Ők küzdenek az Eb-érmekért a budapesti döntő hétvégén

2022. január 27. csütörtök 14:39

Az olimpiai címvédő Franciaország elődöntőbe jutott a férfi kézilabda Eb-n, de az óriási csatában legyőzött, világbajnok Dánia is elődöntős, Izland pórul járt.

férfi kézilabda-EB, középdöntő, 4. (utolsó) forduló, I. csoport (Budapest):
Franciaország-Dánia 30-29 (12-17)
Horvátország-Hollandia 28-28 (13-15)
Izland-Montenegró 34-24 (17-8)
A végeredmény: 1. (és elődöntős) Franciaország 8 pont, 2. (és elődöntős) Dánia 8, 3. Izland 6, 4. Horvátország 3 (124-136), 5. Hollandia 3 (137-156), 6. Montenegró 2

Az eddig hibátlan dánok már korábban biztosították helyüket a legjobb négy között, a franciáknak ehhez mindenképpen pontot kellett szerezniük. A dolgukat látszólag megkönnyítette, hogy az ellenfélnél Mikkel Hansent, Mathias Gidselt és Magnus Saugstrupot sem nevezték be a meccsre.

Ennek ellenére is a skandinávok kezdték jobban a mérkőzést (3-0), a franciák pedig a hatodik percben időkérésre kényszerültek. Támadásban némileg rendezte sorait Franciaország, egy gólra felzárkózott (10-9), ám védekezésben továbbra sem remekelt, Vincent Gerard húsz percen át egy lövést sem védett, érkezett is Wesley Pardin a kapuba, neki jött össze az első francia hárítás a 25. perc végén.

Innen is volt visszaút a franciáknak

A dánok az első félidőben az egyaránt hatszor eredményes Niclas Kirkelökke és Jacob Holm vezetésével elöl is A fordulást követően a dán gólvonalon már Niklas Landin mutatott be egymást követően két bravúrt, miközben a francia védekezésből fontos láncszem esett ki a záró negyedórára azzal, hogy Ludovic Fabregas megkapta harmadik kétperces kiállítását. Ennek ellenére fokozatosan zárkózott a francia gárda, a kapuba visszaállt Gerard kulcspillanatokban védett, így az utolsó négy percen belül egyenlített is (28-28) az olimpiai bajnok, amely másfél perccel a dudaszó előtt vezetett először.

A hektikus utolsó perceket jobban bírták idegekkel a franciák, míg a játékrész derekán öt góllal is vezető dánok kissé dekoncentrálttá váltak. A kiélezett találkozót úgy nyerte meg Franciaország, hogy Gerard négy, Pardin egy lövést védett, szemben Möller nyolc és Landin hat hárításával. Franciaország így a középdöntő-csoport első, míg Dánia a második helyezettjeként jutott a négy közé, a csoportkörben a magyar érdekeltségű négyest megnyerő Izland pedig az elődöntőről lecsúszva az ötödik helyért mérkőzhet pénteken.

(Címlapkép: EHF Euro

MOL Sportágak
MOL Csapat