A Szolnoki Olajnál egy dolog állandó: a győzelmi kényszer

2020. január 17. péntek 13:00

A gazdasági szektorból érkező szolnoki lokálpatrióta, Csősz Tamás nyáron vette át a Szolnoki Olajbányász irányítását, és egyből elég nehéz helyzetbe csöppent. Interjú.

Nem volt éppen eseménytelen a Szolnoki Olajbányász nyara, a nyolcszoros magyar bajnok kosárlabdaklub minden szintjén komoly változások egész sorát hozta el a nyári szünet. Változott a tulajdonos, a vezetőség és a játékoskeret is, ami nem ígért könnyű szezont, és alaposan próbára is tette az új szolnoki főnököt, de Csősz Tamás ügyvezető igazgató inkább a kihívást látja a feladatban, nem a problémákat.

“Ha sok minden változott is, itt egy dolog mindig állandó: a győzelmi kényszer” - mondta mosolyogva Csősz, amikor a MOL Csapat az elmúlt hónapok meglehetősen hektikus időszakáról kérdezte a csapat új vezetőjét.

Ősszel tótágast állt a világ

Miután Nyerges Zsolt vállalkozó Szolnok városának ajándékozta a kosárlabdacsapatot, nemcsak Csősz, hanem a korábban komoly sikereket elérő szakember, Pór Péter is bekerült a vezetőségbe. Az új tulajdonos és az új stáb első komoly feladata természetesen a 2019/20-as csapat összerakása volt, ami egyből komoly ütést kapott, amikor Vojvoda Dávid elfogadta a Reggiana ajánlatát, és eligazolt Szolnokról.

 
Fotó: BB1.hu
 
“Azt gondolom, Dávid személyében posztján a legjobb magyar kosárlabdázót veszítettük el. Nagyon szerettük volna, ha marad, de megértettük, hogy ki akarja próbálni magát külföldön. Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, hiszen egy ilyen kvalitású játékost kvázi lehetetlen pótolni, ráadásul két másik válogatott játékos, Benke Szilárd és Tóth Ádám is távozott. Szinte új csapatot kellett építenünk” - idézte fel a nyári időszakot Csősz.

“Tavaly még a magyar válogatott kezdő ötöséből három játékos játszott nálunk, szóval alaposan megváltozott minden a nyáron. Ekkora változást nem sok csapat tudna gond nélkül átvészelni, és nekünk sem volt könnyű, komplex döntéseket kellett meghoznunk, hogy versenyképes csapattal tudjunk kiállni. "Végül úgy alakult, hogy nem lehettünk elégedettek minden nyáron igazolt játékossal, de ősszel akadt még nehezebb döntésünk.”

Elkerülhetetlen volt az edzőváltás

Az Olaj nem kezdte jól a bajnokságot, különösen idegenben játszott a szokottnál tompábban a nyolcszoros magyar bajnok. Teltek a hetek, és valami nem akart összeállni a csapatnál, a vezetőség pedig úgy érezte, hogy veszélybe kerültek a dobogós álmok.

 
Fotó: Szolnoki Olajbányász
 
“A Falco elleni vereség után jöttünk hazafelé Pót Péterrel, végigbeszélgettük az utat, és mire visszaértünk Szolnokra, megszületett a döntés, hogy elbocsátjuk Dragan Aleksic vezetőedzőt. Nehéz volt meghoznunk a döntést, bajnoki címeket, kupákat nyert az Olajjal, de úgy éreztük, az első 2-3 hónapban nem fejlődött megfelelő ütemben a csapat, ezért döntöttünk a váltás mellett.”

A nehéz helyzetben lévő csapatot a szlovén edző, Gasper Potocnik vette át, és Csősz bízik benne, hogy a korábban a Körmendet is edző szakember olyan jól fog teljesíteni, ahogy munkához látott az Olajnál.

“Nagykanizsán találkoztunk először Potocnikkal, és egyből meggyőzött minket. Azt hittük, egy rövid bemutatkozó beszélgetés lesz a dologból, ehelyett órákon át beszélgettünk, és megdöbbentünk, mennyire felkészült a Szolnokkal kapcsolatban. "Azonnal érezhető volt rajta az a fajta ambíció, amit kerestünk, és nem is csalódtunk a szlovén szakemberben.”

 
Fotó: Szolnoki Olajbányász
 
Potocnik zsinórban négy győzelemmel nyitott az Olaj kispadján, és bár az Alba otthonában elszenvedte első vereségét - egyetlen labda döntött Fehérváron -, azóta már 5-1-re módosította a mérlegét.

“Amellett, hogy a szakmáját is nagyon érti, a tettei, a kommunikációja a vezetői képességeit is alátámasztják . A teljesítmények alapján ítél, nincsenek se szent tehenek, se kis kedvencek: aki a legjobb, az játszik nála."Nagy gondot fordít a kommunikációra, igyekszik kreatív munkakapcsolatot kialakítani a játékosokkal, ami nekem alapból szimpatikus. Sokat mozgok a csarnokban, igyekszem az edzésekre is eljutni, és mondhatom, elégedettek vagyunk a munkájával.”

Most a Falcónál van a magyar kemény mag

A Szolnok a dobogót tűzte ki célul a szezon előtt, és bár az idény elején mutatott játék fenyegető volt, tizenöt forduló után 10-5-ös mérleggel áll az Olaj, amely a negyedik helyet foglalja el. A szolnokiak előtt jelen pillanatban lőtávon belül a Paks és a Körmend, azon már talán egy kicsit kívül az éllovas Falco áll.

 
Fotó: Szolnoki Olajbányász
 
“Míg az utóbbi években a Szolnok büszkélkedhetett azzal, hogy több válogatott játékos által alkotott, erős magyar magja volt a csapatnak, addig ez most a Falcóra mondható el leginkább. Sok van még a bajnokságból, ám az látszik, hogy aki a bajnoki címre tör, annak a szombathelyieket kell legyőznie. Mi azonban csak magunkkal, a saját céljainkkal foglalkozunk, messze van még a bajnokság vége.”

“El lehet kapni a Falcót is, de a dobogóért is kemény harc lesz. A Körmend és a Paks is erős, és nem szabad leírni az Alba Fehérvárt sem. Az első háromban kell végeznünk, mert ez jelent európai kupaszereplést, de tudjuk, hogy nagy csaták várnak még ránk, míg elérjük a céljainkat.”

Csősz egyáltalán nem látja sötéten az esélyeket, és bár a játékoscserék kicsit a feje tetejére állítottak mindent, magabiztos abban, hogy jó irányba mennek a dolgok a Szolnoki Olajnál. “Az egész stáb nagyon jó, nemcsak a szakmai. Úgy látom, hogy a pénzügyi vezetőktől a tolmácsokon át mindenki egy irányba húz, ami alapvető feltétele a sikeres szereplésnek.”

Egy légiós a lelátón

A játékosállomány a fenti okokból elég sokat változott idén, és végül előállt egy furcsa helyzet: a szolnokiaknak hat légiósuk van, holott egy mérkőzésre csak ötöt lehet benevezni, így az egyik külföldi mindig a lelátóra kerül.

 
Fotó: Szolnoki Olajbányász
 
“Ahogy említettem, sok nehéz kérdést kellett megoldanunk, és úgy döntöttünk, ha szokatlan is a módszer, ez lesz a helyes út. Amit vártunk, bejött: nagyobb a harc a csapatba kerülésért, Potocnik pedig korrekt edző, nála mindig az játszik, aki edzésen a legjobban teljesít. A következő időszakban rengeteg meccsünk lesz, szükség is van a bő keretre, mert egy sérülés sok mindent felülírhat” - magyarázta Csősz.

“A céljainkhoz erős, jó játékosok kellenek, és ez most nálunk abszolút adott. Említettem, hogy a stábunk is jól működik, úgyhogy talán nem túlzás kijelenteni, hogy esélyesek vagyunk a dobogóra."A csapaton belüli kémián kell egy kicsit dolgozni még, de hiszek benne, hogy sikeres idényünk lesz már idén is” - tette hozzá a magát szolnoki lokálpatriótának nevező ügyvezető.

MOL Sportágak
MOL Csapat