Velük indul harcba a hazai Eb-n Gulyás István kapitány

2021. december 16. csütörtök 10:16

A férfi kézilabda-válogatott kapitánya bejelentette a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra szánt, szűkített keretét. Nagy meglepetés nincs a névsorban.

Kihirdette, illetve szűkítette Európa-bajnoki keretét Gulyás István szövetségi kapitány. A mieink az Eb előtt Bahreinnel és Fehéroroszországgal találkoznak, a torna számunkra január 13-án kezdődik Hollandia ellen, majd sorrendben Portugália és Izland lesz a magyarok ellenfele a csoportkörben.

Az Európa-bajnokságra 20 játékos nevezhető, akik közül mérkőzésenként 16 kézilabdázó léphet pályára. A 20 fős keretből egyaránt 2-2 játékos cserélhető a 35 fős kereten belül a csoportkör, a középdöntő és a döntő hétvége alatt. A keret december 16-án kezdi meg a felkészülést Telkiben. Külföldi bajnoki- és kupamérkőzései miatt Székely Márton és Szita Zoltán december 18-án, Hanusz Egon és Máthé Dominik január 2-án csatlakozik az együtteshez - olvasható a szövetség honlapján.

 
Fotó: MKSZ
 

"Az elmúlt hónapokban stabil kerettel tudtunk dolgozni, gondolok itt akár az EURO CUP-mérkőzésekre, az egyiptomi világbajnokságra és az őszi összetartásokra és felkészülési találkozókra – mondta el Gulyás István szövetségi kapitány. – Az elmúlt hónapok alapján alakult ki a 21 fős keret, csütörtökön megkezdjük a felkészülést, a Norvégiában és Németországban játszók újév után tudnak hozzánk csatlakozni.

Nem a csarnokokkal akarunk villogni

A magyar válogatott óriási utat járt be, mióta Gulyás István lett a szövetségi kapitány. A mieink két rendkívül sikeres nemzetközi tornán vannak túl, így a közvélemény elvárásai is megnőttek, egyre többször kerül szóba az éremszerzés lehetősége is. A kapitány azonban próbálja óvni a játékosait a túlságosan nagy elvárások okozta nyomástól, árulta el a MOL Csapatnak. 

“A szurkolónak az a dolga, hogy reménykedjen, nekünk pedig az, hogy a lehető legjobban felkészüljünk az Európa-bajnokságra."Természetesen érzékeljük mi is, hogy nagy elvárások vannak a csapat felé, ezért nagy súlyt fektetünk a mentális felkészülésre, mert nem szabad, hogy a játékosokat összenyomja a tét.”

 
Fotó: MKSZ
 

“Azt tápláljuk a játékosokba, hogy ez egy komoly lehetőség, és egy olyan élmény, amit soha nem fognak elfelejteni. Próbálunk úgy készülni, mintha nem is mi lennénk a házigazdák, mert ha a játékosok elkezdenek azzal foglalkozni, hogy húszezer néző van a lelátókon, abból görcsölés lesz.”

“Közben azt is tudjuk, hogy nagy felelősség van rajtunk, de azon vagyunk, hogy ezt ne teherként éljék meg a fiúk. "Ők is tudják, hogy a csodálatos magyar szurkolóktól minden támogatást megkapnak, és hát számunkra minden szurkoló ugyanolyan fontos. A pirosak és a kékek is értünk fognak szorítani januárban, méghozzá piros-fehér-zöldben” - zárta a gondolatait Gulyás.

A magyar férfi válogatott Eb-kerete:

Kapusok: BORBÉLY Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), MIKLER Roland (Pick Szeged), SZÉKELY Márton (Eurofarm Peliszter, északmacedón)
Jobbszélsők: BUJDOSÓ Bendegúz (Ferencváros), RODRÍGUEZ ALVAREZ Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Grundfos Tatabánya), ILICS Zoran (Telekom Veszprém), MÁTHÉ Dominik (Elverum Handball, norvég)
Irányítók: GYŐRI Mátyás (Grundfos Tatabánya), HANUSZ Egon (TVB Stuttgart, német), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Pick Szeged), ROSTA Miklós (Pick Szeged), SIPOS Adrián (Telekom Veszprém), TOPIC Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Pick Szeged), NAGY Bence (Ferencváros), LIGETVÁRI Patrik (Telekom Veszprém), SZITA Zoltán (Wisla Plock, lengyel)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), SUNAJKO Stefan (Grundfos Tatabánya

(Forrás: MKSZ.hu) 

MOL Sportágak
MOL Csapat