Kemény feladatok várnak a női kéziválogatottra az Eb-n

2022. április 28. csütörtök 19:55

A női kézilabda-válogatott a címvédő és világbajnok Norvégiával, továbbá Horvátországgal és Svájccal került egy csoportba az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság sorsolásán.

Az már a Ljubljanában megtartott sorsolás előtt biztos volt, hogy a magyarok a szlovén fővárosban, az A csoportban szerepelnek majd, és nem találkoznak a november 4. és 20. között sorra kerülő torna három házigazdájával, Szlovéniával, Észak-Macedóniával és Montenegróval.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány csapata a második kalapban szerepelt, a norvégokat az elsőből, az előző kontinenstornán bronzérmes horvátokat a harmadikból, a nagy nemzetközi tornán újonc svájciakat pedig a negyedikből kapta. Továbbjutás esetén a középdöntő sem ígérkezik sétagaloppnak, Dánia, Svédország és vagy Szerbia, vagy Szlovénia érkezik a párhuzamos csoportból. 

Ljubljanában tölthetjük az egész tornát

Ez lesz a 15. női Európa-bajnokság, de az utolsó, amelyet 16 csapattal rendeznek. A magyar válogatott minden alkalommal ott volt a mezőnyben, legjobb eredménye a 2000-es aranyérem, a legrosszabb pedig a 2016-os 12. helyezés.

A csoportkörben a magyar együttes november 4-én, 6-án és 8-án lép pályára. Az első három jut tovább a középdöntőbe, ahol a B csoport első három helyezettjével játszana a magyar válogatott. Ezt a kört november 10-16. között rendezik, ugyancsak Ljubljanában. Onnan az első kettő kerül az elődöntőbe.

A győztes kijut a 2024-es párizsi olimpiára, az Eb-ről további két együttes - a 2023-as világbajnokság eredményétől függően - szerepelhet a 2024-es ötkarikás selejtezőn.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása:

A csoport (Ljubljana): Norvégia, MAGYARORSZÁG, Horvátország, Svájc
B csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia,
C csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
D csoport (Podgorica): Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország

MOL Sportágak
MOL Csapat