Siti Bea: Ma már ha nem tudod végigfutni a meccset, kikapsz

2017. december 01. péntek 12:45

Siti Bea szerint jó úton jár a női kézilabda-válogatott Kim Rasmussen ötleteinek elsajátításával, és ezúttal nem eredményben méri a torna utáni értékelést.

Siti Bea talán a legavatottabb ismerője a XXI. századi magyar női kézilabdának, hiszen a világklasszis irányító játékosként Európa-bajnoki, világbajnoki és olimpiai döntőt is játszott a magyar válogatottal, 2011 óta pedig – kisebb megszakításokkal – a válogatott stábjának a tagja. Siti, akit a magyar győzelemmel záruló 2000-es Európa-bajnokságon a torna legjobb játékosának is választottak, klubszinten még magasabbra jutott, hiszen minden sorozatot megnyert legalább egyszer: Bajnokok Ligáját és KEK-et egyszer-egyszer, EHF-kupát háromszor is nyert, és egy Szuperkupa-trófeája is van még 1999-ből.

Siti Karl Erik Böhn, majd a norvég szakember tragikus halála után beugró Hajdu János mellett is másodedzőként segítette a válogatottat, és Németh András távozása után Kim Rasmussen is őt kérte fel segítőjének. Az egykori világklasszis játékos szeret a dán kapitánnyal dolgozni, szerinte jó úton is haladnak a csapattal, amely több változáson ment át Rasmusssen érkezése óta.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Kim Rasmussen jól okoskodott, amikor azt mondta, leginkább a gyors indításból szerzett góloknál kell belenyúlni a magyar válogatott játékába, hiszen ha már a védekezés van a fókuszban, akkor abból kell a lehető legtöbbet kihozni. Igen ám, csakhogy a magyar se nem gyors, se nem különösebben robbanékony csapat, kivált a védekező felállásában.

 
“Igen, kicsit le vagyunk maradva néhány dologban. Manapság ha nem bírsz egész meccsen át futni, akkor kikaptál. Tény, hogy nem mi vagyunk a leggyorsabb csapat a világon, de igenis vannak gyors játékosok, és a lerohanást sem úgy kell értelmezni, hogy ha nem sikerül egy passzból valakinek végignyargalnia a pályán, akkor kuka az egész."
Első szándékú lerohanásban valóban nem mi vagyunk a legerősebbek, de a második fázisban, amikor már nem a sebesség az elsődleges, elég jók vagyunk. Egy rendezetlen védelem ellen lőtt gól pont úgy lerohanásgólnak, ha úgy tetszik, “könnyű gólnak” minősül, mintha a kapus indításával a szélső végigviharzik a pályán” - mondta Siti, aki elmondta, Kiss Éva kapus is azért maradt ki, mert hiába hoz egy erős átlagot a többi készségben, az indításokat nem érzi annyira, és Rasmussennek ez volt a legfontosabb.

Szükség is lesz a lerohanásokra, hiszen felállt fallal szemben meggyűlhet a baja a magyar csapatnak. Kilencesről igazából csak Zácsik Szandra tud veszélyesen lőni, a többieknek inkább a cselezés, a betörések a sajátjaik. “Klivinyi azért középtávolról elég jól lő, de tény, hogy nem mi vagyunk a mezőny legnagyobb bombázói. Amiben viszont jók vagyunk, az az egy-egyezés, és az is a célunk, hogy erre minél inkább rájátsszunk. Kulcsfontosságú lesz a labda nélküli mozgások sebessége, illetve a játékosok előkészítő munkája, legyen szó akár a beállóról, akár a jobbátlövőkről.”

És persze Görbe

“Nagyon harap most” - mondta Siti a magyar válogatottban újra irányítóként szerephez jutó Görbicz Anitáról, akit feldob, hogy kulcsszereplőként segítheti a csapatot, de még vissza kell szoknia az egész más követelményeket támasztó posztjára.

“Azt látom, hogy Görbe nem bocsát meg magának semmit. Olyan győzni akarás dolgozik benne, és annyira motivált, hogy saját magával szemben semmiféle hiba nem fér bele. Ő érti, mit akar tőle Kim, és nagyon fontos számára, hogy ő tarthatja a kezében a karmesteri pálcát. Bele sem kezdek, mit jelent a csapatnak az ő játéka, elképesztően tudja olvasni a történéseket” - tette hozzá Siti.

 
A csapat másodedzője elmondta, bizonyos szempontból Görbicz most van a csúcson, hiszen egy nő számára az anyasággal tulajdonképpen új élet kezdődik. “Lehiggadt, letisztult benne sok minden, sokkal érettebb lett, és bár furcsán hangzik vele kapcsolatban, de azt hiszem, mondhatjuk, hogy harminc fölött is képes volt fejlődni.”

Mire számíthatunk a világbajnokságon?

A magyar válogatott bitangul belehasít a tornába, az első két meccsen Norvégiával és Svédországgal találkoznak a mieink, de az egyenes kieséses szakasz sem ígérkezik egy wellness-hétvégének: a párhuzamos csoportból vélhetően a francia-román-spanyol hármasból kapunk ellenfelet.

“Nehéz a csoport, de én azt mondom, teher alatt nő a pálma. Ezen kívül jobb tempóból menni a középdöntőbe, mint egy lelazázott, nagy különbséggel megnyert meccsekkel behúzott csoportból. Ez nem Eb, hanem vb, itt egyetlen meccs dönt arról, hogy sikeres-e a tornád: ha megnyered a nyolcaddöntőt, már nem voltál rossz, ha viszont nem, akkor odáig hiába voltál szép és jó, a világbajnokság bukásként kerül be a köztudatba.”

 
“Szerintem most olyan a csapatunk, hogy bárkit meg tud verni, de bárkitől képes kikapni is. Ezek a szélsőséges kilengések az átalakulás velejárói, és nem is szabad egyből azt várni a csapattól, hogy sorozatterhelés alatt képes lesz egy magas minőségű sztenderd teljesítményt nyújtani, mert még nem tart ott. Viszont ott meg már igen, hogy bármikor képes olyan extrával meglepni az ellenfelet, amivel bravúros győzelmeket lehet szállítani.”

Siti elmondta, ő sosem szokott óvatoskodni, ezért maradéktalanul most is az 1-4. helyezéssel lenne csak maradéktalanul elégedett, de számára sokkal fontosabb, hogy milyen játékkal rukkol elő a csapat. “Az 1999-es világbajnokságon egy kivételével minden meccsünket megnyertük, mégis csak az ötödikek lettünk. Nekünk most az a fontos, hogy a játékunk átlagának szintjét minél magasabbra emeljük. Ha ez sikerül, már nem lesz rossz vébénk.”

MOL Sportágak
MOL Csapat