A MOL beszállásával kap új lendületet a 111 éves Magyar Kupa

2020. szeptember 10. csütörtök 21:33

A MOL, mint névadó szponzor vállal szerepet a labdarúgó Magyar Kupa, amely 1909-es indulása óta a 111. szezonját kezdte meg a sorsolással.

128 csapat, köztük az első- és a másodosztály teljes mezőnye száll harcba az Európa-liga indulást is jelentő 2021-es címért. A főtáblára az alacsonyabb osztályú együttesek között megyei másodosztályú gárda is kvalifikálta magát, ráadásul éppen a Ferencvárossal mérheti össze erejét. A névadó szponzor szerepvállalásával új lendületet kap az 1909-ben útjára indított sorozat: bemutatkozik az új arculat, indul az út a Puskásba.

A MOL július végén jelentette be, hogy névadó szponzorként csatlakozik a 111 éves rangos és népszerű férfi Magyar Kupa-sorozathoz, így a 2020/2021-es szezontól kezdve öt éven keresztül MOL Magyar Kupa lesz a kupasorozat neve. A szponzorációval a férfi Magyar Kupa teljesen más lesz, mint eddig: a MOL támogatásának köszönhetően megújul a kupa arculata és saját indulót is kap. A lebonyolítási rendet is annak érdekében alakította át az MLSZ elnöksége, hogy minél több csapat jusson lehetőséghez, és minél izgalmasabb legyez az út a Puskásba.

„A MOL Magyar Kupa különlegessége abban rejlik, hogy az országunk minden régiója képviselteti magát, a legjobb amatőr és élvonalbeli csapatok egyaránt. A Magyar Kupában egy kis falu focistáinak is megvan a lehetősége arra, hogy a legnagyobb klubokkal mérkőzzenek meg, és megmutassák az erejüket.

Ez a fajta versenysorozat képes arra, hogy összehozza a csapatokat és közös nemzeti büszkeséget teremtsen. A MOL az MLSZ-szel évek óta szoros kapcsolatot ápol, amit ezzel az együttműködéssel újabb szintre emelünk és új lendületet adunk a Magyar Kupának.”

„A kupa számomra a lehetőséget, a reményt jelképezi a labdarúgásban. Nagyon hálásak vagyunk a MOL szerepvállalásáért, hiszen jelenlétük garancia a fejlődésre, a kupa presztízsének emelkedésére. A MOL Magyar Kupa igazi országos lefedettséggel rendelkező sorozat, mely a kis településekre és a nagyvárosokba is eljut.

A sorsolással indult a szezon

A Ferencváros a mezőny egyetlen megyei másodosztályú csapatát, a Ráckeve VAFC-t kapta a Magyar Kupa első fordulójának csütörtök esti sorsolásán, amelyet a Puskás Arénában rendeztek. A címvédő Budapest Honvéd együttese a harmadosztályú Tiszaújváros vendége lesz, míg a MOL Fehérvár a Megye I-es Tiszaföldvárral játszik. Az idei kiírásra összesen 480 csapat nevezett. A megyei selejtezőkből végül 47 együttes került a főtáblára, hozzájuk csatlakozott 49 NB III-as, húsz másodosztályú és 12 élvonalbeli csapat, így alakult ki a 128-as mezőny.

 
Fotó: MLSZ
 

Az első fordulóban az NB I-es együttesek idegenben lépnek pályára, a továbbjutás egy mérkőzésen dől el, ezeket szeptember 18-án, 19-én és 20-án rendezik. A kupagyőztes indulhat az Európa-liga selejtezőjében. A sorsolást megelőzően Hernádi Zsolt, az MOL elnök-vezérigazgatója elmondta, a sorozat különlegessége abban rejlik, hogy az ország minden régiója képviselteti magát, a legjobb amatőr és élvonalbeli csapatok egyaránt.

A Magyar Kupában egy kis falu focistáinak is megvan a lehetőségük arra, hogy a legnagyobb klubokkal mérkőzzenek meg, és megmutassák az erejüket. Ez a fajta versenysorozat képes arra, hogy összehozza a csapatokat és közös nemzeti büszkeséget teremtsen - vélekedett.

Csányi Sándor, a magyar szövetség elnöke úgy fogalmazott, a kupasorozat számára a lehetőséget, a reményt jelképezi a labdarúgásban. "A MOL Magyar Kupa igazi országos lefedettséggel rendelkező sorozat, amely a kis településekre és a nagyvárosokba is eljut. Minden esetben egy mérkőzésen dől el a továbbjutás, ezzel is nagyobb esélyt kapnak a kisebb klubok, hiszen egy meccsen bármi megtörténhet" - nyilatkozta.

Magyar Kupa, országos főtábla, 1. forduló:

43. sz. Építők SK (megyei I.)-MTK Budapest
Mohácsi TE 1888 (megyei I.)-Budafoki MTE
Mezőkeresztes VSE (megyei I.)-Zalaegerszegi TE
Toponár SE (megyei I.)-Puskás Akadémia FC
Balassagyarmati VSE (NB III)-Diósgyőri VTK
Ráckeve VAFC (megyei II.)-Ferencvárosi TC
WATI-Kecskéd KSK (megyei I.) - Kisvárda Master Good FC
Termálfürdő FC Tiszaújváros (NB III)-Budapest Honvéd FC
Tiszaföldvár VSE (megyei I.)-MOL Fehérvár FC
Iváncsa KSE (NB III)-Újpest FC
Mándok VSE (megyei I.)-Mezőkövesd Zsóry FC
FC Hatvan (NB III)-Paksi FC

MOL Sportágak
MOL Csapat