Pastor: Ha a sportérték sérül, nincs értelme az egésznek!

2020. május 15. péntek 10:12

Jól kibabrált a koronavírus (és az EHF) a MOL-Pick Szegeddel, Juan Carlos Pastor edző nem is titkolja a csalódottságát a kurtán-furcsán lezárt szezon miatt. Interjú.

Nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar és nemzetközi kézilabdát - a többi sportághoz hasonlóan - térdre kényszerítő koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese a MOL-Pick Szeged. Juan Carlos Pastor csapata ha nem is maradéktalan, de kiváló csoportkört futott a Bajnokok Ligájában, és a magyar bajnokságban is jól állt, hiszen Veszprémben kulcsjátékosok egész sora nélkül is a lehető legkisebb arányban kapott ki, így a visszavágót elég lett volna két góllal megnyernie az első helyhez.

 
Ebből azonban nem lett semmi, hiszen a járványhelyzet miatt a magyar szövetség az egész bajnokságot, az Európai Kézilabda Szövetség pedig a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszát törölte. A négyes döntőt azonban megrendezik, méghozzá úgy, hogy a csoportok első két helyezettje lép pályára a Final4-ban. A harmadik helyen végzett szegediek hoppon maradtak.

“Úgy néz ki, valakik elfelejtették, hogy a Bajnokok Ligája nem csak a csoportkörből áll” - mondta a MOL Csapatnak Juan Carlos Pastor, a MOL-Pick Szeged vezetőedzője.

Jó esély lett volna a Final4-ra

A szegediek a nyolcaddöntőben az alaposan meggyengült Vardar Szkopjéval, a negyeddöntőben pedig hazai riválisukkal, a Telekom Veszprémmel találkoztak volna, amennyiben mindkét csapat sikerrel veszi a nyolcaddöntőt (a veszprémiek a lengyel Plockkal meccseltek volna). A sorsolás nem könnyű, de Pastor magabiztosan várta a tavaszi egyenes kieséses szakaszt.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 
“A feltételezések nem sokat jelentenek, hiszen alapesetben minden a pályán dől el, de azt mondom, megalapozott reményekkel vágtunk volna neki az egyenes kieséses szakasznak. Nehéz esélyekről beszélni, de azt kijelenthetem, hogy készen álltunk mindkét párharcra, hiszen a csoportkörben is bizonyítottuk, hogy a legjobbakat is képesek vagyunk legyőzni.”

“A csoportkörben a Barcelonát és a Paris Saint-Germaint is legyőztük hazai pályán, ám az Aalborg és a Flensburg elleni hazai döntetlenek miatt a harmadik helyre szorultunk."A tabella soha nem hazudik, elfogadtuk a sorsunkat, és nagy erőkkel készültünk a tavaszra azzal a tudattal, hogy a két sztárcsapat idén már elbukott az Újszegedi Sportcsarnokban. Éreztük, hogy jók vagyunk, és nagyon vártuk a tavaszi kieséses párharcokat” - tette hozzá szomorkásan a spanyol szakember.

Elmaradt a szezon legfontosabb része

Kézilabdás berkekben gyakran visszatérő mondás, hogy sokkal nehezebb eljutni a Final4-ba, mint ott jól szerepelni. A kölni négyes döntő egy külön bajnokság, ezt mutatja, hogy a BL-győztes nem feltétlenül a szezon legjobb csapata, hanem a négyes döntő legjobbja lett (az utóbbi évek látványos példái: Hamburg, Flensburg, Kielce, Montpellier, Vardar). Ezért is érzi úgy Juan Carlos Pastor, hogy nagy igazságtalanság történt azzal, hogy a két főcsoport első két helyezettje automatikusan résztvevője lesz a decemberben esedékes Final4-nak.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 
“Tavaly a PSG nemcsak a csoportját nyerte meg, de az egész sorozat legeredményesebb csapata volt a csoportkörben, mégsem jutott el a négyes döntőig [a Kielce ejtette ki őket a negyeddöntőben - a szerk.], két évvel ezelőtt pedig az alacsonyabban rangsorolt (C-D) csoportból induló Montpellier nyerte meg a sorozatot."Az egyenes kieséses szakasz nélkül nincs értelme az egésznek, így csak fals végeredmény születhet.”

Tovább erősíti a mester állítását, hogy a MOL-Pick Szeged tavaly egy hellyel előrébb végezve a második lett a csoportjában (ezzel idén automatikus Final4-résztvevő lenne), de elbukott a negyeddöntőben a csoportja harmadik helyén végző (ezzel az idei lebonyolítás szerint játék nélkül kieső) Vardarral szemben, amely később az egész sorozatot megnyerte.

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 
“Csoportkör, nyolcaddöntő, negyeddöntő, négyes döntő. Ez a helyes sorrend, minden más sportszerűtlen. Ez az a sorrend, amit a szezon elején az Európai Kézilabda Szövetség az aktuális szezonra előírt, és bár tény, hogy a rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat szül, nem tudok egyetérteni az idei lebonyolítási rendszerrel” - dohogott Pastor.

Mi lett volna a jó megoldás?

Vélhetően az EHF-nél is érezték, hogy ez így nagyon nincs rendben, ezért egy kb. 90 millió forintos kompenzációs csomaggal próbálták kiengesztelni az egyenes kieséses szakaszba jutott, de a Final4-ért való küzdelmektől eleső csapatokat. A MOL Csapaton azt írtuk, gesztusértékű a felajánlás, amit meg is erősített a klub elnöke, Szűcs Ernő Péter, aki a szegedieknek jutó 8.8 millió forinttal kapcsolatban azt mondta, “egy hazai BL-meccs bevétele is több ennél, pedig a mi csarnokunk nem is számít nagynak.”

Juan Carlos Pastornak markáns véleménye van arról, mi lett volna a jó döntés. “A válasz nagyon egyszerű: amennyiben a szezon előtt rögzített lebonyolítási rendszer nem tartható, a 2019/20-as nemzetközi szezont ugyanúgy törölni kell, ahogy a magyar szövetség tette a bajnoksággal, illetve a Magyar Kupával” - szögezte le.

“Az európai szövetségnek minden ilyen helyzetben a sportág szempontjait kell első körben figyelembe vennie, ezt nem írhatja felül semmi. Ha a sportszerűség szempontjai sérülnek, akkor nem szabad belemenni semmilyen vészmegoldásba. Márpedig, ezt talán senki nem vitatja, ezúttal fennáll ez a helyzet. Számomra nem kérdés, mi lett volna az egyetlen helyes döntés.”

 
Fotó: MOL-PICK SZEGED
 
Az EHF döntésére hasonló hangulatban reagáltak a csapat játékosai is, de talán az elnök mondta ki a legfontosabb gondolatokat, amikor az európai szövetség kompenzációjával kapcsolatban nyilatkozott: “Ezzel lehet, hogy valamelyest kompenzálják a csapatokat, de a szurkolókat semmi sem kárpótolhatja” - mondta Szűcs Ernő Péter.
MOL Sportágak
MOL Csapat