Remek játékkal vb-nyolcaddöntős a kéziválogatott

2017. december 07. csütörtök 15:06

A női kézilabda-válogatott remekül játszva legyőzte Lengyelországot, és ezzel kiharcolta a világbajnoki nyolcaddöntős szereplést Németországban.

Női kézilabda-vb, csoportkör, 4. forduló:
LENGYELORSZÁG–MAGYARORSZÁG 28–31 (11–13)

Sorsdöntő mérkőzésre készült a magyar női kézilabda-válogatott, amelyben már nem volt ott Tóth Gabriella, akit Szucsánszki Zitára cserélt Kim Rasmussen kapitány. A lengyelek ellen nem a legjobb emlékekkel, de azért esélyesként futott ki a pályára a magyar csapat.

Az első percekben még nem igazán állt össze a magyarok játéka, az első negyedórában jobbára a lengyeleknél volt az előny. Kovacsics Anikó betöréseivel, valamint a két szélső, Bódi Bernadett és Schatzl Nadine gólerős játékával a mieink a 20. percben vették át végleg a vezetést. Sőt, szoros sem volt innentől kezdve sokáig.

  
MKSZ/Kovács Anikó
 
Klivinyi Kinga és Görbicz Anita is hozzátette a magát támadásban, és a védekezés is remekül összeállt az első félidő végére, de az igazi parádét a szünet utánra tartalékolta a csapat. A második félidő elején óriási lendülettel, káprázatosan kézilabdázva gyorsan 6-8 gólosra növelte az előnyét a magyar csapat, a lengyeleknek pedig nem volt válaszuk a mieink atomkézilabdájára.

Nem maradt izgalom a végére

A második félidő közepén Kisfaludy Anett piros lapot kapott Katarine Kudlacz leütközéséért, de a lengyel sztár sem tudott visszatérni a pályára, csak a legvégén, innentől pedig nem lehetett kérdés, hogy Kim Rasmussen csapat simán megnyeri a mérkőzést. A hajrában a dán kapitány a cseréinek is lehetőséget adott, kicsit közelebb is jöttek a lengyelek, de a magyar győzelmet semmiféle veszély nem fenyegette. A mérkőzés legjobbjának Kovacsics Anikót választották. 

  
MKSZ/Kovács Anikó
 
Győzelmével Magyarország bebiztosította helyét a legjobb 16 között, az, hogy harmadik vagy negyedik helyen jut tovább, az utolsó fordulóban, Csehország ellen dől majd el. Számolgatni felesleges, a párhuzamos csoportban óriási körbeverések lehetnek még, ha tippelnünk kellene, a román-francia páros egyikével találkozunk majd a nyolcaddöntőben. 

Rasmussen: Nem akartunk semmi nagyot

"A lányok száz százalékig betartották, amit megbeszéltünk. Az első pillanattól rengeteg helyzetet dolgoztak ki, a gyors indítások is rendben voltak, csodálatos teljesítmény volt" - nyilatkozta a dán edző, aki az előző két világbajnokságon éppen a lengyel együttest vezette a negyedik helyre.Rasmussen hangsúlyozta, a mérkőzés fontossága miatt a játékosok nyomás alatt voltak, mégis nagyszerűen összpontosítottak. Nem akartunk túlságosan sok dolgot végrehajtani, mert a lányok kezdenek fáradni, igyekszünk frissen tartani őket" 

A magyar csapat szombaton a világ- és Európa-bajnok norvégoktól 30-22-re, vasárnap a svédektől 25-22-re kapott ki a B csoportban, kedden 33-15-re legyőzte Argentínát. Következő ellenfele Csehország lesz pénteken 18 órától. "Tisztelnünk kell a cseh válogatottat, mert erős csapat, nehéz ellene játszani, de bíznunk kell az egységünkben" - fogalmazott Rasmussen.

  
MKSZ/Kovács Anikó
 
A mezőny legjobbjának választott Kovacsics Anikó elmondta, meccs közben is érezte, hogy jól megy neki a játék - végül nyolc góllal zárt -, és húzza magával a többieket. "Nagyon örülök, hogy így sikerült ez a mérkőzés. Felszabadultan játszottunk, és bár akadtak hibák, de akkor mindig jött a segítség. A végén némileg megnyugodtunk, ezért lett szorosabb az eredmény" - vélekedett.

Most összejött a játékrész eleje is

Klivinyi Kinga három gólt dobott, mindet a második félidőben. Mint elmondta, az első felvonás nem teljesen úgy sikerült, ahogy szerették volna, ezért a szünet után úgy mentek ki a pályára, hogy "meg kell nyomni" a második félidőt, ami sikerült is. "Nem nyugodtunk meg, de azért jó érzés, hogy négy ponttal állunk, és megvan a továbbjutás.

Szekeres Klára kifejtette, szerette volna, ha még előbb összeáll a játékuk, ennek ellenére nagyon örül a lengyelek legyőzésének. Meglátása szerint a meccs elején lőhették volna pontosabban a ziccereket, az utolsó öt percben pedig figyelhettek volna jobban, ezen kívül azonban nem volt gyenge pontjuk, a lerohanásaik például gyorsabban voltak, mint korábban.

 
MKSZ/Kovács Anikó
 
"Erőt és önbizalmat gyűjtöttünk, ami fontos, hiszen a csehek ellen is kiélezett mérkőzés vár ránk" - nyilatkozta. A remekül teljesítő kapus, Bíró Blanka emlékeztetett, hogy már az argentinok ellen fölényesen megnyert találkozón is tudtak mosolyogni a pályán, és ezt a hangulatot átmentették a mostani meccsre is. "Eddig nem teljesítettünk jól a játékrészek elején, de a második félidő kezdetén ez is megváltozott. Örülök, hogy a védéseim lendületet adtak a csapatnak" - fogalmazott.
A magyar csapat Csehország ellen azzal a tudattal léphet pályára, hogy ha kikap, a párhuzamos csoportot már biztosan megnyerő románokkal kell megküzdenie a legjobb nyolc közé jutásért. 
 
MOL Sportágak
MOL Csapat