Ivkovics: Eljutottunk oda, hogy már tényezőnek számítunk

2018. december 05. szerda 09:29

Ivkovics Sztojan kapitány kettesével veszi a lépcsőfokokat a férfi kosárlabda-válogatottal, és bár büszke a csapatára, soha nem elégedett, és mindig talál új feladatot.

A férfi kosárlabda-válogatott a vb-selejtezők utolsó szakaszában is szállítja a bravúrokat, pedig itt már a kontinens 24 legjobb csapata szerepel, köztük olyan sztárcsapatokkal, mint a litvánok vagy a horvátok. A mieink előbb szűk vereséget szenvedtek Horvátországban úgy, hogy esélyünk volt a győzelemre is, majd hazai pályán legyőztük Hollandiát.

“Pár éve még senki nem gondolta, de mára eljutottunk odáig, hogy a magyar válogatott tényezőnek számít Európában, és egyáltalán nem a valóságtól elrugaszkodott dolog, hogy kijussunk a világbajnokságra” - mondta a MOL-csapatnak Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány.

Pariban a közvetlen elittel

A magyar csapat magabiztosan jutott túl az előselejtezőn, és már a playoffkörben is letette a névjegyét. Litvániában úgy kapott ki, hogy az utolsó percben labdája volt az egyenlítéshez, és a véglegekig kiélezett meccset játszottunk az olaszokkal itthon, valamint a horvátokkal idegenben is. A hollandokat pedig oda-vissza legyőztük.

"A kosárlabda majdnem olyan kompetitív, mint a foci. Európa második legnépszerűbb sportjaként hasonlóan nagy a verseny, mint a futballban, és mi abból a szempontból hasonló helyzetben vagyunk, mint a magyar foci, hogy a sikereket nem érmekben mérik. Ezt bizony fel kell tudnunk dolgozni: mi nem a dobogóért harcolunk, mégis olyan súlyúnak kell megélnünk a saját sikereinket" - magyarázta Ivkovics.  

“Már ott tartunk, hogy az elittel is tudunk jó meccset játszani, és senki nem írhat le minket előre. Van egy jól érzékelhető fejlődési folyamat a csapatunknál, és látszik, hogy a rendszerünk működik, bár azért megvannak a magunk gondjai, legyen szó akár centikről, akár kilókról, akár arról, ahogy a játékvezetők kezelnek minket.”

Ivkovics: Az én csapatom soha nem okoz csalódást!

A férfi kosárlabda-válogatott teljesítette az előzetes elvárást, és bejutott a világbajnoki selejtezők 3. fordulójába. Ivkovics Sztojan csapata egy fordulóval a második kör vége előtt, egy Koszovóban aratott győzelemmel harcolta ki a továbbjutást, így az utolsó fordulóban már tét nélküli meccsen fogadhatta a világsztárokkal teletűzdelt litván válogatottat.

Utóbbival kapcsolatban mindennél többet mond, hogy Horvátországban már az első negyedben berohant a pályára a kapitány, hogy számon kérjen egy - amúgy teljesen egyértelmű, de be nem fújt - faultot a játékvezetőn. Ivkovics nevetve fogadta a kérdésünket, hogy mikor járt utoljára tétmeccsen a körtén belül, hiszen egészen odáig szaladt be a technikaiért, amit természetesen ráfújtak a bírók.

“Egyrészt a bíróknak is jelezni kell, hogy nem vagyunk kiscsapat, amivel bármit megtehetnek, hanem van egy határ, amin túl nem mehetnek el. Gyorsan hozzáteszem, nem akarok semmit a játékvezetőkre fogni. Másrészt a játékosoknak is fontos, hogy tudják, van értelme harcolni a pályán, és nem fogjuk engedni, hogy elvegyék tőlük, amiért megdolgoztak.”

 
Fotó: MKOSZ
 
“Nem mondhatnám, hogy élveztük a játékvezetők szimpátiáját, ennek ellenére nagy hittel és becsvággyal küzdöttük végig az eszéki meccset, és a vereség ellenére büszke voltam a fiúkra."Egylabdás meccset játszottunk Horvátországgal idegenben, ennél nagyobb dicséret nem is kell” - magyarázta Ivkovics.

“A horvát csapatban ugyan nem voltak ott az NBA-sztárjaik, de nekünk is voltak fontos hiányzóink [Hanga Ádám például a selejtezőkben egyszer sem lépett pályára - a szerk.]. Amellett a horvát kapitány 30-40 topjátékosból álló keretből válogathat, akik hétről hétre a legerősebb európai sorozatokban edződnek. Elégedett persze nem lehetek, hiszen kikaptunk, és egyébként is úgy éreztem, hogy több lehetett volna a meccsben” - dohogott a kapitány.

Néhány éve még a 4. kalapban voltunk

Ivkovics 2013 óta irányítja a férfi válogatottat, amely 2017-ben tizennyolc év szünet után nemcsak kijutott az Európa-bajnokságra, de 48 év után mérkőzést, mi több, mérkőzéseket tudott nyerni, és továbbjutott a csoportjából.

 
Fotó: MKOSZ
 
“Amikor átvettem a csapat irányítását, a negyedik kalapban voltunk. Aztán egyetlen kosár híján feljebb léptünk, majd a következő nekirugaszkodásra már veretlenül léptünk feljebb."Aztán ott volt az Eb, ami után a délszláv sajtó azt írta, a szlovénok mellett mi voltunk a torna másik kellemes meglepetése, most pedig már a világbajnoki részvételt ostromoljuk, pedig a magyar férfi válogatott még soha nem játszhatott vébén” - mondta Ivkovics.

A kapitányt töbször is támadták válogatási elvei miatt, amikről szülőhazájában azt írta egy újságíró, “Ivkovics csak olyan játékosokat válogat be, akiket vejének is elfogadna”. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem mindig a játéktudás számít a behívó kiküldésénél, és ezt a szövetségi kapitány vállalja is.

 
Fotó: MKOSZ
 
“Nem az egyéni képességek számítanak, hanem az, hogy a csapatunknak mennyit tud segíteni egy játékos. Nem biztos, hogy a legjobb kosárlabdázók szerepelnek a válogatottban, de úgy gondolom, a lehető legerősebb magyar csapatot küldhetem pályára. Nekem nagyon fontos, hogy aki itt van, az szívét-lelkét tegye a válogatottba, és átérezze, mit jelent a hazáját képviselni. Ebből a szempontból maradéktalanul elégedett lehetek a csapatommal.”

Kicsit megkopott a játékunk

Ivkovics a remek eredmények ellenére távolról sem elégedett csapata játékával, szerinte többet is ki lehetne hozni a keretből, ha lenne elegendő ideje együtt dolgozni a játékosaival, ez azonban szövetségi kapitányként mindig nehéz feladvány.

“A mi játékunk a szervezett csapatjátékra épül, hiszen általában képzettebb, erősebb, magasabb csapatok ellen kell helyt állnunk. Ezért lenne nagyon fontos, hogy sok időt tölthessünk el együtt, de erre sajnos elég kevés lehetőség van.”

“A romániai Európa-bajnokság előtt sokat dolgoztunk együtt, és sajnos az a helyzet, hogy még most is abból a munkából élünk, amit akkor elvégeztünk. Pedig ez nem olyan, mint a biciklizés, a közösen megszerzett tudás is megkopik, és most velünk is ez történik. Ki kell mondanunk: kicsit visszaesett a játékunk.”

 
Fotó: MKOSZ
 
Ivkovics hosszas kosárlabda-geometriai elemzésbe kezdett, elmondta, hogy a “spacing and timing” ügyében sem teljesen elégedett, és amikor eljutott odáig, hogy “hiányoznak a szögek”, felhívtuk a figyelmét rá, hogy egy kukkot sem értünk abból, amit mond, ezért leegyszerűsítette nekünk a problémát: “Pontatlanok vagyunk” 

nagyon büszke a csapatára

A kapitány persze nem lehet elégedetlen, hiszen a magyar férfi kosárválogatott kettesével veszi a lépcsőfokokat, olyan meredeken fejlődik. “Nem állítom, hogy nem hízelgő, hogy megtelnek a csarnokok a kedvünkért, és információim szerint rengetegen nézték a meccseinket a tévében. Jól esik, amikor a szülőhazámban is elismerően írnak a csapatomról, és tényezőként kezelnek minket. Azt írják, “a magyar válogatott kemény dió”, és én korábban is azt mondtam, nekünk az a célunk, hogy mindenki utáljon ellenünk játszani.”

 
Fotó: MKOSZ
 
“Hét év alatt nagyon sok kijött ebből a csapatból. És nem csak eredményekben, hanem abban a szemléletben, amit meghonosítottunk: mindenki büszke, hogy a csapat tagja lehet, és képes az utolsó pillanatig harcolni a válogatottban. Amikor felkértek a csapat irányítására, éppen a kosárlabdától való teljes visszavonulást fontolgattam, de már nagyon örülök, hogy az élet adott egy újabb lehetőséget.”

“Az út elején járunk, de a legfontosabb, hogy jó irányba haladunk. "Ez elsősorban a szövetségnek köszönhető, hiszen a TAO megjelenésével új pályára tudták állítani a sportágat. Azok a gyerekek, akik az utóbbi években kezdtek el kosarazni, biztosítani fogják a magyar kosárlabda számára azt a merítést, amivel a következő szint is elérhető lesz. Ezért dolgozunk nap mint nap” - tette hozzá a kapitány.

MOL Sportágak
MOL Csapat