a társaság, ahogy szeretnénk, nincs előttünk lehetetlen, ebben biztos vagyok” - tette hozzá Hornyák.

A magyar válogatott április 21-én, 20h-kor kezd Louelében Portugália ellen, majd április 24-én (14.45h) Győrben zárja a selejtezősorozatot Szlovákia ellen. Mindkét meccset élőben közvetíti az M4 Sport.

MOL Sportágak
MOL Csapat