A szobafogság elmegy, a bajnokság törlése már nagyobb gond

2020. március 19. csütörtök 10:25

Kovács Péter nem örül a szobafogságnak, de a Szolnoki Olajbányász csapatkapitánya is tudja, hogy most ez volt a jó döntés. A bajnokság törlését viszont fájlalja.

“A beérkezett vélemények alapján döntő többséget kapott az a javaslat, hogy a bajnokságokat az eddigi eredmények alapján fejezzék be. Ezt elfogadva az elnökség úgy döntött, hogy befejezettnek nyilvánítja a 2019/2020-as bajnokságokat minden korosztályban, mindkét nemben. Bajnokot nem hirdetnek, mint ahogyan kieső sem lesz idén” - olvasható a Magyar Kosárlabda Szövetség honlapján a hír, amely azt jelenti, hogy a kosarasok szövetsége szintet lépett a többi sportághoz képest, és konkrétan törölték a bajnokságot.

Rengeteg kérdés van a helyzettel kapcsolatban, sokra még a szövetségnek sincs válasza, így természetesen a játékosoknak sincs, de Kovács Péter, a Szolnoki Olajbányász csapatkapitánya felsorakozott a döntés mögé.

 
Fotó: Szolnoki Olajbányász
 
“Reménykedtem benne, hogy csak halasztás lesz, és a középszakasz kihagyása után be tudjuk fejezni a bajnoki idényt, de sajnos nem így alakult. Hozzáteszem, megértem a döntést, hiszen óriási felelősség nyugodott a szövetség vállán, emberek egészsége, sőt élete foroghatott volna kockán, ha tovább játszunk. Ilyen esetekben a biztonság az első” - szögezte le a szolnoki cséká.

Nehéz kenyér a szobafogság

“Egészségileg jól vagyok, köszönöm a kérdés, de azért megvisel a helyzet, nem tagadom. Nehéz időszak ez, és van, akinek még sokkal nehezebb, mint a profi sportolóknak, úgyhogy nincs értelme durcáskodni miatta” - mondta a részben önkéntes, részben kötelező karanténról Kovács.

“Azt gondolom, ha fegyelmezetten betartjuk azt a néhány egyszerű szabályt, ami mostanra már valószínűleg mindenkihez eljutott, akkor lehet minimalizálni a károkat. Ki kell fogni a vírus vitorlájából a szelet, és ha ehhez az kell, hogy az ember a fenekén marad egy darabig, akkor pontosan ezt kell tenni.”

Egy élsportolónak azért nem könnyű a helyzete, ha az erőnlétét meg akarja őrizni, hiszen korlátozottak a lehetőségek, különösen a labdás edzések tekintetében. Kovács elmondta, Szolnokon is bezártak a csarnokok, az uszodák és a konditermek közül is jó néhány, de azért vannak lehetőségek.

 
Fotó: Szolnoki Olajbányász
 
“Nekünk annyival könnyebb a helyzetünk, hogy az erőnléti edzőnk mindenkinek személyre szabott edzéstervet készít, amiben sok otthon is végezhető feladat van. Lehet menni a szabadba futni, kerékpározni, ami nem rossz program egyébként sem, a labda viszont nagyon hiányzik” - tette hozzá szomorkásan Kovács.

“Szerencsére Szolnok igazi kosárlabdaváros, számtalan helyen vannak szabadtéri palánkok, ahova ki lehet menni dobálni. Nyilván a legfontosabb, hogy tartsuk a távolságot a többi embertől, így még a streetballozás sem jöhet szóba, de ha az embernek szerencséje van, egyedül dobálhat egy kicsit. Hát, ennyi maradt” - sóhajtott fel a szolnokiak dobóhátvédje.

Pont rosszkor jött a lefújás

Bár Kovács egyetért a bajnokság lezárásával, de az időzítés szerinte is a lehető legrosszabbra sikerült. A szolnokiak a dobogó környékén töltötték a szezon jelentős részét, de az utóbbi hetekben nem jöttek ki jól az eredmények, legutóbbi öt meccséből csak egyet nyert meg az Olaj, így a roppant szoros tabella középmezőnyébe csúszott vissza.

 
Fotó: Szolnoki Olajbányász
 
“Több volt az elmúlt időszakban, mint ami kijött belőle, amit nagyon sajnálok, mert most már nem is lesz lehetőség a javításra. Az utóbbi hetekben jellemzően nem jól jöttünk ki a meccsekből, így egészen a 7. helyig estünk vissza, ami talán a legrosszabb helyezésünk idén. Pont, amikor lefújták a bajnokságot.”

“Nem hirdetnek bajnokot, és nincs kieső sem, ez eddig tiszta sor. De hogy mi lesz a nemzetközi kupákkal, azt még mi sem tudjuk. Elvben az első három helyezett jogosult indulásra, de a vis maior miatt most semmi nem egyértelmű” - magyarázta Kovács.

“A következő bajnokság még nagyon messze van, és még azt sem tudjuk pontosan, az ideivel mi lesz, úgyhogy van bizonytalanság bőven. Nekünk, játékosoknak most csak annyi a dolgunk, hogy annyit és úgy edzünk, amennyit csak lehet, és megteszünk mindent a vírus elleni küzdelemben. Ez most a legfontosabb” - szögezte le a csapatkapitány.

MOL Sportágak
MOL Csapat