Magabiztos győzelemmel kezdtük az Eb-selejtezőket

2023. november 09. csütörtök 20:59

A magyar női kosárlabda-válogatott végig vezetve, 19 ponttal legyőzte Szlovéniát csütörtökön Sopronban az Európa-bajnoki selejtezősorozat első fordulójában.

Női kosárlabda Eb-selejtező, B csoport, 1. forduló:
Magyarország-Szlovénia 70-51 (25-19, 15-9, 18-9, 12-14)
A magyar pontszerzők: Kiss 16, Dubei 13, Studer 13, Lelik 10, Juhász 7, Varga 3, Aho 2, Goree 2, Határ 2, Horváth 2

A júniusban Ljubljanában Európa-bajnoki negyedik magyarok a szlovénok ellen kezdték meg a hatmeccses selejtezőt, akik házigazdaként egyetlen mérkőzést sem nyertek az Eb-n. Az adriai gárda 2017-ben szerepelt először kontinenstornán, azóta egyszer a 14., kétszer a 10., idén pedig a 15. helyen végzett.

A Novomatic Arénába érkezett vendégeknél több ismerős is akadt, mivel korábban Eva Lisec és Zala Friskovec is játszott Szekszárdon. A szlovénok görög kapitánya, Georgiosz Dikajulakosz pedig Juhász Dorka klubedzője az olasz Schiónál.

Nem hagytuk reménykedni az ellenfelet

A soproni meccs 6-0-val indult és 20-11-gyel folytatódott, a hazaiaknál főként a török Mersinben légióskodó Kiss Virág és Studer Ágnes remekelt. Nemsokára a WNBA újonccsapatába beválasztott Juhász is megszerezte első kosarát a válogatottban, a 13. percben pedig 11 pontra nőtt a különbség.

A magyar magassági fölényt az ellenfél távoli dobásokkal próbálta ellensúlyozni, majd Lelik Réka triplájával 38-24-re elhúzott a Székely-csapat. A nagyszünetben 40-28 volt az állás úgy, hogy a szlovénok mindössze kilenc pontot hoztak össze a második játékrészben.

 
Kiss Virág megállíthatatlan volt (Fotó: Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége)

Térfélcsere után, 50-30-nál eldőlni látszott a meccs, a túloldalon csak Lisec és Liskovec jelentett veszélyt, miközben a magyaroknál öten is elérték már a hét pontot. Az 58-37-ről induló zárószakaszban már csak a hazai diadal mértéke volt kérdéses, a válogatott legjobbja Kiss lett 16 ponttal.

A magyarok vasárnap Helsinkiben lépnek pályára, majd egyéves szünet következik a selejtezősorozatban. A 40. Eb-nek Csehország, Németország, Görögország és Olaszország ad otthont 2025-ben, ez lesz az első alkalom, hogy négy országban rendezik meg a kontinenstornát.

MOL Sportágak
MOL Csapat