Nehéz csoport és bitang ág vár a női kézisekre a vébén

2017. november 29. szerda 17:04

A magyar női kézilabda-válogatott nehéz csoportból egy még nehezebb ágra kerülne a pénteken rajtoló németországi vb-n.

Második jelentős tornájára készül a női válogatott élén Kim Rasmussen, bár a 2016-os Európa-bajnokságot nehéz értékelni, hiszen a csapat kulcsjátékosai vagy a torna előtt, vagy alatta sérültek meg, így nem is mutathatta meg magát igazán sem a válogatott, sem a dán szövetségi kapitány.

Idén más a helyzet, Rasmussen az egy hónapja kihirdetett 28-as keretét néhány meglepő döntést hozva szűkítette vb-kompatibilissé (18 + 2 fő - a torna során háromszor lehet cserélni, de a meccsekre csak 16 játékost lehet benevezni). A kapitány elsősorban a kapusoknál húzott meglepőt, amikor kihagyta a győri Kiss Évát az érdi Janurik Réka miatt, a mezőnycserékről pedig elmondta: azért szavazott a beválogatott játékosokra, mert gyorsítani akarja a csapata játékát.

 
A nyáron kiválóan szerepeltek az Eb-ken az utánpótláscsapataink, a juniorok közül egy játékos, a ferencvárosi Háfra Noémi be is került a keretbe, rajta kívül visszatér a sorozatos sérülései előtt nagy tehetségnek tartott Tóth Gabriella, a 24 évesen már nem is olyan fiatal balszélső, Gávai Szonja, aki a nyáron Tóth-tal együtt igazolt az Érdbe, valamint a sokoldalú Németh-Mazák Csilla. A többi név nem meglepetés, a két lábadozó sztárjátékos, Tomori Zsuzsa és Szucsánszki Zita tartalékként utaznak Németországba.

Brutálisan nehéz lesz

A magyar válogatottól alapelvárás a csoportból való továbbjutás, sőt jó lenne minél előkelőbb helyen elkapni a négy továbbjutó hely egyikét. Ez nem ígérkezik könnyűnek, hiszen a címvédő Norvégia mellett a remek svédek is a csoportunkban vannak, és ott vannak még a csehek, illetve Rasmussen előző válogatott csapata, Lengyelország is. Argentína legyőzése kötelező feladat a mieinknek.

 
A Bietigheimben lezajló csoportkör után a magyarok továbbjutásuk esetén Lipcsében lépnek pályára a nyolcaddöntőben. Az egyenes kieséses szakasz kezdetéről előzetesen csak annyit lehet tudni, hogy csak akkor lenne könnyűnek mondható, ha a mieink megnyernék a csoportjukat. Ellenkező esetben a francia-spanyol-román hármasból kapunk ellenfelet, bármelyik bitang nehéz ellenfél lenne.

Mi változik a mieinknél?

Kim Rasmussen már a felkészülés elején elmondta, mi a célja. “A legfontosabb a stabil védekezés és az indításgólok elérése. Elképzelhető, hogy kicsit talán „unalmasabb” lesz a csapat játéka, de a cél, hogy fegyelmezettebb kézilabdát játsszunk” - mondta a dán, akinek nincs könnyű dolga, hiszen az eredményes lerohánásokhoz elengedhetetlenek a robbanékony, gyors szélsőt, ezekkel pedig nem állunk olyan jól.

További változás, hogy a Győrben a szélre száműzött Görbicz Anita a válogatottban irányítót játszik, és a csapat másodedzője, az egykori világklasszis irányító Siti Bea szerint “Görbe nagyon harap.” Ez nagyon fontos eleme lehet a magyar csapat támadójátékának, és fontos kérdés, hogyan osztoznak majd a szerepeken Kovacsics Anikóval.

 
Pálinger Katalin ugyanakkor (kicsit rejtelmesen) a csapat búcsú-sajtótájékoztatóján azt mondta, “sokat beszélgettem a szövetségi kapitánnyal és a lányokkal is, a kiugró eredményt úgy érzem, jövőre várhatjuk az együttestől, de már idén is nagy bizakodással utazunk ki a vb-re, és remélem, hogy a szurkolók részéről is igazán pozitív légkör veszi majd körül a lányokat.”

Nagyon várjuk a világbajnokságot, jó szellemű csapattal utazunk ki, és remek volt a norvégiai felkészülési torna is, láttuk, hogy miben vagyunk jók és miben kell még fejlődnünk” - mondta el Kim Rasmussen szövetségi kapitány.

“Három nagyon gyors csapat ellen léphettünk pályára, ennek köszönhetően mi is gyorsultunk. Frissnek kell lennünk, ezért is örülök, hogy a keretben lévő játékosok közül a legtöbben egészségesek. Tomori Zsuzsanna és Szucsánszki Zita még nem áll készen, teljes felelősséggel tartozunk nekik és klubjaiknak is a szerepeltetésükkel kapcsolatban, ezért folyamatosan kapcsolatban maradunk velük, és ha szükségünk lesz rájuk, valamint az állapotuk is megengedi majd, akkor csatlakozhatnak hozzánk.”

A világbajnoksággal kapcsolatban nagy újdonságokat nem fogalmazott meg a kapitány. “A vb-t illetően minden meccsen nyerni szeretnénk, de tudjuk, ahogy haladunk előre a torna folyamán, az utolsó két, lengyelek és csehek elleni csoportmérkőzés, majd a nyolcaddöntő egyre nagyobb jelentőséggel bír, és ha jók leszünk, akkor beszélhetünk 6., 7., de akár 8. és 9. mérkőzésről is. Szeretnénk a csapat játékában a hullámzásokat kikerülni, ez lehet a siker titka” - mondta bizakodva Rasmussen.

A válogatott kerete (forrás: keziszovetseg.hu):
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), MAZÁK-NÉMETH Csilla (Siófok KC), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs)
Balszélsők: GÁVAI Szonja (Érd), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

A magyar válogatott csoportmérkőzései a B-csoportban:
December 2., szombat 20:30: Norvégia-Magyarország (tv: Sport1)
December 3., vasárnap 18:00: Magyarország-Svédország (tv: Sport1)
December 5., kedd 14:00: Magyarország-Argentína (tv: Sport1)
December 7., csütörtök 14:00: Lengyelország-Magyarország (tv: Sport1)
December 8., péntek 18:00: Csehország-Magyarország (tv: Sport1

MOL Sportágak
MOL Csapat