Janurik lehúzta a rolót, Eb-résztvevő a kéziválogatott

2022. április 21. csütörtök 21:54

A női kézilabda-válogatott kijutott a novemberi Európa-bajnokságra, mivel győzött Portugália vendégeként a selejtezősorozat 5. fordulójában. Valószínűleg a csoportot is megnyerjük.

női kézilabda Eb-selejtező, 5. forduló, 5. csoport:
Portugália-Magyarország 18-30 (9-14)
lövések/gólok: 42/18, illetve 40/30
gólok hétméteresből: 4/2, illetve 6/6
kiállítások: 4, illetve 8 perc

Magyarország: Janurik - Lukács 3, Háfra 3, Bordás, Hornyák 2, Vámos, Schatzl 3, cserék: Planéta 3, Kuczora 7, Tóvizi, Márton 1, Kácsor 1, Kovács A. 5, Pál 2, Szikora, szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A magyar keretből Kovacsics Anikó, Bíró Blanka, Szemerey Zsófia, Kljuber Katrin, Csapó Kyra, Faluvégi Dorottya, Helembai Fanny és Fodor Csenge hiányzott, Szöllősi-Zácsik Szandra pedig nem lépett pályára.

A portugálok egyszer vezettek az egész mérkőzésen, a nyolcadik percben 3-2-nél, azt követően viszont Janurik Kinga védéseire alapozva hatékony támadójátékkal elléptek a vendégek, és a meccs negyedénél már 8-4-es előnyben voltak. Némileg hullámzó volt a magyarok játéka, bár a védekezés remekül működött, a támadások néha akadoztak, ennek ellenére magabiztosan, 14-9-re vezetett a csapat a szünetben.

A második félidőben is kiegyensúlyozottan kézilabdáztak a vendégek, a portugál csapatban nem volt átütőerő a felzárkózáshoz, ráadásul nem is céloztak pontosan.

Bár létszámfölényes támadójátékkal is próbálkoztak, az üresen hagyott kaput kihasználva a magyar együttes labdaszerzések után tíz gólra növelte a különbséget (13-23). A játék képe a hajrában sem változott, így a magyarok a vártnál is simábban győztek. Kuczora Csenge hét, Kovács Anett öt góllal, Janurik Kinga 14 védéssel járult hozzá a sikerhez.

A magyar együttes vasárnap 14.45-től Győrben a pont nélkül álló szlovákok ellen zárja a selejtezősorozatot, annak a meccsnek a csoportelsőség lesz a tétje a házigazdák számára. Nem vagyok maximálisan elégedett, mert a védekezésünk nem működött megfelelően" - nyilatkozta az M4 Sporton Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány. Hozzátette, nagyon fásultak voltak a játékosai, de nem tudja, miért. Megjegyezte, a mostani négynél sokkal több könnyű gólt szoktak lőni lerohanásból. Meglátása szerint mindezek ellenére sok minden sikerült a csapatnak, amit terveztek, a létszámfölényes támadójáték például teszett az edzőnek.

Golovin hangsúlyozta, nagyon örül Janurik védéseinek, a kapus sokat segített a csapatnak, hogy győzelemmel zárja a meccset.

A selejtezőcsoport állása:
1. (és továbbjutott) Magyarország 8 pont (152-127), 2. (és továbbjutott) Spanyolország 8 (142-128), 3. Portugália 4, 4. Szlovákia 0

MOL Sportágak
MOL Csapat