Az Eb-ben hisz, az olimpiában reménykedik a kapitány

2023. szeptember 21. csütörtök 08:15

Kisorsolták a női kosárlabda Eb-selejtezők csoportjait, Székely Norbert kapitány szerint ki kell jutnunk, és szót ejtett a hazai rendezésű olimpiai selejtezőről is.

Egészen káprázatos Európa-bajnokság van a női kosárlabda-válogatottunk mögött, Székely Norbert csapata az elődöntőbe menetelt, és a sportág legnagyobbjaival is késhegyig menő küzdelmet vívott. Bár végül érem nélkül zárt, a 4. hely így is kimagasló eredmény, és természetesen nyomot hagyott a mieink ranglistapozícióján is.

A 2025-ös Európa-bajnokságra való kijutás egy elődöntőstől papíron kötelező elvárás, ám egyrészt a Székely-csapat brutálisan túlteljesített 2023-as tornán, másrészt egyáltalán nem könnyű kijutni a négy ország (Csehország, Németország, Görögország, Olaszország) által rendezett Eb-re. Ezt már a selejtezőcsoport sorsolása előtt tudtuk, bár azért voltak kedvező jelek.

“Már amikor a kalapokat kihirdették, tudtuk, hogy nem kaphatunk olyan fizikálisan igen erős válogatottakat, mint például Lettország vagy Ukrajna, ezért bizakodva vártuk a sorsolást. Végül némileg felemás lett a kép, de egyet leszögezhetünk: ki kell jutnunk az Eb-re” - mondta a MOL Csapatnak a kapitány.

Elfogadható a sorsolásunk

A magyarok a második kalapból várták a sorsolást, és végül a harmadikból Szlovéniát, a hatodikból Bulgáriát, a hetedikből Finnországot sorsolták a mieink mellé. Székely nem tagadta, kicsit könnyebb csoportban reménykedett.

 
Székely Norbert hat éve irányítja a válogatottat (Fotó: Női kosárlabda-válogatott/Facebook)

“Ha a legutóbbi selejtezőcsoportból indulunk ki, akkor Szlovénia ugyan jóval gyengébb ellenfél, mint Spanyolország, ellenben az alattunk szereplő kalapokból érkező bolgárok és finnek erősebbek, mint legutóbbi ellenfeleink, Izland és Románia.”

“Ez azért fontos, mert csak az első helyezett csapat jut ki automatikusan az Európa-bajnokságra, ha a második helyen végzünk, belép a számolgatásba a csapat pontaránya is. Kemény másfél éves sorozatot kezdünk meg novemberben, de a célunk nem is lehet más, mint a kijutás” - szögezte le Székely.

 
Kiváló Eb van a lányok mögött (Fotó: Női kosárlabda-válgoatott/Facebook)

Már azt is tudjuk, hogy a mieink egyből egy rangadóval kezdik meg a selejtezősorozatot, november 9-én Szlovéniát fogadjuk, három nappal később pedig Finnország vendégei leszünk, mielőtt egyéves szünetet tartunk a következő selejtezőig.

Nem mi vagyunk a 19. legjobb csapat

A kapitány elmondta, érzékeli, hogy a nagyszerű Eb-szereplés után alaposan megnőtt csapata ázsiója, nagyobb a médiafigyelem és persze ezzel párhuzamosan az elvárások is, arról nem is beszélve, hogy a mieink öt helyet javítva a legjobb húsz közé kerültek a világranglistán.

“Önbecsapás lenne azt gondolni, hogy mi vagyunk a 19. legjobb csapat a világon, ami ugyebár azt is jelenti, hogy Európában a kilencedikek lennénk."Nagyon megtisztelő ez a helyezés, különösen annak fényében, hogy amikor hat éve nekiveselkedtünk ennek a projektnek, a csapat az 50. helyen állt a világranglistán” - mondta büszkén a kapitány.

 
Van mit ünnepelni mostanában (Fotó: Női kosárlabda-válogatott/Facebook)

“Ez persze nem azt jelenti, hogy ne tudnánk akár még a ranglistán elfoglalt pozíciónknál is jobban szerepelni, az Eb-n is bizonyítottuk, hogy le tudunk győzni nálunk magasabban jegyzett csapatokat is. Azt mondanám, a 4-10. hely között bárhol végezhetünk, az elődöntőbe jutással már nagyon közel kerültünk a csúcsteljesítményhez, mert a spanyolok és a franciák, valamint legutóbb a belgák is eléggé kilógtak felfelé a mezőnyből.”

Székely szerint egy világbajnokság és egy olimpia már más kávéház, de nagyon örül neki, hogy utóbbiért hazai pályán, Sopronban szállhat csatába a női kosárlabda-válogatott.

“Nagyon gyorsan értünk nagyon magasra, most az a feladat, hogy megszilárdítsuk a helyünket az élmezőnyben, ám ez nem fog ilyen gyorsan menni. "Ugyanakkor az sem kérdés, hogy nem érdemtelenül jutottunk el idáig, egy kiforrott játékú, összeszokott és beérett generáció alkotja a csapatunkat, így joggal reménykedhetünk abban, hogy a legjobbakkal is álljuk majd a versenyt.”

 
A szurkolók mindig sokat segítenek (Fotó: Női kosárlabda-válogatott/Facebook)

“Egy olimpiai selejtezőben még hazai pályán sem lehet majd favoritnak nevezni a magyar csapatot, de nagyon örülök neki, hogy Sopronban játszunk. Egyrészt a város a magyar női kosárlabda egyik fellegvára, ahol komoly támogatást kapunk majd a lelátóról, másrészt ha Kínában vagy Brazíliában játszanánk, akkor a párnapos felkészülésbe még a jetlaget is bele kéne számolnunk."Nagy meccsekre, kiváló hangulatra számítok” - tette hozzá Székely Norbert.

MOL Sportágak
MOL Csapat